Stevig eiwitrijk pittenbrood

20 October 2012 onder Bijgerecht, Lunch
Kenmerken: ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 35 minuten, totaal 120 minuten
Voor: één broodje van 16-20 sneetjes
Eiwitrijk pittenbrood, koolhydraatarm, veganistisch Eén van de eerste eiwitrijke koolhydraatarme broden die ik op de site heb gezet is een luchtig bruinbrood. Dit gebruikt David tussen de middag voor zijn favoriete bammetjes met notenpasta, suikervrije jam en tartex paté. Ik moet bekennen dat ik dat brood zelf eigenlijk niet zo lekker vind (Oeps!). Ik bak het speciaal voor hem alleen. Zelf heb ik liever een wat steviger, minder veerkrachtig brood. Bijvoorbeeld met noten of zaden erdoor en misschien zelfs wat kruiden of specerijen voor een wat interessantere smaak. We hebben al één zo'n brood op de site staan, oma's notenbrood (zowel met gewoon meel als met koolhydraatarm meel te bakken), maar er is nog veel meer mogelijk. Met het recept hieronder maak je een eiwitrijk brood met een stevige maar toch zachte textuur. Het brood gaat goed samen met hartig beleg, maar het is ook heerlijk bij een grote kom soep of stoofpot. Het is ook lekker om het even te roosteren in een pan, tosti-ijzer of broodrooster. Zelf verdubbel of verdriedubbel ik het recept vaak, zodat ik meerdere broden in één keer kan bakken. Die vries ik vervolgens in of ik geef ze aan familieleden die ook fan zijn van dit brood.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 1/2 eetlepel instantgist
  • 1 kop (80 g) sojameel (eventueel geheel of gedeeltelijk vervangen door soja-proteïnepoeder
  • 1 kop (140 g) tarwegluten
  • 1/2 kop (50 g) fijngemalen lijnzaad
  • 4 eetlepels (10 g) tarwezemelen
  • 4 eetlepels (30 g) amandelmeel
  • 2 grote eetlepels zonnebloempitten (optioneel)
  • 2 grote eetlepels pompoenpitten (optioneel)
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1 1/3 kop (320 ml) lauwwarm water
  • 1/2 eetlepel olijfolie

Bereiding

Doe de droge ingrediënten in een kom. Zorg dat ze goed gemengd zijn en er geen klontjes inzitten. Voeg het water en de olijfolie toe en meng met een vork tot er een zacht, maar niet plakkerig deeg ontstaat. Kneed het deeg een minuutje of twee met de hand en vorm er het dan tot een lange rol. Vet een cakevorm in met een beetje olie en leg de deegrol erin. Duw de deegrol een beetje plat en keer hem om, zodat beide kanten bedekt raken met een laagje olie. Dek de bakvorm af met een snijplank of vochtige theedoek en laat het brood op een warme plaats één à anderhalf uur reizen tot het minimaal in volume verdubbeld is. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak het brood 35 minuten tot het mooi bruin is en hol klinkt als je erop klopt. Laat het brood een beetje afkoelen en haal het uit de vorm. Wacht tot het helemaal afgekoeld is voordat je er plakjes van snijdt. Op kamertemperatuur blijft het brood een paar dagen goed. In de vriezer kun je het meerdere maanden bewaren. Eén boterham (van 18 sneetjes) bevat ongeveer 81 kcal, 3,5 g vet (0,4 g verzadigd), 2,4 g koolhydraten, 2 g vezels en 8,5 g eiwit.

60 Reacties

Glenn op 21-10-2012 - 23:29
Beste, Ben net begonnen met brood bakken maar waar vind ik zoal deze ingredieënten om koolhydraatarm te bakken? Ben wel van België ;-))
Martine op 22-10-2012 - 6:16
Hoi Glenn, Ik bestel mijn ingrediënten bij molenwinkel De Zuidmolen. Deze bezorgt als het goed is ook in België. Kijk ook even op onze ingrediënt-pagina's voor meer informatie over de ingrediënten.
Glenn op 25-10-2012 - 9:31
Beste bedankt voor de info alles gevonden ;-)) eerste brood gebakken (wel in de broodmachine) was beetje Te nat binnenin dus denk dat ik wat moet experimenteren ... :-) Mijn partner vindt het wel wat te (zurig) dus ook daar moet ik wat in zoeken naar zijn smaak ;-)) nog recepten die ik eventueel kan proberen , wel koolhydratarm maar een soort basis waar ik andere dingen mee kan doen misschien? mvg Glenn ;-)
Martine op 25-10-2012 - 9:50

Ja, dit recept is niet geschreven voor een broodmachine, dus misschien heb je inderdaad wat minder vocht nodig dan wanneer je het in de oven bakt. Als je het te zuur vindt zou je kunnen proberen om een heel klein beetje zoetmiddel toe te voegen.

We hebben verschillende recepten die gebruik maken van dezelfde ingrediënten, bijvoorbeeld de wraps, wafels, kokoscake en muffins. Deze kun je allemaal vinden onder het labeltje koolhydraatarm. Met name het beslag van de cake/muffins is behoorlijk veelzijdig en je kunt de smaken naar eigen fantasie aanpassen.

Als je ook geïnteresseerd bent in plantaardige vleesvervangers, moet je zeker de recepten voor seitan en seitanworstjes eens uitproberen. Deze worden gemaakt met hetzelfde tarweglutenpoeder als het brood en de andere baksels.

Glenn op 25-10-2012 - 11:49
Beste Martine, Super bedankt voor je snelle reacties altijd :-) Voor in de broodmachine als ik nu opzoek be naar een ietswat basis Brood recept zonder koolhydraten waar ik soms dingen aan kan toevoegen is dit dan het bruine luchtige brood? en is dat een probleem met zoveel tarwegluten in de broodmachine? mvg Glenn :-)
Martine op 25-10-2012 - 12:15

Hmm, ik heb nog nooit met een broodbakmachine gewerkt, dus ik kan daar geen persoonlijke ervaringen over delen. In het oorspronkelijke recept voor het luchtige bruinbood staat wel dat het in een broodbakmachine gemaakt kan worden: 'Place the pre-mixed dry ingredients in a bread maker then add the olive oil and water. Set the machine to its ‘basic’ mode, and use the ‘bake rapid’ programme, usually just under two hours, depending on the machine.' Dat recept maakt wel echt véél deeg, dus je moet even kijken of het allemaal in je machine past of dat je beter de helft of tweederde van de hoeveelheid kunt maken

Het luchtige bruinbrood heeft een heel andere textuur dan dit stevige pittenbrood. Als je dat gaat maken ben ik wel benieuwd wat je ervan vindt. Hier in huis zijn de meningen dus verdeeld. David vindt het heel lekker, maar ik vind het een beetje te rubberachtig, met zoveel gluten erin. Beide broden zijn denk ik best wel veelzijdig en aanpasbaar. Als je wilt kun je natuurlijk ook zelf een beetje experimenteren met de verschillende soorten meel en de verhoudingen tot je jouw favoriete combinatie gevonden hebt. Ik hoor in ieder geval graag wat je ervaringen zijn!

Glenn op 25-10-2012 - 12:27
ok ik hou je op de hoogte !! mega veel bedankjes van mij voor jou nu al ;-))
Ingrid op 28-3-2013 - 21:08
Ik heb dit brood vanmiddag gebakken. Vond een eetlepel gist wel een beetje veel maar heb dat er toch doorheen gedaan. Toen ik de tarwezemelen erdoor heen wilde doen, zat ik met 2 eetlepels al aan 10 gram. Waarschijnlijk was de gist dus ook teveel en zou een halve eetlepel ook wel genoeg zijn. Het uiteindelijke resultaat was wel oke, smaak was goed, ietwat zurig maar toch wel lekker. Het brood was niet heel hoog, na het rijzen niet hoger geworden in de oven, kwam in elk geval niet boven het bakblik uit. Zou dit komen vanwege de grote hoeveelheid droge gist?
Martine op 29-3-2013 - 8:40

Hoi Ingrid, leuk dat je ons brood hebt gemaakt!

Ik gebruik Amerikaanse eetlepelmaten. Eén eetlepel is dan 15 ml. Als jouw eetlepels groter zijn, dan kan het natuurlijk dat het niet uitkomt. Ik heb net even gekeken en 1 eetlepel instantgist weegt bij mij 8 gram. Als je te veel gist gebruikt kan het inderdaad zijn dat het brood bij het bakken een beetje in elkaar zakt. Nu ik erover nadenk is één eetlepel misschien inderdaad wat veel. Je kunt het een keer met een halve eetlepel proberen en kijken of dat resultaat je beter bevalt?

Dit brood is sowieso behoorlijk stevig en rijst niet superveel, zeker niet tijdens het bakken. Bij mij komt het ook niet boven het bakblik uit (zie de foto). Probeer ook een keer ons luchtige bruinbrood. Dat rijst veel meer en heeft een zachte luchtige textuur. Je kunt ook extperimenteren met een combinatie van beide recepten om een brood te maken dat aan je persoonlijke voorkeur voldoet.

Succes! Als je nog meer opmerkingen of tips hebt hoor ik het natuurlijk graag.

Willeke op 20-5-2013 - 21:44
Ik heb geen amandelmeel, vind het niet lekker, kan ik dat door iets vervangen? Ik heb wel vaker 'normaal' brood gemaakt.. naar mij idee is het vreemd om zowel bakpoeder als gist te gebruiken? Is er hier een speciale reden voor? Als ik bakpoeder voor brood gebruik is het om een sodabrood te maken.. dat is zonder gist maar met karnmelk (niet koolhydraatarm, best lekker) Ik ga het wel een keer proberen want de meest dingen heb ik wel in huis en brood is iets wat ik mis.
Martine op 21-5-2013 - 5:39

Hoi Willeke,

Leuk dat je dit recept wilt maken! Het amandelmeel kun je vervangen door een ander soort fijngemalen noten of zaden die je wel lekker vind, bijvoorbeeld walnoten of zonnebloempitten. Die kun je zelf malen in een foodprocessor of koffiemolen.

Ik gebruik in KH arme broden met gist meestal ook een beetje bakpoeder omdat het brood dan wat extra rijst. Door de samenstelling van het deeg rijst dit specifieke brood sowieso niet zoveel, het is heel stevig. Je kunt zelf een beetje experimenteren en kijken wat er gebeurt als je het bakpoeder weglaat. Succes!

jeannette op 25-5-2013 - 11:50
hoi, ik wil gaan proberen dit brood te bakken, alleen zijn de ingredienten ook gewoon in de supermarkt te koop?
Martine op 27-5-2013 - 12:28

Hoi Jeanette,

Jammergenoeg zijn de meeste ingrediënten voor dit brood niet in de supermarkt te krijgen. Sommige, zoals de tarwegluten moet je waarschijnlijk online bestellen, tenzij je in de buurt van een molenwinkel woont. Ik doe een paar keer per jaar een grote bestelling bij De Zuidmolen. Daar hebben ze alle benodigdheden tegen een goede prijs en lage verzendkosten.

Albertine Sjollema op 18-7-2013 - 11:36
Ook ik ben op zoek gegaan naar tarwegluten. Was lastig maar uiteindelijk bij de 'stadsbakker' in Zwolle gevonden. Misschien een tip voor iedereen die op zoek is naar tarwegluten. Gewoon bijeen warme bakker vragen.
Martine op 18-7-2013 - 12:09
Fijn dat het gelukt is met de gluten, Albertine! Niet alle bakkers zijn bereid om glutenpoeder aan klanten te verkopen, dus je moet een beetje geluk hebben, maar het is wel een goede tip.
Lieve Vandeweerd op 18-1-2014 - 9:29
Beste Martine, Wij willen jouw brood ook graag bakken maar vragen ons af of we de tarwegluten en -zemelen ook kunnen vervangen door iets anders?! Groetjes!
Martine op 18-1-2014 - 9:46
Hoi Lieve, de tarwezemelen kun je weglaten of vervangen door haverzemelen of extra amandelmeel. De tarwegluten zijn lastig te vervangen omdat die heel belangrijk zijn voor de textuur van het brood. Ik heb hier zelf nog niet mee geexperimenteerd, maar sommige recepten gebruiken fijngemalen psyllium vezels als bindmiddel voor low carb brood. Zie bijvoorbeeld dit recept: http://www.greenkitchenstories.com/paleo-bread-quick-pickled-fennel/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=paleo-bread-quick-pickled-fennel Succes!
karel op 1-5-2014 - 7:37
heb het brood vandaag gebakken maar het lijkt een beetje nat , heb nog niet geproefd , is nog warm ,Wel alle verhoudingen en maten gedaan zoals op het recept. groetjes
Martine op 1-5-2014 - 8:55
Hoi Karel, ik weet niet hoe dat komt. Het wordt sowieso nog steviger als je het helemaal laat afkoelen. Als dat niet helpt volgende keer wat minder vocht gebruiken en/of langer bakken. Hopelijk gaat het dan wel goed!
karel op 8-5-2014 - 7:23
Martine, heb het nog eens geprobeerd en met iets minder water nu is het niet meer vochtig, zou ik ook ander meelsoorten kunne gebruiken bv quino , spelt of boekweit groetjes
Martine op 8-5-2014 - 10:07
Ah, fijn dat het nu beter gelukt is! Verschillende soorten meel hebben heel verschillende eigenschappen, zowel wat betreft voedingswaarde als qua bakeigenschappen. Quinoa-, spelt- en boekweitmeel bevatten allemaal veel meer koolhydraten en minder eiwit dan het meel wat ik in dit recept gebruik. Je zou het kunnen proberen, maar waarschijnlijk is er wel enige experimentatie nodig om tot een goed resultaat te komen. Ik denk dat je met speltmeel de meeste kans maakt, omdat dit net als gewoon tarwemeel gluten bevat die het brood helpen rijzen en omdat het ook qua smaak vergelijkbaar is met tarwe. Quinoa en boekweit bevatten geen gluten en hebben ook een aparte smaak die zich misschien niet zo goed leent voor brood.
Yvonne op 4-6-2014 - 18:11
Hoi, Een spannend recept! Ik heb het brood ook gemaakt maar het heeft niet willen rijzen.. Nu is het een soort spekkoek.. kun je dat nog wel gewoon eten? Mag je het ook in de oven laten rijzen? Want luchtig brood bakken is iets dat bij mij geheid mislukt. En daarnaast ben ik ook niet zo'n kneder.. na een paar minuten vind ik het welletjes :) Oh ja en zout en gist bijt elkaar..hoe kan ik vermijden dat ze met elkaar in contact komen? groetjes en dank Yvon
Martine op 4-6-2014 - 20:44
Hoi Yvonne, leuk dat je geprobeerd hebt om dit brood te maken! Jammer dat het niet gerezen is. Je kunt het veilig eten als het verder wel goed smaakt. Je hoeft dit brood maar heel kort te kneden, dus dat is het probleem niet. Als je geen succes hebt met de gist kun je het brood eventueel met bakpoeder laten rijzen, net als in dit notenbrood recept http://vegetus.nl/omas-notenbrood/. Het zout moet in principe geen probleem zijn voor de gist, aangezien bijna alle broodrecepten zout gebruiken. Succes!
Ramona Sno op 28-6-2014 - 20:04
Ik heb dus seitan fix, een zak, is dat hetzelfde als tarwegluten gebruiken denk je? (ik heb het idee dat het gewoon een leukere naam is voor tarwegluten maar omdat jij ALLES weet vraag ik het maar na :) ) Wil al een tijd eens iets proberen te maken met sojameel, dus lijkt me uitstekend geschikt dit
Martine op 28-6-2014 - 21:10
Ja, seitanfix is tarwegluten. Ik weet alleen niet zeker of het precies hetzelfde werkt als het tarweglutenpoeder van de molen dat ik gebruik. Op het NVV forum heb ik van verschillende mensen gelezen dat seitan fix minder vocht opneemt dan gluten van andere merken. Ik zou eigenlijk eens een zakje moeten kopen en dan een vergelijkende test doen. Ik ben benieuwd naar je resultaat! De koolhydraatarme wraps met sojameel en tarwegluten zijn trouwens ook erg lekker.
Ramona Sno op 1-7-2014 - 9:00
Ok ik ga er deze keer niet 3 maanden over doeno m het je te laten weten Ik denk dat ik het vrijdag ga proberen te bakken. Hmm ik kan er een beetje extra seitan fix indoen voor het vocht I guess. Lemme think about this
karel op 8-12-2014 - 15:34
kan ik speltmeel in een recept vervangen door amandel en soja meel
Martine op 8-12-2014 - 15:42
Hoi Karel, in de meeste recepten zal dat niet zo goed werken. Speltmeel heeft specifieke eigenschappen die moeilijk te vervangen zijn door andere soorten meel. Met name de gluten in spelt/tarwe zijn moeilijk te vervangen. Die zorgen ervoor dat het deeg en dus ook het gebakken eindproduct samenhangend is en luchtbelletjes kan vasthouden zodat het rijst. Daarom gebruik ik meestal een mengsel van geïsoleerde tarwegluten in combinatie met sojameel en/of amandel of lijnzaadmeel. Als je glutenvrij wilt bakken, kun je proberen om een theelepeltje xanthaangum toe te voegen aan het meel, maar dan nog zul je waarschijnlijk veel moeten experimenteren voor je een goed resultaat behaalt.
karel op 8-12-2014 - 17:08
heb een recept en zou graag spelt vervangen door amandel of/en sojameel en misschien tarwegluten het is een recept van gezond leven van jacoline hieronder de samenstelling •50 gram havermout vlokken •2 eetlepels havermout vlokken •300 ml melk •klein beetje roomboter •240 gram speltmeel •1 1/2 theelepel bakpoeder •1 theelepel kaneel •3 eetlepels honing of appelstroop •1 ei, los geklopt •125 gram krenten / rozijnen •50 gram gedroogd fruit bv appeltjes of abrikozen (of gewoon niets) •5 el grof gehakte amandelen •brood / cakebakvorm 9 x 21cm
Martine op 8-12-2014 - 17:25
Met alleen sojameel en amandelmeel gaat dat niet lukken vrees ik. Misschien met tarwegluten erbij wel. Ik denk dat je dit beter aan Jacoline kunt vragen...
Rosi op 21-6-2015 - 8:05
Kun je van dit recept ook broodje maken ipv. En heel brood?
Martine op 21-6-2015 - 8:22
Ja, dat kan denk ik wel Rosi. Dan moet het wel korter bakken denk ik, 25 minuten ofzo?
Marioanne op 11-11-2015 - 12:36
Het brood heb ik gebakken. De hoeveel die je noemt is voor een bakvorm van 800 ml. Ik vond het brood wel wat te stevig.Op de volgende manier werd het een stuk luchtiger Voor een bakvorm van 1,5 liter: Ingrediënten • 9,94 gr gist of 7,45 gr droge gist • 128gr sojameel (eventueel geheel of gedeeltelijk vervangen door soja-proteïnepoeder • 224gr tarwegluten • 80gr fijngemalen lijnzaad • 16gr tarwezemelen • 48gr amandelmeel • 2 grote eetlepels zonnebloempitten (optioneel) • 2 grote eetlepels pompoenpitten (optioneel) • 7,2gr zout • 2 theelepel bakpoeder • 370ml lauwwarm water • 1/2 eetlepel olijfolie Droge stoffen in kom mengen en daarna al draaiende/roerende het water erbij doen en zo lang roeren/draaien totdat er draden trekken. Kom met deksel erop 2 uur wegzetten op kamertemperatuur. Dan een bakje met lauw warm water klaarzetten voor de handen en het aanrecht met dat water nat maken. Met de deegkrabber het gerezen deeg uit de kom op het natte aanrecht laten vallen en met natte handen even het deeg doorslaan. Het beklede zwarte broodblik klaarzetten en het deeg uitrollen/met handen uitpletten tot twee keer de lengte van het blik. Dan de beide zijkanten van het deeg over elkaar heen laten vallen, zodanig dat dan het deegstuk de lengte heeft van het blik. Dan het deegstuk met natte handen naar de buik toe oprollen en met de naad naar onder in het blik leggen. Het blik dan nog een narijs geven van een uur met een grote plastic zak over het blik als tentje opgehangen met twee knijpers aan een draad dat tussen de beide opengeslagen gordijnen is opgehangen ook met twee knijpers ( zie ook de plaatjes bij fotoverhalen: een gistbrood bakken). De oven daarna op 230 graden voor verwarmen met een vuurvast schaaltje met heet water onderin de oven. Na een kwartier de temperatuur terugdraaien naar 200 graden en het blik op het rooster op de tweede regel van onder inzetten. Na een kwartier even de deur openen en met de plantenspuit in de oven spuiten en weer sluiten. Dan nog 30 minuten bakken en 5 minuten voor het einde van de baktijd het spuiten met de plantenspuit herhalen. Tenslotte het blik uit de oven halen en het brood storten en dwars op het lege blik zetten om af te koelen.
Martine op 11-11-2015 - 13:16
Tof dat je dit gemaakt hebt Marioanne! Dankjewel voor de tips en jouw aangepaste versie van het recept.
Marianne op 11-11-2015 - 12:41
Oh ja het kneden heb ik gedaan met een kneedmachine en 20 minuten op lage stand
Gilles op 1-12-2016 - 22:38
Kan je voedingswaarde per 100gram vermelden?
Martine op 2-12-2016 - 10:15
Hoi Gilles, ik weet niet exact hoeveel dit brood weegt, dus ik kan het nu zelf niet uitrekenen. Als je het gemaakt hebt kun je zelf de waarde per 100 gram berekenen door het brood te wegen en dan de voedingswaarde om te rekenen.
Gilles op 2-12-2016 - 16:05
Je gaf de voedingswaarde van 1 boterham, hoeveel gram is dit ongveer? Dan kan ik het zo omrekenen
Martine op 2-12-2016 - 16:15
1 boterham van 18 sneetjes, dus je deelt het gewicht van een heel brood door 18, en dan weet je wat een sneetje weegt...
gilles op 2-12-2016 - 16:17
denk je dat ik onder de 10 kh/100gr blijf dan en van vetten ook? belangrijk om te weten voor een dieet
gilles op 2-12-2016 - 16:19
boterham van 18sneetjes? het gehele brood bedoel je daarmee?
Martine op 2-12-2016 - 16:47
Ja, ik bedoel dat het hele brood uit 18 sneetjes bestaat, waarvan ik van eentje de voedingswaarde heb berekend. Ik heb even zitten tellen met de ingrediënten, en ik denk dat 1 sneetje (van de 18) zo'n 35 à 40 gram weegt. Je blijft dus ruimschoots onder de 10 gram kh /100 g. Er zit denk ik zo'n 6 gram kh per 100 gram in.
Gilles op 2-12-2016 - 21:10
Ok iets meer vetten, maar ook niet veel meer dan 10 denk ik dan. Bedankt voor je tijd erin te steken! Ik ga het zker proberen ;)
Martine op 2-12-2016 - 21:34
Graag gedaan. :) Als je het vet nog wat lager wilt hebben kun je de olijfolie en amandelmeel eventueel weglaten.
Gilles op 2-12-2016 - 22:12
Lukt het maken van het brood dan nog? En qua smaak?
Martine op 2-12-2016 - 22:21
Ja hoor, dat kan prima denk ik.
Marjon op 23-4-2018 - 11:53
Hallo Martine, Ik kwam via je Engelse recept bij jou, op zoek naar koolhydraatarm brood. Ik heb alles denk ik alles redelijk volgens recept gemaakt maar bij het eten ervan lijkt net net of er zand in zit:) Wat zou ik verkeerd hebben gedaan?
Martine op 11-5-2018 - 16:32
Hoi Marjon, dat is vreemd! Dit brood zou lekker zacht moeten zijn. Welk van de ingrediënten die je hebt gebruikt zou die textuur kunnen geven?
Rita Bakker op 26-4-2019 - 0:03
Hoi Martine, wat een lekker en voedzaam brood is dit! Je schrijft dat je kunt experimenteren met andere noten, zaden, kruiden en specerijen voor interessante smaken. Ik denk dan zelf aan bijvoorbeeld komijnzaad, sesamzaad, nigella... Heb jij nog andere suggesties? Wat voor kruiden en specerijen bijvoorbeeld? Alvast bedankt!
Martine op 26-4-2019 - 13:35
Hoi Rita, leuk dat dit brood je goed bevalt! Je zou bijvoorbeeld Italiaanse kruiden en zongedroogde tomaat of olijven erdoor kunnen doen, of kaneel en rozijnen voor een zoeter brood, of gerookte paprikapoeder voor een beetje pit.
Rita Bakker op 27-4-2019 - 10:59
Dat klinkt allemaal leuk en lekker, Martine! Ik ga jouw tips zeker gebruiken! Gelukkig zijn er in mijn omgeving wel mensen die er graag van mee-eten, zo kan ik alles goed uitproberen!
betsie op 11-6-2019 - 11:22
zou je het sojameel ook kunnen vervangen door een ander bonenmeel?
Martine op 11-6-2019 - 11:43
Hoi Betsie, dat kan zeker. Kikkererwtenmeel bijvoorbeeld. Dat bevat wel wat meer koolhydraten. Een andere goede optie is lupinemeel.
betsie op 11-6-2019 - 15:42
oh dat is ook een goede! ik ga aan de slag
Ellen op 5-1-2021 - 17:33
Hallo , nu gebruik ik proteinbrood een kant en klare mix van Foodsisters. Omdat dit prijzig is ben ik van plan dit brood te gaan bakken. Als ik de tarwegluten gekocht heb. Daar heb ik een vraag over , nl of het niet veel is 140 gr tarwegluten. In andere recepten lees ik dat er enkele eetlepels of 50 gram gebruikt word. Groetjes Ellen
Ellen Van Oijen op 13-1-2021 - 13:16
Hallo nogmaals, ik heb een vraag over sojameel, sommige merken vermelden dat er 10 gram koolhydraten per 100 gram in zit . In mijn sojameel zit 31 graag koolhydraten is dit dan veel of normaal? Gr
Martine op 18-5-2021 - 7:14
Hoi Ellen, excuus voor de late reactie. Dit recept bevat inderdaad relatief veel tarwegluten, dit is waardoor het koolhydraatarm en eiwitrijk is. Sojameel kan inderdaad nogal verschillen in koolhydraatgehalte, ik denk door het ras sojabonen wat er gebruikt wordt en hoe deze bewerkt worden (bijvoorbeeld geschild of niet). 31 gram is vrij veel. Als je koolhydraten wilt beperken kun je eventueel een variant met minder koolhydraten aanschaffen.
José van Grunsven op 14-5-2021 - 16:18
Goedemiddag, Heel benieuwd ben ik of deze site nog actief onderhouden wordt. Ik zie dat op bovenstaand bericht geen reactie is gekomen en daarom twijfel ik. Ik heb gezien dat er een aantal mooie en fijne recepten op je site staan en ik wil je opnemen in mijn bestand om iedere keer te bekijken maar dat heeft alleen zin als de site up to date bijgehouden wordt. Met vriendelijke groet, Josė
Martine op 18-5-2021 - 7:07
Hoi José, de site wordt zeker nog bijgehouden, maar ik heb niet altijd tijd om snel op alle vragen te reageren. Groetjes, Martine
Anna op 24-5-2022 - 12:30
Dag Martine, ik heb gelezen dat ongefermenteerde soja niet zo gezond zou zijn omwille van de vele antinutriënten die o.a. de absorptie van andere voedingsstoffen zouden belemmeren. Wat is jouw visie hierover?

Schrijf een reactie