Zomersalade met gekruide tempehblokjes

door onder Avondmaaltijd, Salades
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 2-3 personen
pastasalade met tomaat, tempeh, avocado en pijnboompitten, vegetarisch, veganistisch

Voordat David en ik veganistisch gingen eten, maakten we op warme zomerdagen het liefst een salade met veel tomaten, sla, pasta en fetakaas. In plaats van feta gebruiken we tegenwoordig gekruide blokjes tempeh en onze salade is eigenlijk nog lekkerder geworden!

Je kunt dit recept heel makkelijk koolhydraatarm maken als je de pasta weglaat en wat extra sla en gekruide tempeh en/of tofu-feta erbij doet.

Voor de dressing gebruiken we Fair Trade Balsamico Splash. Dit is een licht zoete saus op basis van balsamico azijn en fruitsap die je onder andere kunt kopen bij Albert Heijn en de Wereldwinkel. Dit is Davids favoriete sladressing! Als je geen balsamico splash hebt, kun je ook gewoon balsamicoazijn gebruiken, gemengd met een theelepeltje appelstroop of ander zoetmiddel.

Ingredienten

Voor de gekruide tempeh

  • 2 eetlepels water
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel gedroogde salie (optioneel)
  • 1/2 theelepel gemalen venkelzaad (optioneel)
  • 1 mespunt chilipoeder
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 200 gram tempeh, in kleine blokjes

Voor de salade

  • 130 gram pasta, bijvoorbeeld farfalle of penne
  • 200 gram sla/spinazie, in reepjes
  • 4 rijpe trostomaten, in stukjes
  • 100 gram tofu feta (optioneel, voor de liefhebbers. Zie boven voor link naar het recept)
  • 1 avocado, in stukjes (optioneel, maar wel heel lekker)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 1/2 eetlepel balsamico splash (of balsamicoazijn met een beetje appelstroop/zoetmiddel)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel gistvlokken (optioneel)
  • 1/4 theelepel versgemalen peper
  • 2 eetlepels geroosterde pijnboompitjes of sesamzaad

Bereiding

De gekruide tempeh

Meng alle ingredienten voor de marinade in een grote koekenpan. Doe de tempeh erbij en schep om tot alle blokjes bedekt zijn met marinade. Verhit de pan op middelhoog vuur en bak de tempeh goudbruin. Laat de blokjes afkoelen.

De salade

Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking beetgaar (al dente). Giet af in een vergiet en spoel met koud water tot de pasta afgekoeld is. Laat de pasta verder uitlekken in het vergiet.

Doe de sla, tomaat, avocado, tofu feta, pasta en tempehblokjes in een grote kom. Maak een dressing van de olijfolie, balsamico splash, citroensap, gistvlokken en peper. Verdeel de dressing over de salade en schep een paar keer om zodat alles goed gemengd is. Strooi de geroosterde pijnboompitjes erover en serveer.

3 Reacties

Marianne op 10-8-2012 - 18:47

vandaag hebben we dit gegeten, met een volkorenbroodje ipv pasta. En een restje Edam Style van Cheezly ipv tofu feta. Achteraf lijkt dat laatste me nog lekkerder voor het contrast. Maar het was nu al heerlijk.

Martine op 10-8-2012 - 22:44

Leuk! We hebben nog geen Cheezly geprobeerd. Gaan we binnenkort maar eens een keertje doen.

30 before 30 – Update maand 1-4 – Le petit requin op 8-1-2018 - 20:48

[…] Tempeh-salade […]

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.