Er zit heel veel verschillende soorten zetmeel te koop van verschillende planten, de meest gebruikelijke zijn maiszetmeel (maizena), aardappelzetmeel, tapiocameel en arrowroot (pijlwortel). Elke soort heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Aardappelzetmeel en arrowroot geven bijvoorbeeld een helder resultaat als je er een vloeistof mee bindt, terwijl maiszetmeel en tapioca de gebonden vloeistof troebel maken. Tapioca heeft een licht draderig en kleverig effect, waardoor het heel geschikt is om er de textuur van kaas mee na te bootsen.
Waar gebruik je het voor?
Zetmeel wordt vooral gebruikt om vloeistoffen te binden en gerechten in te dikken, zoals puddings, sauzen, plantaardige kaas etc. Je kunt zetmeel ook gebruiken als ei-vervanger in cakes and hartige taarten. 1 eetlepel zetmeel + 2 à 3 eetlepels vocht vervangt één ei.
Waar is het te koop?
Aardappelzetmeel en maizena kun je gewoon in de supermarkt kopen. Voor tapioca moet je even naar de Aziatische toko en arrowroot vind je waarschijnlijk alleen bij in biowinkels.
Pittige Turkse rauwe gehaktballetjes met noten. Heel makkelijk om te maken en ook nog eens heel lekker. Hier een koolhydraatarme versie. Serveer de köfte met wraps, sla en verse kruiden.
Vegetus heeft sinds vandaag ook een Facebook pagina. Ik ben van plan om regelmatig foto's van onze veganistische maaltijden te posten en nieuwsberichtjes die met plantaardig eten te maken hebben.
Vorige week zat er een pompoen in ons groentepakket. De herfst komt er weer aan! Tijd om wat recepten met wintergroentes op te zoeken. Dit is een eenvoudig maar wel heel lekker groenteprutje met een fijne pittige smaak. Lekker makkelijk voor een doordeweekse avond.
Hele lekker knapperige wafels waarvan je niet snel zou raden dat ze koolhydraatarm én veganistisch zijn. Ze zijn in een mum van tijd klaar, super handig voor een snelle maaltijd
De zomer is al weer bijna voorbij, maar er zijn nog wel veel zomergroentes te koop. In het boek Appetite for Reduction van Isa Chandra Moskowitz vond ik een recept voor kerriesoep met verse maïs en zomergroente. Met wat extra rijst en bonen erin is deze soep een hele lekkere lichte zomerse avondmaaltijd waarmee je het zonnige gevoel nog wat langer vast kunt houden.
In de serie lekkere veganistische kazen brengen wij u vandaag: Sheese blue style. Deze kaas is wat steviger dan blauwschimmelkaas van koemelk, maar wat de smaak betreft komt hij heel dicht in de buurt van Danish blue. Wij maken er graag een lekkere romige pastasaus mee.
Deze gepaneerde snacks zijn gemaakt van ingevroren tofu! Bevroren en weer ontdooide tofu heeft een heel andere structuur dan verse tofu, het is veel steviger en heeft een soort laagjes waardoor wel wat op gebakken vis lijkt. Het nori zeewier zorgt voor een vis-achtige smaak.
Deze week zat er waterkers in onze groentetas. Op internet vond ik een recept voor een roerbakgerecht met waterkers, cashewnoten, kip en Chinese saus. Kip vervangen door plantaardig eiwit, saus een beetje aanpassen, extra groente erbij en dan heb je een heerlijke veganistische roerbakschotel.
Deze post bevat twee plantaardige kaasrecepten, een fondue en een chèvre op basis van cashewnoten, die we hebben gebruikt voor een workshop op het Amsterdamse Magneetfestival. Ze zijn weer heel lekker, dus zeker de moeite waard om zelf uit te proberen!