Rijstepap met abrikozensaus

9 August 2014 onder Dessert, Ontbijt
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 5 minuten, koken 30 minuten, totaal 60 minuten
Voor: 4-6 personen
Rijstepap met abrikozensaus, vegan

Ik ben de laatste tijd lekker nostalgisch bezig in de keuken. Mijn oma (die van de kwarktaart en de wafels ) maakt graag zelf rijstepap met een heerlijk fris-zoete abrikozensaus erbij. Ik heb er hele goede herinneringen aan, dus ik wilde graag een vegan versie ervan maken.

Aan dit recept hoef je in principe geen extra zoetmiddel toe te voegen. De zoetheid van de plantenmelk en het fruit zijn genoeg. Als je ongezoete plantenmelk gebruikt of van zoet houdt kun je het een beetje aanzoeten. Als je sojamelk zonder vanillesmaak gebruikt kun je ook een klein beetje vanille-extract erbij doen.

Je kunt deze pap ook prima met zilvervliesrijst maken (je leest vaak dat het niet kan, maar dat klopt niet). Dan moet je eigenlijk wel even naar de biowinkel voor rondkorrelige zilvervliesrijst. De zilvervliesrijst heeft ook een langere kooktijd, ongeveer een uur. Met zilvervliesrijst is dit eigenlijk een super gezond recept wat je ook best als ontbijt kunt eten.

De rijstepap is koud het lekkerst, dus maak hem liefst een paar uur of zelfs een dag van tevoren, zodat hij goed kan afkoelen en indikken. De pap is ook heerlijk met vers fruit in plaats van de abrikozensaus.

Ingrediënten

Voor de rijstepap

  • 180-200 gram paprijst, risottorijst of sushirijst
  • 1 liter soja- of notenmelk
  • enkele eetlepels suiker of ander zoetmiddel naar smaak (optioneel)
  • 1/2 theelepel vanille-extract (optioneel)

Voor de abrikozensaus

  • 100 g gedroogde oranje abrikozen
  • 300 ml water

Bereiding

Maak de rijstepap

Breng de sojamelk aan de kook (voorzichtig, want het kookt héél snel over). Strooi de rijst erin, doe een deksel op de pan en zet het vuur op de laagste stand. Laat de rijstepap 30 minuten zachtjes koken, het hoeft niet eens echt te borrelen. Roer af en toe even goed door zodat het niet aanbrandt. Maak ondertussen de abrikozensaus.

Maak de abrikozensaus

Doe de abrikozen met 150 ml water in een klein pannetje en kook ze 5 à 10 minuten tot ze lekker zacht zijn. Doe nu de rest van het water erbij en pureer met een staafmixer of blender tot een gladde massa. Laat de rijstepap en de saus een beetje afkoelen en zet ze dan in de koelkast tot je klaar bent om ze te serveren.

2 Reacties

Esther op 26-6-2018 - 11:32
Hoi Martine, ik heb dit geprobeerd te maken in mijn gloednieuwe rijstkoker, maar de sojamelk kookte inderdaad gigantisch over. Weet jij of rijstmelk of havermelk minder snel overkookt? Ik heb dit recept eerder in een pannetje gemaakt, en dat was heerlijk trouwens!
Martine op 26-6-2018 - 17:41
Hoi Esther, in rijstmelk en havermelk zit minder eiwit, dus ik denk dat dat inderdaad minder snel overkookt.

Schrijf een reactie