Er zit heel veel verschillende soorten zetmeel te koop van verschillende planten, de meest gebruikelijke zijn maiszetmeel (maizena), aardappelzetmeel, tapiocameel en arrowroot (pijlwortel). Elke soort heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Aardappelzetmeel en arrowroot geven bijvoorbeeld een helder resultaat als je er een vloeistof mee bindt, terwijl maiszetmeel en tapioca de gebonden vloeistof troebel maken. Tapioca heeft een licht draderig en kleverig effect, waardoor het heel geschikt is om er de textuur van kaas mee na te bootsen.
Waar gebruik je het voor?
Zetmeel wordt vooral gebruikt om vloeistoffen te binden en gerechten in te dikken, zoals puddings, sauzen, plantaardige kaas etc. Je kunt zetmeel ook gebruiken als ei-vervanger in cakes and hartige taarten. 1 eetlepel zetmeel + 2 à 3 eetlepels vocht vervangt één ei.
Waar is het te koop?
Aardappelzetmeel en maizena kun je gewoon in de supermarkt kopen. Voor tapioca moet je even naar de Aziatische toko en arrowroot vind je waarschijnlijk alleen bij in biowinkels.
De leukste creaties komen bij mij vaak als er niet zo veel ingrediënten in huis zijn. Er lag nog een rol bladerdeeg, een pakje tofu en een eenzame courgette in de koelkast. Door dat bladerdeeg dacht ik aan pizza, en toen dacht ik tofu ricotta. De courgette mocht ook meedoen. Een ui en wat Griekse smaken maakten er een heel geslaagde pizza van!
Ik wilde graag een lekkere kruidenroomkaas maken die niet gefermenteerd hoeft te worden. Dat werd deze creatie met tofu, cashewnoten en kokosolie. Door de tofu heeft deze roomkaas wat meer 'body' dan mijn gefermenteerde cashewroomkaas. Daardoor is hij niet alleen lekker op brood of op een toastje, maar ook in warme gerechten. Voor het eerst in hele lange tijd heb ik dus weer eens echte pasta met kruidenroomkaas gemaakt zoals ik dat in mijn vegetarische studententijd heel vaak at.
Deze super snelle ovenschotel met maïsgriesmeel was een experimentje wat heel goed uitpakte. De lekker hartige smaak en romig textuur van de polenta combineert heel goed met de licht bittere witlof, die door de korte gaartijd een beetje knapperig blijft. Je kunt dit serveren als voorgerechtje (leuk als iedereen zijn eigen bakje heeft), of als bijgerecht met bijvoorbeeld een seitan steak en jus.
Ik had al een hele tijd een recept voor Spaanse tortilla met kikkererwtenmeel in mijn receptenvoorraad staan, en nu heb ik hem eindelijk eens gemaakt. Dat had ik véél eerder moeten doen, want het is een heerlijk recept. Ook helemaal niet moeilijk of tijdrovend, dus hij gaat hier zeker nog vaker op tafel verschijnen. Je kunt dit eten als brunch, lunch, avondeten of als onderdeel van een tafel vol met hapjes. Het past ook prima in een Spaanse tapas maaltijd.
Deze salade met courgette 'noodles' smaakt heerlijk en staat bol van de gezonde ingrediënten. Als je de seitan van tevoren maakt is ie super snel klaar.
Mijn bessentaart heeft al veel fans, dus het leek me leuk om een nog net iets mooier aangeklede versie daarvan te maken. Dat werd deze creatie, met frambozen en een lekker havermout-kruimellaagje erbovenop. Bijna net zo makkelijk en snel te maken als het origineel, maar net wat meer bijzonder.
Als je nog nooit one-pot-pasta gemaakt hebt moet je dat zo snel mogelijk een keer doen want het is zo fijn en makkelijk! Doordat je de pasta samen met de groente in dezelfde pan kookt ben je super snel klaar en heb je er weinig afwas van. Ideaal als je na een vermoeiende werkdag toch goed wilt eten. Deze Indiase variant is heerlijk verwarmend comfort food voor de winterse maanden. Het ziet er bedrieglijk eenvoudig uit, maar door de biryani-kruiden is het een echte smaakexplosie.
Omdat er slagroom in de vulling van deze taart verwerkt is, is hij veel luchtiger en romiger dan andere vegan kwarktaarten en cheesecakes. Door de karamel is hij lekker zoet en de laagjes banaan en chocola maken het helemaal af. Het is even een werkje om hem te maken, maar als je van romige taarten houdt is het de moeite helemaal waard.
Ik vind dit echt een ultiem wintergerecht. Lekker kruidig, hartig en verwarmend. De combinatie van ontbijtkoek met een flinke scheut azijn maakt er een heerlijk smeuïge zoet-zure stoofpot van. Het wordt alleen maar lekkerder als je het een dag van tevoren maakt en dan opwarmt, dus het is ook een handig recept voor als je gasten krijgt.
Dit recept met pasta van rode linzen is super snel klaar, heel eiwitrijk en ook nog eens heel erg lekker. Ideaal als je vlug even een voedzame maaltijd in elkaar moet flansen.