Tempeh is een koek van gefermenteerde sojabonen. De bonen worden gemengd met een schimmel en dan een poosje op een warme plaats weggezet, zodat de schimmel gaat groeien en de bonen met elkaar verbindt tot een stevige koek.
Waar gebruik je het voor?
Tempeh is een fijne bron van plantaardige eiwitten, een ‘vleesvervanger’ dus. Net als alle gefermenteerde voedingsmidddelen heeft het een vrij sterke smaak die je een beetje moet leren waarderen, maar als je er eenmaal aan gewend bent is het heerlijk! Marineer de tempeh met sojasaus, knoflook en kruiden, zodat de sterke smaak van de tempeh gecomplimenteerd wordt door andere sterke smaken die je al kent/lekker vindt. Sommige mensen stomen of koken tempeh voor gebruik, om de smaak milder te maken.
Waar kun je het kopen?
Tempeh is te koop in biowinkels, Aziatische toko’s en sommige supermarkten. Koop zeker als je nog moet wennen aan de smaak alleen hele verse tempeh die nog mooi cremewit van kleur is (geen grijze spikkels).
In deze derde MoFo post vertel ik over mijn voorbereidingen voor ik op congres naar Duitsland ga, inclusief goedkope tussendoortjes en een recept voor havermoutpap waar je alleen water aan toe hoeft te voegen.
De eerste week van de budgetchallenge is voorbij. Ik heb alles wat ik heb gegeten precies bijgehouden. Spannend om uit te rekenen hoeveel ik deze week aan mijn eten heb besteed!
Wist je dat je sommige soorten groente opnieuw kunt opkweken uit restjes die je overhoudt bij het koken? De selderijplant op de foto is bijvoorbeeld gegroeid van een stompje groenselderij uit onze groentetas.
Deze Marokkaanse soep met linzen en kikkererwten is bijvoorbeeld lekker kruidig en kost maar 50 cent per portie. Het is echt zo'n soep waar je aan het begin van de week een grote pan van kookt en dan lekker een paar keer van kunt eten.
Ik vind deze omeletten super handig, want je hebt er geen verse ingrediënten voor nodig, zoals bij veel andere vegan omelet recepten wel het geval is. Ze zijn bovendien super snel te maken en helemaal glutenvrij!
Veganistisch eten hoeft niet duur te zijn, als je maar zo veel mogelijk onbewerkte producten koopt. Daarom doen we volgende maand mee met een budgetchallenge. Zuinig met geld, maar niet met smaak!
Koken op de camping is altijd een beetje een uitdaging: klein gasbrandertje en pannetjes, geen koelkast, geen enorme kruidenvoorraad, en geen natuurwinkel in de buurt. Het kampeerseizoen loopt inmiddels ten einde, maar dan heb je alvast ideeën voor volgend jaar. De receptjes zijn natuurlijk ook geschikt om thuis even snel een maaltijd in elkaar te flansen.
Deze soep met bonen en boerenkool is een echt budgetgerecht, maar hij boet absoluut niet in op de smaak. De knapperig gebakken reepjes brood met kruiden maken het helemaal af.
De pesto geeft deze salade een lekker frisse zomerse smaak, heel anders dan zo'n zware traditionele aardappelsalade met (vegan) mayo! Ik kook de aardappeltjes het liefst in de schil voor wat extra smaak en vitamientjes.