Stevig eiwitrijk pittenbrood
20 October 2012 onder
Kenmerken: | Eiwitrijk, Koolhydraatarm |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 35 minuten, totaal 120 minuten |
Voor: | één broodje van 16-20 sneetjes |
Eén van de eerste eiwitrijke koolhydraatarme broden die ik op de site heb gezet is een luchtig bruinbrood. Dit gebruikt David tussen de middag voor zijn favoriete bammetjes met notenpasta, suikervrije jam en tartex paté. Ik moet bekennen dat ik dat brood zelf eigenlijk niet zo lekker vind (Oeps!). Ik bak het speciaal voor hem alleen.
Zelf heb ik liever een wat steviger, minder veerkrachtig brood. Bijvoorbeeld met noten of zaden erdoor en misschien zelfs wat kruiden of specerijen voor een wat interessantere smaak. We hebben al één zo'n brood op de site staan, oma's notenbrood (zowel met gewoon meel als met koolhydraatarm meel te bakken), maar er is nog veel meer mogelijk.
Met het recept hieronder maak je een eiwitrijk brood met een stevige maar toch zachte textuur. Het brood gaat goed samen met hartig beleg, maar het is ook heerlijk bij een grote kom soep of stoofpot. Het is ook lekker om het even te roosteren in een pan, tosti-ijzer of broodrooster. Zelf verdubbel of verdriedubbel ik het recept vaak, zodat ik meerdere broden in één keer kan bakken. Die vries ik vervolgens in of ik geef ze aan familieleden die ook fan zijn van dit brood.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 1/2 eetlepel instantgist
- 1 kop (80 g) sojameel (eventueel geheel of gedeeltelijk vervangen door soja-proteïnepoeder
- 1 kop (140 g) tarwegluten
- 1/2 kop (50 g) fijngemalen lijnzaad
- 4 eetlepels (10 g) tarwezemelen
- 4 eetlepels (30 g) amandelmeel
- 2 grote eetlepels zonnebloempitten (optioneel)
- 2 grote eetlepels pompoenpitten (optioneel)
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1 1/3 kop (320 ml) lauwwarm water
- 1/2 eetlepel olijfolie
60 Reacties
Ja, dit recept is niet geschreven voor een broodmachine, dus misschien heb je inderdaad wat minder vocht nodig dan wanneer je het in de oven bakt. Als je het te zuur vindt zou je kunnen proberen om een heel klein beetje zoetmiddel toe te voegen.
We hebben verschillende recepten die gebruik maken van dezelfde ingrediënten, bijvoorbeeld de wraps, wafels, kokoscake en muffins. Deze kun je allemaal vinden onder het labeltje koolhydraatarm. Met name het beslag van de cake/muffins is behoorlijk veelzijdig en je kunt de smaken naar eigen fantasie aanpassen.
Als je ook geïnteresseerd bent in plantaardige vleesvervangers, moet je zeker de recepten voor seitan en seitanworstjes eens uitproberen. Deze worden gemaakt met hetzelfde tarweglutenpoeder als het brood en de andere baksels.
Hmm, ik heb nog nooit met een broodbakmachine gewerkt, dus ik kan daar geen persoonlijke ervaringen over delen. In het oorspronkelijke recept voor het luchtige bruinbood staat wel dat het in een broodbakmachine gemaakt kan worden: 'Place the pre-mixed dry ingredients in a bread maker then add the olive oil and water. Set the machine to its ‘basic’ mode, and use the ‘bake rapid’ programme, usually just under two hours, depending on the machine.' Dat recept maakt wel echt véél deeg, dus je moet even kijken of het allemaal in je machine past of dat je beter de helft of tweederde van de hoeveelheid kunt maken
Het luchtige bruinbrood heeft een heel andere textuur dan dit stevige pittenbrood. Als je dat gaat maken ben ik wel benieuwd wat je ervan vindt. Hier in huis zijn de meningen dus verdeeld. David vindt het heel lekker, maar ik vind het een beetje te rubberachtig, met zoveel gluten erin. Beide broden zijn denk ik best wel veelzijdig en aanpasbaar. Als je wilt kun je natuurlijk ook zelf een beetje experimenteren met de verschillende soorten meel en de verhoudingen tot je jouw favoriete combinatie gevonden hebt. Ik hoor in ieder geval graag wat je ervaringen zijn!
Hoi Ingrid, leuk dat je ons brood hebt gemaakt!
Ik gebruik Amerikaanse eetlepelmaten. Eén eetlepel is dan 15 ml. Als jouw eetlepels groter zijn, dan kan het natuurlijk dat het niet uitkomt. Ik heb net even gekeken en 1 eetlepel instantgist weegt bij mij 8 gram. Als je te veel gist gebruikt kan het inderdaad zijn dat het brood bij het bakken een beetje in elkaar zakt. Nu ik erover nadenk is één eetlepel misschien inderdaad wat veel. Je kunt het een keer met een halve eetlepel proberen en kijken of dat resultaat je beter bevalt?
Dit brood is sowieso behoorlijk stevig en rijst niet superveel, zeker niet tijdens het bakken. Bij mij komt het ook niet boven het bakblik uit (zie de foto). Probeer ook een keer ons luchtige bruinbrood. Dat rijst veel meer en heeft een zachte luchtige textuur. Je kunt ook extperimenteren met een combinatie van beide recepten om een brood te maken dat aan je persoonlijke voorkeur voldoet.
Succes! Als je nog meer opmerkingen of tips hebt hoor ik het natuurlijk graag.
Hoi Willeke,
Leuk dat je dit recept wilt maken! Het amandelmeel kun je vervangen door een ander soort fijngemalen noten of zaden die je wel lekker vind, bijvoorbeeld walnoten of zonnebloempitten. Die kun je zelf malen in een foodprocessor of koffiemolen.
Ik gebruik in KH arme broden met gist meestal ook een beetje bakpoeder omdat het brood dan wat extra rijst. Door de samenstelling van het deeg rijst dit specifieke brood sowieso niet zoveel, het is heel stevig. Je kunt zelf een beetje experimenteren en kijken wat er gebeurt als je het bakpoeder weglaat. Succes!
Hoi Jeanette,
Jammergenoeg zijn de meeste ingrediënten voor dit brood niet in de supermarkt te krijgen. Sommige, zoals de tarwegluten moet je waarschijnlijk online bestellen, tenzij je in de buurt van een molenwinkel woont. Ik doe een paar keer per jaar een grote bestelling bij De Zuidmolen. Daar hebben ze alle benodigdheden tegen een goede prijs en lage verzendkosten.
Schrijf een reactie