Pittige seitan boterhamworst
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Koolhydraatarm, Lekker voor kinderen, Vleesvervanger |
---|---|
Voor: | 700 gram worst |
Op mijn to-do lijstje voor deze budgetchallenge stond nog zelf 'vleeswaar' maken. Ik maak regelmatig allerlei lekkere smeerseltjes voor op brood, zoals hummus, maar soms wil je wel eens iets met wat meer beet. David en ik eten graag gerookte Wheaty plakjes en andere soorten vegan vleeswaar op ons brood, maar met 2 à 3 euro per mini-pakje kan dat spul kan je boodschappenbudget enorm opstuwen. Echt een luxe-product dus.
Sinds kort heb ik het boek Vegan Diner van Julie Hasson en daar staan onder andere een aantal super smaakvolle seitanrecepten in. Als je graag je eigen fast food maakt kan ik je dit boek absoluut aanraden! Het recept hieronder is een variatie op de Smoky Seitan Roast uit dit boek. Ik was per ongeluk het kikkererwtenmeel vergeten, maar de textuur bevalt me zo eigenlijk heel goed, lekker mals. Seitan met kikkererwtenmeel vind ik vaak een beetje te droog voor op brood.
Als je de worst op brood wilt eten is het fijn om hem in zo dun mogelijke plakjes te snijden. Dat gaat het makkelijkst als hij na het stomen helemaal afgekoeld is en eventueel een nachtje in de koelkast heeft gestaan. Je kunt hem natuurlijk ook in dikke plakken of blokjes snijden en gebruiken in stoofschotels, salades of als hapje bij de borrel. Als je het deeg opdeelt in kleinere porties en die individueel in folie rolt en stoomt, kun je ook meerdere kleine worstjes maken.
Je hebt voor deze worst wel een paar speciale ingrediënten nodig, zoals liquid smoke (vloeibaar rook extract) en gerookte paprikapoeder. Laat deze ingrediënten niet weg, want ze geven de worst enorm veel smaak. Als je op de linkjes in het ingrediëntenlijstje klikt kun je er meer over lezen en zie je ook tips waar je deze ingrediënten kunt kopen.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 2 koppen tarwegluten
- 1/2 kop edelgist vlokken
- (1/4 kop kikkererwtenmeel)
- 1 eetlepel tot poeder gemalen droge porcini of shiitake paddenstoelen (optioneel)
- 1 eetlepel uienpoeder of granulaat
- 2 theelepels knoflookpoeder of granulaat
- 2 theelepels gerookte paprikapoeder (gebruik zoete gerookte paprika voor een milde worst)
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel gemalen witte peper (halveer voor een mildere worst)
- 1/2 theelepel gemalen zwarte peper (halveer voor een mildere worst)
- 2 koppen water
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel geroosterde sesamolie (andere olie kan ook, maar geeft minder smaak)
- 1 eetlepel vloeibare rook
Bereiding
Meng in een kom de droge ingrediënten (tarwegluten t/m zwarte peper). Voeg het water, sojasaus, olie en vloeibare rook toe en roer tot er een vochtig deeg ontstaat. Kneed het deeg nog even door met de hand.
Breng water aan de kook in een stoompan (of in een gewone pan waar je een metalen vergiet boven hebt gehangen). Vorm het seitandeeg tot een dikke rol van ongeveer 25 cm lang. Neem een stuk aluminiumfolie van ongeveer 40 cm lang en het deeg erop. Rol de seitan in de folie en draai de uiteindes dicht zoals bij een grote toffee. Leg de rol in het stoommandje of vergiet van je (geimproviseerde) stoompan. Sluit de pan af met een deksel en laat de seitan 60 minuten stomen.
Haal de seitan uit de pan als hij mooi gaar en stevig is geworden. Laat hem afkoelen in het folie. Laat hem eventueel een nachtje opstijven in de koelkast. Nu kun je met een gekarteld mes makkelijk dunne plakjes van de rol snijden. De seitan blijft in de koelkast een dag of vijf goed en in de vriezer enkele maanden.
56 Reacties
In Rotterdam zou ik niet direct weten waar je tarwegluten kunt kopen, maar in Den Haag is het te koop bij toko Sie San en Veggie4U. Ik weet niet of die ook bio is. Biologische tarwegluten zijn onder andere te koop bij De Zuidmolen en bij Veggiedeli. Zie deze links
http://www.veggiedeli.nl/webshop-overzicht/soja-en-seitan/vantastic-foods-seitan-fix-bio-1000g
http://www.de-zuidmolen.nl/Basis.aspx?Lid=0&Lit=SHOP&Hmi=143
Hoi Jeanette, Tof dat je met je gezin zo veel mogelijk vegan probeert te gaan eten! Buiten de deur komen er gelukkig ook steeds meer opties. Veganisme wordt steeds populairder! Misschien vindt je het leuk om in April mee te doen met de veganchallenge? http://veganchallenge.nl/
Ik weet eigenlijk niet hoe 'echte' chorizo smaakt (ik eet al heel lang geen vlees meer), maar ik heb het even opgezocht. Deze worst is heeft vooral een stevige rooksmaak. Voor chorizo zou je nog wat rode pepervlokken, oregano en salie kunnen toevoegen. Succes!
Hoi Wieke, er zijn twee manieren om seitan te maken. Bij de ouderwetse manier begin je met gewoon meel, wat je dan heel lang moet spoelen en kneden tot je alleen het eiwit (de gluten) overhoudt. Bij snelle moderne manier, die ik in dit recept gebruik, begin je met tarwegluten poeder. Dit bestaat bijna volledig uit gluten, en hoeft dus niet meer gespoeld te worden.
Het klopt dat je voor dit recept wat bijzondere ingrediënten nodig hebt. In de eerste plaats dus het tarwegluten poeder. Dit bestel ik zelf eigenlijk altijd online bij De Zuidmolen. Als je een molenwinkel in de buurt hebt, kun je het misschien daar kopen. Edelgist is inderdaad vrij prijzig, maar je doet best lang met een bus, en het is voor allerlei dingen handig. De vloeibare rook zou je eventueel weg kunnen laten, of vervangen door wat extra gerookte paprikapoeder, als je daar wel aan kunt komen (bijvoorbeeld bij Dille&Kamille of bij een toko).
Je zou ook eens naar dit recept kunnen kijken, daarvoor is geen rooksmaak nodig: https://vegetus.nl/italiaanse-seitan-worstjes/
Schrijf een reactie