September – budgetchallenge (Vegan MoFo)

door onder Overige
Kenmerken: ,
Kilo bonen, goedkoop veganistisch

Ik krijg wel eens de vraag of veganistisch eten niet enorm duur is. Het is inderdaad zo dat vegan producten zoals sojamelk, vegankaas en -burgers in de winkel vaak duurder zijn dan hun dierlijke wederhelft. Dit komt overigens onder andere door subsidies op de veehouderij. Via de belasting betaalt zelf de meest fanatieke veganist mee aan goedkoop vlees en kaas voor zijn omnivore buurman.

Gelukkig zijn die speciale vegan vervangers niet per se nodig, dus veganisme hoeft helemaal niet duur te zijn. Als je vooral granen, peulvruchten en seizoensgroente eet zijn jouw boodschappen een stuk goedkoper dan die van de gemiddelde vleeseter. Met de kilozak bonen op de foto kunnen we wel 8 à 10 maaltijden maken!

Alynda van De Plantaardige Keuken kwam daarom met het voorstel om in september een vegan budgetchallenge te doen. Ze heeft een paar regels opgesteld. Je moet volwaardig eten, voldoende verse groente en fruit, gezonde granen en dagelijks een eiwitbron. Je mag twee keer per week bij een ander eten, op voorwaarde dat je niet jezelf uitnodigt. Je mag dingen gebruiken die je al in de voorraadkast hebt, maar die tellen dan mee voor je wekelijkse uitgaven aan boodschappen. Degene die het zuinigst eet, wint een vegan taart.

Normaal gesproken geven David en ik samen tussen de 70 en 90 euro per week uit aan eten. Tijdens de budgetchallenge willen we dit terugbrengen tot 40 euro. Ik wil ook graag één week echt de uitdaging aangaan en proberen te eten van €10 per persoon. Daarvoor zal ik de regels van de challenge een beetje moeten ombuigen. Ik ben benieuwd of we het volhouden! Volgende maand doen we ook mee met Vegan MoFo, dus er verschijnt in principe iedere werkdag een budgetrecept of een andere update over onze vorderingen.

Tips voor goedkoop vegan eten

 • Maak een maaltijdplanning en een boodschappenlijstje en koop geen extra producten.
 • Neem je eigen lunch en tussendoortjes mee, zodat je geen dure snacks hoeft te kopen.
 • Schrijf op wat de producten die je veel gebruikt kosten, zodat je makkelijk prijzen kunt vergelijken.
 • Gooi geen eten weg! Vries restjes in of verwerk ze in soep, maak tosti's of croutons van oud brood etc.
 • Maak zelf broodbeleg (hummus, notenpasta etc.) en bak eventueel je eigen brood.
 • Koop geen kant-en-klare vlees- of kaasvervangers.
 • Maak je eigen seitan en gebruik sojabrokjes als vegetarisch gehakt.
 • Eet lekker veel peulvruchten, ze zijn gezond en goedkoop.
 • Maak zelf kaasvervangers met edelgist en eventueel wat noten.
 • Gebruik zo veel mogelijk seizoensgroente en -fruit.
 • Maak gebruik van aanbiedingen en koopjes op de markt.
 • Groentes uit de diepvries (doperwtjes, spinazie, boerenkool) zijn vaak veel goedkoper dan vers.
 • Koop geen sap of frisdrank, maar drink kraanwater, aangelengde siroop en thee.

Lijstje met recepten

Op Vegetus vind je veel goedkope recepten onder het kopje 'budgetvriendelijk' in het menu rechts. Ik geef je hier nog even een lijstje met een paar echte winnaars op het gebied van gebied van goedkoop gezond eten. De prijzen zijn een schatting per portie waarbij ik ben uitgegaan van zelf gekookte peulvruchten (niet uit blik) en goedkopere producten uit de supermarkt en toko (geen biowinkel).

2 Reacties

Gnoe (@graasland) op 1-9-2013 - 21:25

Wat leuk dat jullie die budgetchallenge doen. Ik daag mezelf daar ook wel eens toe uit maar dat is meer als de vriezer te vol raakt (of de voorraadkast). Ik eet graag biologisch dus ik heb een lokaal groentepakket: seizoensgroente uit de buurt die goedkoper is dan wanneer ik het los zou kopen. Ben benieuwd naar de recepten die je zult delen deze maand! Zelf doe ik officieus mee met VeganMoFo ;)

Martine op 2-9-2013 - 8:55

Leuk dat je ook meedoet Gnoe! Wij hebben ook een hele poos een groentepakket gehad (niet lokaal helaas), maar daar ben ik nu weer even vanaf gestapt omdat er soms weinig variatie in zat en mijn inspiratie dan een beetje opraakte. Nu ga ik regelmatig naar de markt. Ik vond het vooral leuk dat er veel 'vergeten' groentes in zaten, dat mis ik wel een beetje.

Schrijf een reactie