Koolhydraatarme kokos cake
Kenmerken: | Koolhydraatarm, Suikervrij |
---|---|
Voor: | één cake met 15 plakjes |
Deze lekkere cake heeft een milde kruidige kokossmaak en een zachte, licht kruimelige textuur, bijna net zoals cake die met bloem en eieren gemaakt is. Hij is rijk aan vezels en eiwitten en vult dus goed. Afhankelijk van de exacte voedingswaarde van de ingrediënten die je gebruikt, bevat de cake 22 gram koolhydraten. Dat is ongeveer 1,5 gram per sneetje.
Je kunt dit recept ook verdubbelen en er een taart van maken in een spingvorm van 24 cm. Het moet dan 50 minuten bakken. Lekker met koolhydraatarme roomfrosting erop.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 1/2 kop (70 g) tarwegluten
- 1/2 kop (50 g) fijngemalen lijnzaad
- 1/2 kop (40 g) sojameel
- 1/2 kop (20 g) tarwezemelen
- 1/2 kop (40 g) geraspte kokos
- 1 1/2 theelepels bakpoeder
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel zout
- 1/4 kop (60 ml) neutraal smakende olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie, géén olijfolie)
- 1 kop (240 ml) ongezoete sojamelk
- 1 theelepel vanille extract (optioneel)
- 1 1/2 theelepel vloeibaar stevia zoetmiddel(zoetkracht verschilt per merk, dus proef het beslag)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe alle ingrediënten in een grote kom en roer tot ze goed gemengd zijn. Voeg de vloeibare ingrediënten toe en roer met een vork of garde tot er geen droge klonten meer inzitten. Het beslag zal dikker zijn dan je van cakebeslag gewend bent, maar als het echt te droog is kun je eventueel nog een scheutje melk toevoegen.
Stort het beslag in een (eventueel ingevette) cakevorm. Zet de cake in de oven en bak 35 minuten. De cake is goed als je er een mes in kun steken dat er ‘schoon’ uitkomt (geen nat beslag binnenin).
17 Reacties
Ik heb de cake net nog een keer gemaakt en de hoeveelheden in het recept zijn correct. Ik heb het recept een klein beetje herschreven zodat de instructies nu misschien duidelijker zijn. Ik zal er ook een foto bij zetten straks, dan kun je kijken hoe jouw baksel verschilt van het mijne.
Het kan zijn dat jouw tarwegluten en andere ingrediënten net een andere samenstelling hebben dan die van mij, waardoor je iets meer vocht nodig hebt. Als het beslag een volgende keer weer veel te droog is kun je proberen om een scheutje extra melk toe te voegen, maar pas op dat het niet te nat wordt want dat werkt ook niet. Misschien dat de oven die je gebruikt ook nog invloed heeft, maar als je beslag al heel droog was, dan zou ik eerst proberen wat meer vocht te gebruiken. De cake rijst bij mij niet super veel, maar wordt toch wel 5-6 cm hoog. Is je bakpoeder nog goed en niet te oud? Ik hoop dat je hier wat aan hebt!
De havermoutkoekjes zijn niet koolhydraatarm, want havermout zelf is ook niet koolhydraatarm. Je kunt ze denk ik wel met een suikervervanger maken zodat ze in ieder geval suikervrij zijn. Ik ga binnenkort proberen om ook koekjes met tarwegluten en dergelijke te maken die wel echt koolhydraatarm zijn.
Schrijf een reactie