Spaghettipompoen met vegan kaassaus en rooktofu

3 October 2018 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 15 minuten, koken 45 minuten, totaal 60 minuten
Voor: 4 personen
Spaghettipompoen met vegan kaassaus en rooktofu Spaghettipompoen is een mooie gele of geel-groen gestreepte pompoensoort met een langwerpig-ovale vorm. Het gare vruchtvlees heeft een lekker zoet-nootachtige pompoensmaak en valt uit elkaar in losse vezeltjes, die wel wat weg hebben van noodles. Tot voor kort waren deze pompoenen in Nederland moeilijk verkrijgbaar, de laatste tijd zie ik ze regelmatig bij Albert Heijn en Ekoplaza. Ik eet spaghettipompoen het liefst met een romige saus en vegan spekjes. Dit recept is een gezonde variant daarvan, met edelgist-kaassaus en rooktofu. Als je geen spaghettipompoen hebt, kun je dit recept ook maken met gewone pompoen die je in reepjes of blokjes snijdt. In plaats van rooktofu zou je ook tempeh bacon kunnen maken. Het kost wat tijd op de pompoen te roosteren, maar verder is dit een redelijk snel en makkelijk recept. Als je van meal prep houdt, zou je de pompoen en kaassaus van tevoren kunnen maken. Ze blijven in de koelkast een dag of vier goed. Eén pompoen is meestal voldoende voor vier porties.

Ingrediënten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen in ringen van 2 cm breed en schraap de zaadjes eruit. Bedek een ovenrooster of bakplaat met bakpapier en leg de pompoenringen erop en smeer ze in met een beetje olie. Rooster de pompoen 50-60 minuten tot hij helemaal gaar is, maar nog niet bruin. Laat de pompoen een beetje afkoelen, zodat je de ringen veilig kunt aanraken. Schraap het vruchtvlees uit de schil en versnipper het met een vork of met je vingers tot 'spaghetti'. Het lukt mij meestal niet om hele lange noodles te maken, dus doe gewoon je best om redelijk dunne sliertjes te maken. Voor de smaak maakt het niet uit. Maak ondertussen de kaassaus. Fruit de ui in de olie tot hij glazig is. Doe de bloem, edelgist, tijm, zout en melk erbij. Breng al roerend aan de kook, draai het vuur omlaag en laat de saus nog een minuut of drie zachtjes sudderen en indikken. Bak de rooktofu goudbruin en knapperig. Verdeel de pompoen over vier borden, schep de saus erop en strooi de tofu erover.

4 Reacties

Monique op 3-10-2018 - 13:18
Heerlijk, pompoenspaghettie, ik ben er dol op. Alleen maak ik het net ff anders klaar. Ik snijd de pompoen in de kengte door midden, haal de pitten eruit en met de met de open kant naar beneden in de oven. Met een vork kan je er dan 'spaghettini' uit trekken.
Martine op 3-10-2018 - 13:33
Thanks Monique! Ik zal jou methode ook eens proberen. In theorie zou je langere spaghetti uit de pompoen moeten kunnen halen door hem in ringen te snijden, omdat de spaghetti in die richting rond loopt, maar in de praktijk lukt me dat toch niet echt.
Jeffrey op 4-10-2018 - 16:11
Ik kook de spaghetti pompoen altijd in zijn geheel in een grote soepketel (prik er wel een gaatje in om een plof te voorkomen) zo'n 45 tot 60 minuten. Laten afkoelen, opensnijden, zaad verwijderen en dan kun je met een vork de draden er in hun geheel uit "ontwarren". Alleen de buitenste rand is wat pappig, maar wel heel lekker! De schillen die overblijven zijn vervolgens nog mooi als bakje om iets in op te dienen.
Martine op 4-10-2018 - 16:39
Dankjewel voor de tip Jeffrey! De schil van deze pompoenen is inderdaad prachtig.

Schrijf een reactie