Snelle vegan quiche
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Favorieten, Feestdagen, Lekker voor kinderen, Peulvruchten, Snel klaar, Zonder soja, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 30 minuten, koken 30 minuten, totaal 60 minuten |
Voor: | 3-4 personen |
Voor mijn meeste recente workshop over ei-vervangers vroeg één van de deelnemers of ik ook een snel quicherecept had. Voor de meeste vegan quiches moet je aan de slag met tofu, of je moet dikke saus van kikkererwtenmeel koken zoals in dit super lekkere recept. Dat is op zich niet moeilijk, maar het is misschien net een beetje te veel moeite aan het eind van een lange dag.
Daarom bedacht ik deze super makkelijke quiche. Ik heb mezelf getimed en hij stond in minder dan een half uur in de oven, inclusief groente snijden, beslag maken en de bakvorm bekleden. Dan moet hij nog een half uurtje bakken en daarna kun je aan tafel! Als je nóg sneller wilt zijn, kun je een zakje voorgesneden groente gebruiken en de droge ingrediënten van de quichemix van te voren alvast bij elkaar gooien. Als je vaker quiche wilt bakken zou je zelfs meerdere potjes van deze mix tegelijk kunnen maken, zodat je op quiche-dag alleen nog zo'n potje uit de kast hoeft te pakken en water toevoegen.
Deze quiche is zowel warm als koud lekker. Je kunt hem dus ook prima van tevoren bakken en dan later koud of opgewarmd serveren. Lekker als lunch voor jezelf of als onderdeel van een uitgebreider buffet als je gasten krijgt. Met de vulling kun je lekker variëren. Op de foto hierboven staat een versie met bloemkool en broccoli. Tijdens de workshop hebben we champignons en prei gebruikt (foto onderaan). Dat was allebei erg lekker.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 400 gram groente naar keuze (bijv. broccoli, bloemkool, spinazie, paprika, champignons)
- 1 kop kikkererwtenmeel
- 1/4 kop maizena of bloem
- 1/3 kop edelgistvlokken
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 à 1 theelepel zout of kala namak
- 2 theelepels uienpoeder
- 1/4 theelepel paprikapoeder
- 1/4 theelepel kerriepoeder
- 1 1/2 kop water of ongezoete plantaardige melk
- 1 eetlepel plantaardige olie (optioneel)
- 5 plakjes vegan bladerdeeg of deeg voor hartige taart (bijv. van Koopmans)
- 50 gram geraspte vegan kaas (optioneel)
Bereiding
Maak de groente beetgaar door ze 4 minuten te stomen of even te roerbakken.
Meng in een kom het kikkererwtenmeel, maizena, edelgist, bakpoeder, zout en kruiden. Voeg geleidelijk het water of melk en de olie toe, zodat er een mooi glad beslag ontstaat (zeef eventueel het kikkererwtenmeel, zodat er geen klontjes in zitten).
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek de bodem van een springvorm van 22 cm met het bladerdeeg. Doe de groente erin en giet het kikkererwtenbeslag erover. Bestrooi de bovenkant eventueel met vegan kaas. Bak de quiche 30 minuten tot de vulling gestold is en het bladerdeeg goudbruin.
Variatie
Voor een quiche met nog wat meer eiwit en een extra lekkere textuur kun je 250 gram rauwe tofu in hele kleine blokjes door de vulling doen.
37 Reacties
Schrijf een reactie