Groente kweken uit restjes

5 September 2013 onder Overige
Kenmerken: 
Bleekselderij

Wist je dat je sommige soorten groente opnieuw kunt opkweken uit restjes die je overhoudt bij het koken? De selderijplant op de foto is gegroeid uit een stompje groenselderij uit onze groentetas. De stengels zijn een beetje taai en niet erg dik, maar af en toe kan ik er toch wat van oogsten. Ik heb al twee keer een stoofschotel gemaakt met stengels van deze plant.

Er nog veel meer groentes waarvan de restjes een nieuw leven kunnen krijgen in je tuin of op je balkon of vensterbank. Ik heb er nog niet zo veel ervaring mee, maar ik vind het wel een heel leuk concept. Hieronder geef ik een paar voorbeelden van groentes die je kunt kweken uit restjes, maar er zijn er nog veel meer. Zoek maar eens 'growing vegetables from scraps' op Google.

Selderij, paksoi, Chinese kool

Zorg dat je 3-4 cm van de onderkant van je stronk selderij of kool overhoudt bij het groente snijden. Zet dit stronkje met het wortel-uiteinde naar beneden in een kommetje op potje met een laagje water (let op dat het niet ondergedompeld raakt). Zet het potje op een lichte plaats en ververs af en toe het water. Na een week of twee heeft het stronkje waarschijnlijk nieuwe worteltjes gevormd en zijn er ook nieuwe blaadjes verschenen. Verplant het nu naar een bloempot met vochtige aarde zodat alleen de nieuwe blaadjes boven de grond uitsteken.

Zet de pot weer op een lichte plaats en geef regelmatig water. Als alles goed gaat kun je na een paar weken de eerste stengels/bladeren oogsten, of je kunt wachten tot de plant groot is, en hem dan in zijn geheel oogsten. Soms schiet het nieuwe plantje door en gaat bloeien. Geniet dan van de bloemetjes, want de bladeren zijn al snel niet lekker meer.

Prei en lente-ui

Zorg dat je 4-5 cm van de onderkant van de prei of lente-ui overhoudt bij het groente snijden. Zet de stronkjes rechtop met het wortel-uiteinde naar beneden in een glas of potje met 2-3 cm water. Zet het glas op een lichte plaats en ververs af en toe het water. Al snel begint de groente nieuwe wortels te vormen en groeit er een nieuwe groene stengel uit. Die stengel kun je nu oogsten en vervolgens kun je het wortel-eindje weer terug in het water zetten, zodat hij opnieuw kan gaan groeien. Als je plantjes veel wortels hebben ontwikkeld, kun je ze ook in aarde planten en groen eraf knippen als je het wilt gebruiken.

Aardappel

Neem in het voorjaar een oude aardappel die scheuten heeft gekregen. Snijd de knol in stukken en zorg ervoor dat er op elk stuk een scheutje zit. Laat de stukken een dag of twee liggen op kamertemperatuur, zodat de snijvlakken uitdrogen. Plant elk van de aardappelstukjes met het scheutje omhoog in met compost verrijkte grond (kan ook op de bodem van een grote pot). Bedek de scheuten met 10 cm aarde. Als de plat gaat groeien doe je er meer aarde bij, zodat de plant steeds ondersteund wordt en veel grond heeft om knollen in te vormen. Als je plant gebloeid heeft en verdort kun je de nieuwe aardappelen oogsten.

7 Reacties

Bonnie op 5-9-2013 - 10:34
Dit moet ik ook vaker doen! Ik zet lente-uitjes wel in een glaasje water, maar ik wil het met prei en andere groenten ook gaan proberen. Aardappels groeien lijkt me ook leuk (bij mij krijgen ze heel vaak van die scheuten...) maar daar zul je wel wat meer ruimte voor nodig hebben. Ik begin nog even met kleine plantjes. :) Leuk artikel!
Danielle op 5-9-2013 - 23:06
Lente-ui kweek ik in potten en ik knip inderdaad gewoon een groot deel af, en laat een deel zitten. Dan groeit het weer lekker snel aan. Grappige tip van de aardappels, die ga ik eens proberen!
Martine op 6-9-2013 - 7:02
Voor die aardappels heb je inderdaad veel ruimte nodig, maar het kan wel als je een flink grote bloembak ofzo hebt (hoogte en breedte 60 cm ofzo?). Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!
Helene op 26-6-2014 - 15:35
Voor aardappels heb je niet heel veel ruimte nodig. Vorig jaar heb ik een jute haverzak gebruikt (kan je zo meekrijgen bij een manege of ander paardenbedrijf in de buurt?)waarin ik op de bodem enkele krieltjes met uitlopers heb gelegd in een laagje aarde. Steeds bijgevuld met (bio-moestuin)aarde naarmate de plant groeide. Na eerste bloei een gaatje onderin de zak geknipt en met de hand aardappelen die groot genoeg waren (even woelen en voelen) eruit getrokken, zo hebben we zeker 4 maanden lang 1x p/w met een gezin van 4 aardappelen uit eigen "zak" gegeten :). Hoe meer zakken hoe meer opbrengst uiteraard, maar ons achtertuintje is maar erg klein, vandaar ook niet in volle grond. En ze smaakten heerlijk! Klein nadeel, overal in mijn tuin ontspruiten dit jaar de haverplanten ;) Van de haverkorrels die nog aan de zak hingen natuurlijk. Maar goed, gaat om het idee, de zak van Sint kan ook gebruikt worden :) Succes!
Helene op 26-6-2014 - 15:37
(p.s. zorg bij gebruik van jute zak voor voldoende water, vocht loopt makkelijk weg uit de zak, dus iedere dag water bijgieten om grond niet te droog te laten worden)
Martine op 27-6-2014 - 9:30
Dankjewel voor de tip Helene! Leuk om aardappelen in zo'n zak te kweken en dat het zo goed werkt ook.
Titi op 3-3-2017 - 22:22
Hier heb ik een tip !Bij de lidl hen je de 3 kleuren sla !met wortel, alleen buitenste blaadjes oogsten, het hart laten staan elk slechts apart in de aarde zetten, effen geduld en je kunt nog heel vaak oogsten! Ik heb al jaren een volkstuin en deze sla gaat altijd de grond in en doet het perfekt !

Schrijf een reactie