Xanthaangom

Wat is het?

Xanthaangom is een interessant poeder, gemaakt van fermentatieproducten, dat extreem goed vocht opneemt, bindt en luchtbelletjes vasthoudt. Ik ben er recent achter gekomen dat xanthaangom niet altijd vegan is. Het kunnen dierlijke grondstoffen of hulpstoffen gebruikt worden bij de productie. Hier kun je daar meer over lezen. Ik weet niet hoe vaak dit voorkomt.

Waar gebruik je het voor?

Het wordt gebruikt als bindmiddel, emulgator, eivervanger en glutenvervanger.

Waar kun je het kopen?

Xanthaangom is in Nederland nog niet algemeen verkrijgbaar. Je kunt het onder andere bestellen bij De-Zuidmolen.nl. Het is nogal aan de prijs maar omdat het zo krachtig is heb je er per keer maar heel weinig van nodig. De meeste recepten gebruiken een theelepel of minder.

Recepten

Recepten met: "xanthaangom", "xanthaangum".

Currysoep met kikkererwten

Currysoep met kikkererwten, vegan Deze currysoep is super simpel te maken omdat je eigenlijk alleen maar een uitje hoeft te snipperen en een paar blikken opentrekken. Toch is het een gezonde volwaardige maaltijd. Aan het einde zet je nog even de staafmixer erin, zodat de soep lekker dik en smeuïg wordt.

Tex-Mex enchilada ‘lasagne’

Mexicaanse enchilada lasagne, vegan Heb je een luie dag? Voor deze ovenschotel hoef je niet te koken. Meng de ingrediënten voor de vulling in een kom en maak cashewroom in de blender. Daarna is het een kwestie van ovenschaal vullen, bakken en eten!

Makkelijke chocoladetaart

Chocoladetaart met chocoladeglazuur, vegan Deze taart ziet er heel mooi uit en hij smaakt heerlijk, én hij is eenvoudig en snel te maken. Je kunt alle ingrediënten gewoon bij de supermarkt om de hoek halen. Waar wacht je nog op?

Tajine met aubergine en kikkererwten

Tajine met aubergine en kikkererwten, vegan Ik ben dol op de malse beet en zachte smaak van gestoofde aubergines en dit recept is een hele makkelijke manier om ze klaar te maken. Je bakt de ingrediënten even aan en vervolgens heb je er tot etenstijd bijna geen omkijken meer naar.