Marokkaanse harira soep
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Lekker voor kinderen, Peulvruchten, Supermarktvriendelijk, Zonder soja |
---|---|
Voor: | 4-6 personen |
Soep met peulvruchten is wel zo ongeveer de budgetmaaltijd bij uitstek. Gelukkig hoeft dat geen saai eten te zijn! Deze Marokkaanse soep met linzen en kikkererwten is bijvoorbeeld lekker kruidig en kost maar 50 cent per portie. Het recept komt uit het kookboek Veggiestan van Sally Butcher.
Dit recept leent zich heel goed voor het opmaken van restjes. Ik deed er dit keer wat gekookte rijst, diepvries boerenkool, en stukje in blokjes gesneden courgette in. Ik maakte ook wat broodsoldaatjes met kruidenboter van de eindjes van ons oude brood. Zoete aardappel smaakt er ook heel goed bij. Het is echt zo'n gerecht waar je aan het begin van de week een grote pan van kookt en waar je dan lekker een paar keer van kunt eten.
Ingrediënten
- 2 uien, gesnipperd
- 2 stengels bleekselderij, in stukjes
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 theelepel gewoon paprikapoeder
- 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder (optioneel)
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1/4 theelepel chilivlokken
- 3/4 theelepel zout
- 1 blik ontvelde tomaten, in stukjes
- 1 1/2 kop (1 blik) gekookte kikkererwten
- 150 g groene of bruine linzen
- 800 ml water
- 1 eetlepel bloem
- 1 eetlepel citroensap
- 1/2 eetlepel tomatenpuree
- Handvol verse koriander en/of peterselie
Bereiding
Verhit een scheutje olie in een grote diepe pan en fruit de ui en selderij tot de ui glazig wordt. Doe de specerijen, tomaten, kikkererwten, linzen en water erbij en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep 30 tot 40 minuten zachtjes sudderen tot de linzen gaar zijn. Roer af en toe door om te zorgen dat de soep niet aanbrand en voeg eventueel wat extra water toe.
Voeg tegen het einde van de kooktijd ook eventuele groentes en andere toevoegingen toe aan de soep en laat die even meesudderen. Als alles gaar is schep je een flinke lepel soep uit de pan in een kommetje en mengt de bloem, citroensap en tomatenpuree erdoor. Doe het mengsel terug in de pan en roer het door de soep zodat het vocht bindt en indikt.
Voeg als laatste de koriander en peterselie toe. Haal de pan van het vuur en laat de soep nog minstens 10 minuten staan om op smaak te komen. De soep is het lekkerst als je hem een paar uur tot een dag van te voren maakt.
14 Reacties
Schrijf een reactie