Pesto met walnoten en wortelgroen

door onder Sauzen en spreads
Kenmerken: , , , , , ,
Voor: Maakt anderhalve kop pesto
Pesto van walnoten en wortelgroen, veganistisch, zonder kaas, zonder melk

Pas kocht ik mooie bos wortelen met lekker verse blaadjes eraan. Meestal belanden die blaadjes linea recta bij het groenafval, maar een paar weken geleden had ik gelezen dat je ze ook kunt opeten. Je kunt wortelgroen gebruiken in salades, soepen en stoofpotten, maar je kunt er ook hele lekkere pesto mee maken.

Veganistische pesto (zonder kaas) is niet overal te koop, dus als je plantaardig wilt eten is het soms wel handig om je eigen pesto te maken met edel gistvlokken in plaats van kaas. Zelfgemaakte pesto is vaak ook nog eens veel lekkerder dan dat kant-en-klare spul uit een potje. Wortelgroen is een heel budgetvriendelijke basis voor pesto, want je krijgt de blaadjes er 'gratis' bij als je worteltjes koopt.

De smaak van pesto met wortelgroen lijkt op die van pesto met peterselie, wat milder dan basilicumpesto, maar toch heel lekker. Gebruik de pesto als saladedressing, dipsaus, broodbeleg, smaakmaker bij de pasta, of in Italiaanse roerbakgerechten.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • wortelgroen van 10 à 15 wortels
  • 1/2 kop walnoten
  • 1/2 kop olijfolie
  • 1/3 kop edelgist vlokken
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel citroensap
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel versgemalen peper

Bereiding

Zorg dat het wortelgroen lekker vers is. Was het achtergebleven zand eraf en laat even goed uitlekken. Vis ook de gele en bruine blaadjes eruit en snijd de onderste taaie eindjes van de stengels. Snijd het overgebleven wortelgroen een beetje klein, zodat het straks makkelijk fijngemalen kan worden.

Rooster ondertussen de walnoten kort in een droge koekenpan op middelhoog vuur, zodat ze meer smaak krijgen. Heel kort roosteren is genoeg. Laat ze niet bruin worden, want dan gaan ze bitter smaken. Laat de walnoten kort afkoelen.

Doe het fijngesneden wortelgroen en de geroosterde walnoten samen met de overige ingrediënten in de foodprocessor. Pureer tot een mooie gladde massa. Bewaar de pesto in een luchtdicht bakje of potje in de koelkast of in de vriezer. Je kunt de bovenkant eventueel afdekken met een dun laagje olie, zodat het wat langer goed blijft.

8 Reacties

berti op 7-7-2012 - 22:32

wat een geweldige tip!! daar hou ik nou van....ga ik ook eens proberen!!! dank.

Martine op 8-7-2012 - 8:42

Leuk! :-)

willeke op 7-9-2013 - 16:51

ondanks dat al een ouder bericht is.. kun je dit ook met andere noten maken? Ik heb nog wat (rauwe) cashewnoten?

Martine op 8-9-2013 - 7:39

Ja hoor Willeke, dat kan zeker. Ga lekker zelf experimenteren!

Brigitte op 5-3-2014 - 18:01

Topidee om ook het wortelgroen te gebruiken. Dat ik daar zelf niet op ben gekomen....

Ryanne op 19-9-2016 - 20:55

Wat ben ik toch altijd blij met de ideeën die ik op deze website kan opdoen. Ik had werkelijk waar nog nooit bedacht dat ik wortelgroen zou kunnen eten. Toen ik vandaag een bos bospenen kocht moest ik meteen weer aan dit artikel denken en ben aan het experimenteren geslagen. Wat ik uiteindelijk heb gemaakt lijkt weliswaar in de verste verte niet op jouw pesto, maar je was wel wederom mijn inspiratiebron. Mijn wortelgroendip van vandaag: wortelgroen, gember, sushiazijn, zoute sojasaus, rode peper, zonnebloempitten, koriander en sesamolie. Yum!

Ester op 21-6-2017 - 19:45

Bij gebrek aan wortelgroen heb ik de pesto met spinazie gemaakt. Erg lekker moet ik zeggen! Smaakt prima in de pasta of als dip bij rode puntparika...

Martine op 22-6-2017 - 15:04

Leuk Ester!

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.