Bakkers maken onderscheid tussen allerlei soorten meel die van elkaar verschillen in het aanwezige percentage zemelen, het eiwit-gehalte en hoe fijn het meel gemalen is. De meest fijngemalen meelsoort is patent bloem, terwijl griesmeel juist heel grof gemalen is.
Volkoren meel is gemaakt van de hele graankorrel, inclusief het vliesjes die eromheen zitten (dit zijn de tarwezemelen). Bij witte bloem zijn die zemelen verwijderd zodat het meel een lichtere kleur en een fijnere textuur heeft. Er bestaat ook een tussenvorm: gebuild tarwemeel (ook wel lemairemeel genoemd). Dit is volkorenmeel dat is gezeefd, zodat de grootste stukjes zemelen eruit zijn. Dit meel heeft een fijnere textuur dan volkorenmeel, maar bevat toch nog een aanzienlijk percentage zemelen.
Er bestaat ook nog zelfrijzend bakmeel. Dit is gewone bloem waaraan bakpoeder is toegevoegd zodat het makkelijker rijst bij het bakken. Je kunt natuurlijk ook gewoon zelf bakpoeder aan je bloem toevoegen
Waar gebruik je het voor?
Meestal wordt bloem gebruikt voor koekjes en gebak, terwijl volkorenmeel en gebuild meel worden verwerkt tot volkorenbrood en bruinbrood. Omdat volkorenmeel meer voedingsstoffen en -vezels bevat dan bloem kiezen veel mensen ervoor om ook voor gebak volkorenmeel of gebuild meel te gebruiken. Hierdoor krijgt het gebak een wat zwaardere en minder zachte textuur. Een mooi compromis is om slechts een deel (bijvoorbeeld de helft) van de bloem in een recept te vervangen door volkoren of gebuild meer. Het gebak bevat dan wat meer voedingsstoffen maar smaakt niet te ‘gezond’.
Waar is het te koop?
Bloem is in bijna iedere supermarkt te koop. Sommige supermarkten verkopen ook volkoren tarwemeel. Gebuild tarwemeel en andere bijzondere meelsoorten zijn over het algemeen alleen in biowinkels en gespecialiseerde bakkerswinkels en molenwinkels verkrijgbaar.
Behalve van tarwe wordt er natuurlijk van nog veel meer soorten granen en zaden meel gemalen. Denk bijvoorbeeld aan spelt, rogge, haver, rijst, quinoa, boekweit, kikkererwten en zelfs amandelen. Elk van deze meelsoorten heeft zijn eigen unieke eigenschappen en toepassingen.
Een hele lekkere, maar wel behoorlijk machtige chocolade-frambozentaart. Het is een heel fijn recept, want de taart is niet moeilijk om te maken, je kun alle ingrediƫnten in de supermarkt halen en als hij klaar is ziet het er heel indrukwekkend uit!
Voor mijn moeders verjaardag heb ik drie verschillende soorten zelfgemaakte notenpasta gegeven: walnoot-kaneel, pompoenpit en zonnebloem-vanille. Als ik nog andere lekkere smaken ontdek zal ik die er hier ook bij zetten.
Voordat David en ik veganistisch gingen eten, maakten we op warme zomerdagen graag een salade met veel tomaten, sla, pasta en fetakaas. In plaats van feta gebruiken we tegenwoordig gekruide blokjes tempeh en onze salade is er eigenlijk alleen maar lekkerder van geworden!
In deze eenvoudige risotto komt de pure smaak van venkel goed tot zijn recht. Het is niet moeilijk om te maken, maar je moet wel een beetje geduld hebben. Je beloning: romige risotto met een frisse kruidige smaak en boterzachte stukjes venkel.
Heb je geen melk meer in huis? Maak zelf notenmelk! Het is makkelijker dan je misschien zou denken. Wij gebruiken steeds vaker zelfgemaakte plantenmelk. Het is goedkoper en wel zo milieuvriendelijk, want het bespaart een hoop verpakkingen en transport.
Deze muffins zijn ideaal als gezonde snack of lekker ontbijtje dat je makkelijk mee kunt nemen onderweg. Er zit geen andere suiker in dan fruitsuiker uit bananen en door de tarwekiemen en walnoten bevatten ze ook nog eens relatief veel eiwitten en gezonde vetten.
Pas kocht ik mooie bos wortelen met lekker verse blaadjes eraan. Meestal belanden die blaadjes linea recta bij het groenafval, maar een paar weken geleden had ik gelezen dat je ze ook kunt opeten. Je kunt wortelgroen gebruiken in salades, soepen en stoofpotten, maar je kunt er ook hele lekkere pesto mee maken.
Dit recept is gebaseerd op Ethiopische sambusa's, gefrituurde deegflapjes met een pittige gehaktvulling. Wij hebben het gehakt vervangen door linzen en om het onszelf makkelijk te maken hebben we kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt en de flapjes gebakken in de oven. Heel lekker en makkelijk!
Rauwe soep? Lekker! Soep van rauwe gepureerde groente smaakt lekker fris, heel anders dan met gekookte groente. De wortels geven een echte verse groentesmaak en de avocado maakt de soep heerlijk romig en zorgt ervoor dat hij ook goed vult.