Marokkaanse harira soep

door onder Avondmaaltijd, Lunch, Soepen
Kenmerken: , , , ,
Voor: 4-6 personen
Marrokaanse harira soep, veganistisch

Soep met peulvruchten is wel zo ongeveer de budgetmaaltijd bij uitstek. Gelukkig hoeft dat geen saai eten te zijn! Deze Marokkaanse soep met linzen en kikkererwten is bijvoorbeeld lekker kruidig en kost maar 50 cent per portie. Het recept komt uit het kookboek Veggiestan van Sally Butcher.

Dit recept leent zich heel goed voor het opmaken van restjes. Ik deed er dit keer wat gekookte rijst, diepvries boerenkool, en stukje in blokjes gesneden courgette in. Ik maakte ook wat broodsoldaatjes met kruidenboter van de eindjes van ons oude brood. Zoete aardappel smaakt er ook heel goed bij. Het is echt zo'n gerecht waar je aan het begin van de week een grote pan van kookt en waar je dan lekker een paar keer van kunt eten.

Ingrediënten

  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel gewoon paprikapoeder
  • 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder (optioneel)
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 1/4 theelepel chilivlokken
  • 3/4 theelepel zout
  • 1 blik ontvelde tomaten, in stukjes
  • 1 1/2 kop (1 blik) gekookte kikkererwten
  • 150 g groene of bruine linzen
  • 800 ml water
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1/2 eetlepel tomatenpuree
  • Handvol verse koriander en/of peterselie

Bereiding

Verhit een scheutje olie in een grote diepe pan en fruit de ui en selderij tot de ui glazig wordt. Doe de specerijen, tomaten, kikkererwten, linzen en water erbij en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep 30 tot 40 minuten zachtjes sudderen tot de linzen gaar zijn. Roer af en toe door om te zorgen dat de soep niet aanbrand en voeg eventueel wat extra water toe.

Voeg tegen het einde van de kooktijd ook eventuele groentes en andere toevoegingen toe aan de soep en laat die even meesudderen. Als alles gaar is schep je een flinke lepel soep uit de pan in een kommetje en mengt de bloem, citroensap en tomatenpuree erdoor. Doe het mengsel terug in de pan en roer het door de soep zodat het vocht bindt en indikt.

Voeg als laatste de koriander en peterselie toe. Haal de pan van het vuur en laat de soep nog minstens 10 minuten staan om op smaak te komen. De soep is het lekkerst als je hem een paar uur tot een dag van te voren maakt.

11 Reacties

Gnoe (@graasland) op 3-9-2013 - 20:53

HA! HAAAARRRIIIIIIIIIRAAAAA! Daar ben ik dól op :)

Martine op 4-9-2013 - 11:14

Leuk :-) Ik ben benieuwd wat je van dit recept vindt!

Sandra op 23-12-2013 - 13:05

Ik zocht een soep recept waar ik wat restjes in kon doen, deze klinkt heerlijk! Vandaag even gemberpoeder halen. Ik heb een portie gekookte kikkererwten in de vriezer zitten (vandaar dat ik een soep recept waarbij ik wat restjes kan gebruiken, vriezer moet leeg) maar als ik ze nu 40 minuten mee kook wordt het dan geen pulp?

Martine op 23-12-2013 - 14:51

Tenzij je kikkererwten al heel zacht zijn, zullen ze niet uit elkaar vallen. Het zuur in de tomaten zorgt ervoor dat de schilletjes van de erwten een beetje stevig blijven. Als je je toch zorgen maakt dat ze te zacht zullen worden kun je ze ook op het einde toevoegen, samen met de groente. Dan nemen ze misschien iets minder smaak op van de bouillon, maar dat is vast niet minder lekker. Eet smakelijk!

Sandra op 23-12-2013 - 17:37

Ah, super, dankjewel Martine!!

sandra op 26-12-2013 - 17:49

Vandaag gemaakt, hij is heerlijk!

Martine op 27-12-2013 - 8:09

Ah, fijn om te horen Sandra!

willie op 31-1-2014 - 9:09

ik was op zoek naar een glutenvrij veganistisch recept. Aangezien er bloem in zit is dit recept niet glutenvrij

Martine op 31-1-2014 - 9:51

Je hebt helemaal gelijk Willie. Stomme fout van mij. Ik ga het corrigeren.

Merel op 4-4-2016 - 12:45

Je kunt het bloem vervangen door maïzena.

Martine op 4-4-2016 - 14:00

Klopt Merel, dankjewel voor de aanvulling.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.