Instant omelet mix

door onder Lunch, Ontbijt
Kenmerken: , , , ,
Voor: Droge mix 6 omeletten
Veganistische omelet mix, zonder ei

We hebben al best wat budgetmaaltijden op de site, maar nog niet zo veel ontbijtjes. Daarom begin ik de budgetchallenge/MoFo met dit super handige recept voor vegan omelet dat bedacht is door lycophyte van het Amerikaanse Post Punk Kitchen forum.

Ik vind deze omeletten super handig, want je hebt er geen verse ingrediënten voor nodig, zoals bij veel andere vegan omelet recepten wel het geval is. Ze zijn bovendien super snel te maken en helemaal glutenvrij! De textuur is ietsje minder 'ei-achtig' dan bij tofu omeletten, dus je kunt er geen omnivoren mee voor de gek houden, maar ze zijn absoluut lekker.

Afhankelijk van de prijs van je ingrediënten kost de hele mix kost ongeveer €1,50. Daarvan kun je ongeveer zes omeletten bakken. Een stuk goedkoper dan omeletten op basis van (zijde)tofu dus. Een omelet is genoeg als ontbijt voor één persoon. Als je ze voor de lunch wilt serveren kun je er nog een kleine salade bij maken, en je kunt ze natuurlijk vullen met allerlei groentes en eventueel plantaardige kaas.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Voor de droge mix

Voor twee omeletten

  • 1 kop droge mix
  • 1 kop + 2 eetlepels water
  • 1 theelepel plantaardige olie
  • 1 theelepel sojasaus
  • 1 theelepel (rijst)azijn
  • olie om te bakken

Bereiding

Maak de droge mix

Doe alle ingrediënten voor de droge mix in een kom en meng ze heel goed door elkaar, bijvoorbeeld met een garde. Doe de mix in een luchtdichte pot of bewaardoos. Zo blijft hij zeker een half jaar goed.

Maak de omeletjes

Doe de droge mix in een kom en doe water, olie, sojasaus en azijn erbij. Roer tot een heel dun glad beslag. Verhit op laag vuur een scheutje olie in een klein koekenpannetje (de onze heeft een diameter van 20 cm). Een grotere pan kan ook, maar dan kun je beter één grote omelet bakken in plaats van twee kleinere, anders wordt je omelet erg dun.

Giet de helft van het beslag in het pannetje (of al het beslag als je een grote pan gebruikt), doe eventueel een deksel op de pan, en laat de omelet een minuut of twee rustig bakken. Als het beslag bovenop gestold is kun je de omelet omkeren. Laat de andere kant ook nog even gaar worden.

Variaties

  • Uien omelet: Snipper een uitje, fruit het even in het pannetje met olie, en giet dan het omelet-beslag erop. Volg verder het recept.
  • Ui-tomaat omelet: Snipper een uitje, fruit het even in het pannetje met olie. Leg een paar schijfjes tomaat in de pan, strooi er eventueel wat basilicum overheen en giet dan het omelet beslag erop. Volg nu verder het recept.
  • Spinazie omelet: meng wat (ontdooide diepvries) spinazie door het beslag en volg verder het recept.
  • Kaas omelet: Meng wat geraspte plantaardige kaas door het beslag of strooi wat kaas op de omelet tijdens het bakken (kan zowel voor om na het omdraaien).
  • 29 Reacties

    Danielle op 2-9-2013 - 10:21

    Dit ga ik doorgeven aan mijn vriend. Hij is de scrambled tofu maker in het weekend en is op zoek naar nieuwe ideetjes voor "ei-achtige" ontbijtjes.

    Martine op 2-9-2013 - 12:37

    Leuk Dani! Ik ben benieuwd wat hij ervan vindt :-)

    Uniflame op 2-9-2013 - 11:21

    Dit lijkt me erg lekker, maar dat zwarte zout blijft lastig te krijgen. Maar die andere naam gaat wellicht helpen om het in de toko te krijgen. Dus dat ga ik eens proberen. De spinazie omelet lijkt me ook erg lekker! Ik zelf blog vandaag voor vegan MoFo over ijs :)

    Martine op 2-9-2013 - 12:39

    Zwart zout is inderdaad lastig te krijgen. Ik heb het zelf online besteld bij Salsamentum in Amsterdam. Als je het niet te vaak gebruikt gaat een zakje echt héél lang mee.

    Maaike op 26-9-2013 - 13:01

    Hmm, deze ga ik binnenkort proberen, zien er erg lekker uit!

    Martine op 27-9-2013 - 10:53

    Leuk Maaike! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

    Marjon op 15-6-2014 - 14:22

    Heb de omelet net gemaakt, smaakt goed. Heb nog wat gerommeld met kruiden want ik had geen mosterdpoeder. Ik vond hem alleen wat stijf en breekbaar. Op de foto zien ze er anders uit. Wellicht kan ik er nog wat bakpoeder bij doen zodat hij iets luchtiger wordt. Het zwarte zout in wel erg lekker.

    Martine op 15-6-2014 - 20:47

    Moeilijk te zeggen waarom je omelet stijf was, bij mij worden ze juist zacht en smeuig. Misschien kun je proberen om nog wat meer vocht toe te voegen? Het beslag moet echt heel dun zijn, dunner dan pannenkoekenbeslag. Bakpoeder kun je ook proberen inderdaad.

    ine op 29-6-2014 - 21:24

    Ik begin net met opzoeken en kaas is voor mij het moeilijkste om te laten. Waar kan je plantaardige kaas vinden en wat is dat juist?

    Martine op 30-6-2014 - 11:42

    Hoi Ine, plantaardige 'kaas' is meestal gemaakt van ingrediënten zoals noten, olie en zetmeel met smaakstoffen. Er zijn heel veel verschillende merken en smaken. Sommige lijken sterk op kaas van dierenmelk, andere niet zo. Mijn favoriete merken zijn Wilmersburger en No Muh. Cheezly en Sheese is ook wel lekker, maar alleen in kleine hoeveelheden in warme gerechten. Plantaardige kaas kun je kopen bij biowinkels of je kunt het online bestellen, bijvoorbeeld bij Veggiedeli.nl. Je kunt ook zelf kaas maken, bijvoorbeeld van ongeroosterde cashewnoten en edelgist. Klik op het kopje zuivelvervangers in de rechter kolom voor recepten. Succes!

    mw groen op 12-7-2014 - 20:52

    Geweldig zoveel recepten met kikkererwtenmeel, handig als je glutenvrij moet eten maar waarmee kan je edelgistvlokken vervangen, ook fijn een recept met tapiocameel

    Martine op 12-7-2014 - 21:42

    Edelgist is lastig te vervangen, het geeft een vrij specifieke hartige smaak. Ik zou het denk ik gewoon weglaten en een lepeltje bouillonpoeder toe te voegen. Je kunt edelgist trouwens gewoon bij de meeste biowinkels kopen, dus als je er niet allergisch voor bent zou ik gewoon een keer een bus kopen. Het is heel veelzijdig, dusje kunt het voor allerlei dingen gebruiken.

    Willeke op 13-7-2014 - 14:16

    Inmiddels al een paar omeletjes gemaakt! Mmm zonder het zwarte zout,dat heb ik nogsteeds niet, is het ook goed te doen en het vult goed.

    Martine op 13-7-2014 - 15:56

    Leuk Willeke! Zonder zwart zout is het inderdaad ook lekker. Ik mis die zwavelsmaak van eieren sowieso niet (blegh!), maar David heeft wel graag een extra ei-achtig smaakje aan zijn omelet.

    eveliene op 5-10-2014 - 11:57

    Thnxxx voor dit recept , deze ga ik gebruiken voor mijn foe yong hai recept had al een andere omelet maar die is te zwaar deze ziet er zachter uit. laat het je weten zodra we het gegeten hebben zal woensdag worden waarschijnlijk gr Eveliene

    Martine op 5-10-2014 - 15:16

    Leuk Eveliene! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Deze is inderdaad niet zo zwaar.

    Jeanette op 7-2-2015 - 17:24

    Hoi, ben nog niet zo lang vegan, maar zwart zout is toch niet zo heel moeilijk te vinden? Google, en ik zie Steviahouse, en ikzelf haal het bij veggiedeli. Maar volgens mij heeft mijn toko het ook. Je doet er heel lang mee, behalve als je het glazen potje op je plavuizen laat vallen, zoals ik onlangs deed....

    Martine op 7-2-2015 - 22:27

    Hoi Jeanette, online is zwart zout inderdaad makkelijk te bestellen, maar voor veel mensen is online bestellen nog een drempel. Bij toko's is het nog redelijk zeldzaam, dus als jouw toko het ook verkoopt bof je!

    Gerben op 5-3-2015 - 18:57

    Heb het ook geprobeerd! Met wat extra peper en zout smaakt het goed! Maar qua... resultaat is het wat mislukt, haha. Het is meer 'scrambled egg' geworden bij mij, omdat het erg snel aanbakte. Heb bij de tweede wat meer olie gebruikt maar dat hielp ook niet echt. Ook moest ik veel langer dan 2 minuten wachten. Vooral bij de tweede was het zeker 10 minuten. Misschien dat m'n koekenpannetje iets te klein is. Zijn er nog andere dingen die ik zou kunnen proberen om de volgende te laten slagen?

    Martine op 6-3-2015 - 10:46

    Hoi Gerben, leuk dat je dit recept geprobeerd hebt. Als het 10 minuten duurde voor de omelet klaar was had je misschien het vuur te laag staan? Aanbakken kan ook veroorzaakt worden door een pan die niet heet genoeg is als je het beslag erin giet (daarom mislukt bijvoorbeeld ook vaak de eerste pannenkoek als je pannenkoeken bakt). Een wat grotere pan (of minder beslag gebruiken) zal ook helpen om de omeletten sneller gaar te laten worden. Succes!

    Alynda op 29-5-2015 - 14:45

    Vanochtend gemaakt voor bij de brunch, was heerlijk! Wat champignons, tomaat en ui bij gebakken en zitten smullen. Ook van de tweede batch waar ik per ongeluk sesamolie doorheen deed toen ik sojasaus wou toevoegen, hihi. Thanks for sharing! Perfecte makkelijke manier om mijn kikkererwtenmeel op te maken, omeletjes met silken tofu en keukenmachine zijn toch altijd een beetje gedoe.

    Germanie op 9-12-2015 - 13:28

    Voor degene die zwart zout wensen. Dit kun je bestellen bij pit-pit. Goeie service en meestal na 1 a 2 dagen geleverd. Ook handig voor droge peulvruchten en meel soorten. Groetjes....

    Natascha op 25-9-2016 - 9:29

    Iedereen die in Brabant woont: zwart zout is in Den Bosch te krijgen bij Lunchroom Hap. Daar kan je ook allerlei andere plantaardige producten kopen. (Zoals Seitan fix)

    Michel op 31-5-2017 - 11:53

    Zwart zout via Ekoplaza besteld. Gister besteld morgen af te halen

    Anne op 25-8-2017 - 13:54

    Hoi Martine, ik heb nu twee keer dit recept uitgeprobeerd maar de "omelet" blijft steeds aan de pan plakken waardoor het mengsel eindigt in een soort deegachtig roerei pretje haha. Kan dit aan de pan liggen of heb je een andere tip waardoor dit niet mer gebeurd? Groetjes, Anne

    Martine op 25-8-2017 - 14:08

    Hoi Anne, een goede anti-aanbakpan helpt, maar let vooral op dat je de pan goed voorverwarmt en de omelet niet te snel omdraait. Je moet echt even geduld hebben en wachten tot de onderkant bruin is en vanzelf een beetje loslaat. Het heeft echt even tijd nodig. Hopelijk helpen deze tips. Succes!

    Monique op 27-8-2017 - 9:51

    Ere wie ere toekomt: geweldig recept! Als ik mezelf hiermee mag verwennen, mis ik mijn zondagse ontbijteitje echt niet! Zelfs mijn kinderen, die mijn veganistische gedoetjes met argusogen gadeslaan ;-) moesten, toen ze deze omelet proefden, toegeven dat het 'ziek lekker' (straattaal van de jeugd van tegenwoordig) was :-). En dat wil wat zeggen. Ik was vanochtend kennelijk nog niet goed wakker, want ik vergat het recept om te rekenen naar één omelet. De mix en het water gingen nog goed, maar ik las '1 eetlepel' olie (i.p.v. een theelepel) en vergat die vervolgens dus ook nog eens te halveren! Vierdubbele hoeveelheid olie, dus. De soja daarom maar even weggelaten en vervangen door wat Italiaanse kruiden en een snufje zout. Dit slaperige foutje leverde een bijna nóg lekkerder resultaat op dan de vorige keer, toen ik het recept wél goed had gelezen. Goed begin van de zondag!

    Martine op 27-8-2017 - 12:59

    Leuk om te horen Monique! Fijn dat je kinderen het ook (ziek) lekker vonden. :D

    Jeffrey op 10-3-2018 - 18:01

    Gebruik dit recept nu al enkele jaren en vindt het nog steeds geweldig! Heb er speciaal een trommel voor in de kast staan met mix. Altijd handig. Werkt ook heel goed om te gebruiken als bindmiddel bij een quiche overigens. We hebben er hier thuis net eentje gegeten bij de nasi. Nom, nom, nom!

    Schrijf een reactie

    Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.