Tex-Mex enchilada ‘lasagne’

door onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , ,
Voor: 4 personen
Mexicaanse enchilada lasagne, vegan

Ik ben een beetje in de ban van de ovenschotels. Twee weken geleden postte ik al deze ovenschotel met chili en maisbrood en dit keer maakte ik een 'enchilada casserole'. Enchilada's zijn gevulde tortillawraps uit de oven. Als je jezelf wat moeite wilt besparen, sla je het 'wrap' gedeelte gewoon over en vul je de ovenschotel met afwisselende laagjes saus en tortilla's, net als bij een lasagne. Lekker makkelijk toch?

Omdat ik eigenlijk best lui ben, heb ik dit recept zo uitgekiend dat je niks hoeft te koken. Je mengt de ingrediënten voor de vulling in een kom en de cashewroom moet even in de blender. Daarna is het een kwestie van ovenschotel vullen, bakken en eten!

In de chili vulling gebruik ik een beetje sojayoghurt, edelgist en maizena. Dat lijkt misschien vreemd, maar de chili wordt er heerlijk romig van.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Voor de vulling

  • 500 ml tomaten passata of 1 blik tomatenstukjes
  • 1/2 kop (120 ml) naturel sojayoghurt (ik had Alpro Mild&Creamy)
  • 1/3 kop edelgist
  • 2 eetlepels maizena
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel knoflookpoeder of twee tenen knoflook, uitgeperst
  • 1/4 theelepel chilipoeder
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 2 paprika's, in kleine blokjes
  • 1 1/2 kop (1 blik) gekookte bruine bonen, zwarte bonen of kidneybonen
  • 4-6 grote tortilla wraps, eventueel in repen gesneden

Voor de bovenlaag

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 graden. Meng in een kom alle ingrediënten voor de vulling, behalve de tortilla's. Roer goed zodat de kruiden en maizena met de vloeibare ingrediënten vermengd raken. Neem een ovenschaal van ongeveer 30 bij 40 centimeter en vul die afwisselend met laagjes groente-bonenmengsel en wraps. Eindig met een laagje wraps.

Maak nu de cashewroom. Giet de cashewnoten af en doe ze samen met de bouillon, gistvlokken en azijn in de mengkom van je blender of staafmixer. Pureer de cashews tot een dunne gladde saus. Afhankelijk van de kracht van je apparaat kan dit enkele minuten duren.

Giet de cashewroom over de ovenschotel en smeer het een beetje uit met de achterkant van een lepel. Zet de schaal in de oven en bak 40 minuten. Dek de ovenschotel eventueel af met een stuk aluminiumfolie als de bovenkant te snel bruin wordt.

12 Reacties

Marianne op 21-7-2014 - 21:51

Ha Martine! ik heb hem vandaag gemaakt, met geroosterde plakken aubergine in plaats van tortilla's. Lekker! Een goed recept hoor.

Martine op 24-7-2014 - 18:43

Mmm aubergine! Klinkt lekker Marianne :-)

Linda op 30-7-2014 - 18:01

Heerlijk! Ik heb er nog mais door gedaan en onder de wraplaag telkens een laagje courgette (met kaasschaaf plakjes gemaakt). Uit de oven heb ik gelijk wat koriander erover verdeeld en geserveerd met avocado stukjes. De volgende keer doe ik er guacamole bij en vervang ik de wraps door nachochips. Dit omdat de wraps erg 'soppig' waren in de lasagne. Bedankt voor je recept! Onze buiken zijn goed gevuld :-)

Martine op 30-7-2014 - 19:30

Fijn dat jullie het lekker vonden! De wraps worden inderdaad soppig en ik denk eigenlijk dat met nachochips hetzelfde zal gebeuren. Ik vind dat wel lekker, maar als je het liever wat droger hebt zou je in plaats van de passata tomatenblokjes kunnen gebruiken waarvan je het vocht afgiet.

Uiltje op 5-8-2014 - 11:19

Hee Martine, Gebruik je een halve cup noten? Staat dit gelijk aan 75 gram? Leek me zo weinig en wil dit recept graag vanavond maken. :) Groet!

Martine op 5-8-2014 - 12:13

Hoi Uiltje, 70 à 75 gram noten klopt inderdaad. Je pureert ze met het water en dan wordt het een soort sausje wat tijdens het bakken een dun romig laagje vormt op de ovenschotel (zie de foto). Als je een dikkere laag saus wilt kun je de hoeveelheden uiteraard verdubbelen. Succes!

Jeanette op 13-9-2014 - 18:16

En als je er nou een "echte lasagna" van maakt, (ik gebruik meestal bio idea, die "kan sporen van ei bevatten" maar is verder 100% tarwe, ik weet niet wat de rest hiervan vindt?) Maar de vraag is dan, zou dat kunnen lukken, zodat het minder "soppig" wordt?

Martine op 15-9-2014 - 8:49

Je kunt dit zeker ook met lasagnebladen maken als je het met tortilla's te soppig vind, al is het dan minder 'Mexicaans'. Er zijn heel veel soorten lasagnebladen zonder ei, ook bij de supermarkt. Ik heb geen problemen met 'sporen van'. Dit betekent meestal dat er in die fabriek ook eieren worden verwerkt, maar niet in dat specifieke product.

Susanne op 7-5-2016 - 12:05

Zou je de saus een dag van tevoren alvast kunnen maken en dan in de koelkast bewaren? Ik heb een Mexicaans 3 gangen diner voor moederdag gepland maar het zou makkelijk zijn om alvast wat dingen klaar te hebben staan :D

Martine op 7-5-2016 - 13:33

Ja, dat kan zeker, geen probleem. Veel plezier met je 3 gangendiner!

Inez op 15-1-2017 - 20:31

De cashewnotensaus voor de bovenlaag vind ik erg geslaagd!! Bevalt me beter dan zo'n wiite saus in een pannetje. Ik maakte 'm om 'gewone' (niet Mexicaanse, wel vegan) lasagne mee te bedekken. I.p.v. uren weken kunnen de cashewnoten ook enige minuten opgekookt worden. Dit las ik ooit op internet en ik vind dat het prima gaat. Handig, want ik bedenk niet altijd lang van tevoren wat ik ga eten.

Martine op 16-1-2017 - 8:25

Fijn dat het zo goed bevalt Inez! Het koken is inderdaad een goeie tip, dat doe ik ook steeds vaker.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.