Tarwemeel

Engels: flour

Verschillende soorten meel

Bakkers maken onderscheid tussen allerlei soorten meel die van elkaar verschillen in het aanwezige percentage zemelen, het eiwit-gehalte en hoe fijn het meel gemalen is. De meest fijngemalen meelsoort is patent bloem, terwijl griesmeel juist heel grof gemalen is.

Volkoren meel is gemaakt van de hele graankorrel, inclusief het vliesjes die eromheen zitten (dit zijn de tarwezemelen). Bij witte bloem zijn die zemelen verwijderd zodat het meel een lichtere kleur en een fijnere textuur heeft. Er bestaat ook een tussenvorm: gebuild tarwemeel (ook wel lemairemeel genoemd). Dit is volkorenmeel dat is gezeefd, zodat de grootste stukjes zemelen eruit zijn. Dit meel heeft een fijnere textuur dan volkorenmeel, maar bevat toch nog een aanzienlijk percentage zemelen.

Er bestaat ook nog zelfrijzend bakmeel. Dit is gewone bloem waaraan bakpoeder is toegevoegd zodat het makkelijker rijst bij het bakken. Je kunt natuurlijk ook gewoon zelf bakpoeder aan je bloem toevoegen

Waar gebruik je het voor?

Meestal wordt bloem gebruikt voor koekjes en gebak, terwijl volkorenmeel en gebuild meel worden verwerkt tot volkorenbrood en bruinbrood. Omdat volkorenmeel meer voedingsstoffen en -vezels bevat dan bloem kiezen veel mensen ervoor om ook voor gebak volkorenmeel of gebuild meel te gebruiken. Hierdoor krijgt het gebak een wat zwaardere en minder zachte textuur. Een mooi compromis is om slechts een deel (bijvoorbeeld de helft) van de bloem in een recept te vervangen door volkoren of gebuild meer. Het gebak bevat dan wat meer voedingsstoffen maar smaakt niet te ‘gezond’.

Waar is het te koop?

Bloem is in bijna iedere supermarkt te koop. Sommige supermarkten verkopen ook volkoren tarwemeel. Gebuild tarwemeel en andere bijzondere meelsoorten zijn over het algemeen alleen in biowinkels en gespecialiseerde bakkerswinkels en molenwinkels verkrijgbaar.

Behalve van tarwe wordt er natuurlijk van nog veel meer soorten granen en zaden meel gemalen. Denk bijvoorbeeld aan spelt, rogge, haver, rijst, quinoa, boekweit, kikkererwten en zelfs amandelen. Elk van deze meelsoorten heeft zijn eigen unieke eigenschappen en toepassingen.

Recepten

Recepten met: "bloem", "tarwebloem", "gebuild tarwemeel", "volkoren tarwemeel", "volkoren meel", "griesmeel", "gebuild meel".

Crêpes met kastanjemeel

Crêpes met kastanjemeel, veganistisch, zonder ei, zonder melk

Het kastanjemeel in deze crêpes een licht nootachtige zoete smaak. Omdat ze zo dun zijn, zijn ze ook supersnel klaar. In een handomdraai kun je een hele stapel op tafel zetten. Leuk als luxe ontbijt, lunch of zelfs dessert!

Workshop op het Magneet Festival

Wil je Vegetus een keer live in actie zien? Dat kan! Komende zondagmiddag, 2 september, geeft Martine namelijk samen met een andere kookgek een korte workshop veganistisch kaas maken op het Magneet Festival in Amsterdam Oost. Kom je ook kijken?

Lekker fruitig ijs zonder melk of suiker

Frambozen ijs, veganistisch, zonder melk, zonder ei

Het ijs op de foto is gemaakt van frambozen, sojamelk en een beetje zoetmiddel. Het recept is klaar in... minder dan één minuut! Met een krachtige blender zoals onze vitamix kun je in een paar seconden bevroren fruit pureren tot een lekker bakje ijs, maar met een 'gewone' blender gaat het ook wel. Heel gezond en super makkelijk.

Gumbo met broccoli en spinazie

Gumbo met broccoli, spinazie en worst, vegetarisch, veganistisch

Gumbo is een Creoolse/Cajun stoofpot waar heel veel verschillende varianten van zijn. De verbindende kenmerken zijn een rijke bouillon, (groene) groente, eventueel vlees of vis en iets om de stoofpot in te dikken, bijvoorbeeld een roux (mengsel van olie of boter en bloem). Deze vegetarische gumbo met broccoli is misschien niet heel autentiek, maar wel heel lekker.

Suikervrije ananasjam

Ananasjam, suikervrij, veganistisch

Vorig weekend kreeg ik van mijn moeder een reusachtige rijpe ananas, en ik besloot dan maar eens zelf jam te gaan maken. Trouwe lezers weten inmiddels wel dat ik in zo'n geval meestal zal proberen om geen extra suiker toe te voegen als dat niet nodig is.

Koolhydraatarme wraps

Koolhydraatarme tortilla wraps, veganistisch, zonder ei

Na mijn succes met de koolhydraatarme pitabroodjes wilde ik ook graag low carb wraps proberen te maken. De textuur van deze wraps lijkt heel sterk op 'gewone' tortilla's en ze zijn ook nog eens heel snel en makkelijk te maken.

Moussaka met amandelroomsaus

Moussaka, koolhydraatarm, vegetarisch, veganistisch

Moussaka is lekkere Griekse ovenschotel. Het wordt meestal gemaakt met aardappelen, maar als je die vervangt door wat extra gehakt, dan heb je een heerlijk koolhydraatarme ovenschotel. De witte saus is gemaakt van gepureerde amandelen.

Vega roti voor Hollanders

Roti met seitan en kikkererwten, vegetarisch, veganistisch, zonder ei

Roti, zo ongeveer mijn meest favoriete soort afhaalvoedsel, wel vegetarisch en zonder ei graag! Het recept is hieronder is ook niet bepaald autentiek Surinaams, maar wel veel smakelijker (en goedkoper) dan de roti uit zo'n doos van Knorr of Albert Heijn. In plaats van kip en eieren gebruik ik seitan en kikkererwten.