Vega roti voor Hollanders

door onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 4 personen
Roti met seitan en kikkererwten, vegetarisch, veganistisch, zonder ei

Roti is zo ongeveer mijn meest favoriete soort afhaalvoedsel, wel vegetarisch en zonder ei graag! Deze week zaten er sperzieboontjes in onze groentetas, en ik kreeg inspiratie om zelf roti te maken. Vorig jaar heb ik dat ook wel eens geprobeerd, met zo'n maaltijdpakket in een doos. Dat was niet vies, maar het leek helemaal niet op echte Surinaamse roti en het was veel te zout. Die zakjes marinade en kruidenmix in zo'n pakket bestaan blijkbaar vooral uit zout en vulmiddel, dus ik besloot om daar geen geld meer aan uit te geven.

Het recept hieronder is ook niet helemaal autentiek Surinaams, maar wel veel smakelijker (en goedkoper) dan de roti uit een doos van Knorr of Albert Heijn. In plaats van kippenvlees en gekookte eieren gebruikte ik onze basis seitan en kikkererwten, maar je kunt natuurlijk ook een andere eiwitbron nemen, zoals kipstukjes van de Vegetarische Slager. Omdat ik deze keer graag volledig huisgemaakte roti wilde, heb ik ook de wraps zelf gemaakt, maar je kunt die natuurlijk ook lekker bij de toko halen, of als een echte Hollander tortillawraps uit de supermarkt gebruiken.

Ingrediënten

Voor de roti wraps

  • 150 g gele spliterwten (ik gebruikte stiekem groene, nog van de snert deze winter)
  • 3 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 eetlepel gemalen komijnzaad
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel versgemalen peper
  • 500 g zelfrijzend bakmeel (bloem of gebuild tarwemeel kan ook)
  • 300 ml water
  • 1 eetlepel olie

Voor de curry

  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 300 g seitan, in hapklare stukjes gescheurd
  • 5 tenen knoflook (fijngehakt)
  • 5 theelepels masala kerriepoeder (liefst Surinaamse, maar andere kan ook)
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1/4 theelepel chilivlokken
  • 500 g aardappels (geschild en in stukken van 2 cm gesneden)
  • 400 g sperziebonen (of kousenband natuurlijk)
  • 1 blik kikkererwten
  • 2-3 tomaten, in blokjes
  • 3 dl bouillon

Bereiding

Voorbereiding roti wraps

Doe de spliterwten in een klein pannetje en voeg water toe tot ze ongeveer een centimeter onder staan. Breng aan de kook en laat de erwten in 20 à 30 minuten droogkoken tot ze beetgaar zijn, maar nog niet uit elkaar vallen. Laat de erwten afkoelen en maal ze dan met de knoflook, komijn, zout en peper in de foodprocessor tot een min of meer gladde pasta. Voeg eventueel een eetlepel water toe als het mengsel heel droog is, maar laat het niet soppig worden.

Maak ondertussen het deeg voor de wraps. Doe het meel, water en olie in een grote kom en kneed er in enkele minuten een stevig soepel deeg van. Verdeel het deeg in 8 à 10 balletjes en zet het weg in een afgedekte kom zodat het kan rusten.

Maak de curry

Verhit in een grote pan de olie en bak daarin de seitan en ui tot de ui glazig is. Voeg de knoflook en specerijen toe en laat ze een minuutje meebakken. Doe nu ook de overige ingrediënten erbij en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat 40 minuten met het deksel op de pan sudderen tot de aardappelen gaar zijn. Roer de curry af en toe even door en voeg wat extra water toe als het droog dreigt te koken. Als de saus tegen het einde van de kooktijd te nat is kun je het nog even zonder deksel laten koken zodat het extra vocht verdampt.

Maak de roti wraps

Terwijl de curry staat te sudderen kun je de wraps afmaken. Neem een balletje deeg, druk het een beetje plat en maak er een holte in. Vul de holte met een flinke eetlepel gekruide erwtenpasta en vouw het balletje weer dicht. Let erop dat het deeg gelijkmatig rond de vulling verdeeld is, en er bij het vullen geen dunne plekken ontstaan. Leg het gevulde balletje op een bord en herhaal de handelingen voor de rest van het deeg. Let op dat je de gevulde balletjes NIET tegen elkaar aanlegt, want dan plakken ze aan elkaar vast en gaan ze scheuren als je ze los wilt halen (ja, dat heb ik uit eigen ervaring geleerd...)

Bestuif een schoon stukje aanrecht en je deegroller met bloem en rol de gevulde balletjes uit tot platte pannenkoeken van maximaal 2 mm dik. Hierbij scheurt het deeg soms een beetje open, zodat een deel van de vulling aan de buitenkant komt te zitten, maar dat is niet zo erg. Stapel de uitgerolde wraps op een bord MET bakpapier of folie ertussen, anders plakken ze aan elkaar en krijg je ze bijna niet meer los (wederom proefondervindelijk vastgesteld!)

Verhit op hoog vuur een scheutje olie in een grote koekenpan. Leg voorzichtig een uitgerolde wrap in de pan en bak 1 à 2 minuten, tot de onderkant donkerbruine vlekjes heeft. Draai de wrap om en bak nog 1 à 2 minuten tot ook deze kant gaar is. Herhaal dit met de rest van de deegballetjes. Stapel de gebakken wraps op een bord en bewaar tot de curry klaar is.

22 Reacties

Ninensa op 4-8-2012 - 20:20

Woah, dit heb ik in tijden niet gehad en het ziet er erg lekker uit!

Martine op 5-8-2012 - 8:25

Leuk! Dankjewel :-)

Renee op 17-10-2012 - 17:59

Ha Martine, wat een geweldig recept is dit! Ik heb er fijn mijn vrije woensdagmiddag aan besteed en het resultaat was superlekker. Het leukste vind ik, dat de pannenkoeken helemaal 'echt' zijn zoals je ze bij de afhaaltoko krijgt. Voor mijn niet-veganmannen heb ik de seitan vervangen door kip. Zelf heb ik heerlijk gegeten van de vegan schotel. Bedankt!

Martine op 18-10-2012 - 8:37

Dankjewel voor het compliment! Ik vind het altijd heel leuk om ervaringen mensen terug te horen. Fijn dat zo goed bevallen is.

Feau op 2-3-2013 - 18:37

ben nu dit gerecht aan het voorbereiden en vroeg me af of the theelepel maat nederlands is of engels/amerikaans. er zit best een behoorlijk verschil in :)

Martine op 2-3-2013 - 18:50

Ik gebruik Amerikaanse lepelmaten, dus inderdaad, een Nederlandse theelepel met een kop erop. Eet smakelijk!

Goldie op 10-9-2013 - 18:13

Simpel om te maken en erg lekker! Ik had de rotivellen van de AH en in plaats van tomaten een blikje tomatenblokjes. :)

Martine op 10-9-2013 - 20:12

Fijn dat het lekker was Goldie. Ik gebruik ook vaak een blikje tomaat in plaats van verse, zeker in de winter.

Olga op 10-8-2014 - 18:25

Dit is zo'n heerlijk recept van je, Martine! Ik gebruik altijd kant en klare roti wraps van de toko. En ik heb dit recept al een paar keer gebruikt om rotirollen te maken tijdens een verjaardag. Die zijn altijd zo op. :-)

Martine op 11-8-2014 - 10:41

Fijn dat je het zo lekker vindt! Hier in huis is het ook nog steeds een favoriet. Wij halen ook soms wraps van de toko, of we eten het gewoon zonder wrap, dat smaakt ook prima.

Erik op 3-10-2014 - 17:22

Het is echt heel erg lekker. Roti halen is nooit meer nodig. Een paar weken geleden gemaakt en komend weekend in grote hoeveelheid met familie en vrienden i.v.m. een verjaardagsfeestje.

Martine op 3-10-2014 - 20:02

Hey Erik, fijn dat het zo goed in de smaak valt! Wij vinden deze ook nog steeds héél lekker. :-)

Marieke op 26-11-2014 - 21:17

Dat was heerlijk! Ik durf geen afhaalroti te eten, omdat ze zelden kunnen vertellen wat er precies in zit, maar de komende maand wordt voor mij roti-maand. Ik heb het gemaakt met de vegan kipstukjes die de Aldi in de vriezer heeft en mijn 'vleesman' was ook helemaal tevreden. Dankjewel!

Martine op 27-11-2014 - 8:21

Leuk Marieke! Fijn dat jij en je man het zo lekker vonden. Met kipstukjes lijkt me ook een goeie combi.

Ilse op 16-10-2015 - 20:51

Hi, ik heb het met gemaakt voor 2 personen (de helft dus) was echt heel lekker! Wel veel hihi. Maar dit is een blijvertje en ik ga nooit meer kleffe roti thuis laten bezorgen. Had overigens Vega shoarma erdoor gedaan omdat we hier geen seitan hadden, smaakte goed!

Martine op 17-10-2015 - 7:56

Leuk Ilse! Fijn dat het lekker was.

Lana op 8-8-2016 - 17:46

Gisteravond voor het eerst gegeten. Superlekker! Ook mijn omni moeder en zusje waren enthousiast. Dankjewel voor dit recept, Martine! Dit gaat zeker vaker bij ons op tafel komen!

Martine op 8-8-2016 - 17:49

Tof Lana! Fijn dat je familie het ook lekker vond.

Jan op 22-8-2016 - 19:47

Vanavond gemaakt en in 1 woord: heerlijk! Precies de goeie curry smaak. Was heel lang geleden dat ik dit heb gegeten. Heb alleen de chilivlokken vervangen door een klein stukje fijngehakte Madame Jeannette peper. Is pittig en heeft een lekkere smaak, vind ik. Ook mijn vriendin, die van Surinaamse afkomst is en dus een expert ;), vond het superlekker.

Martine op 22-8-2016 - 20:04

Wat leuk om te horen Jan! Fijn dat je vriendin het ook kon waarderen.

Mariët op 29-3-2017 - 12:39

Super, deze ga ik vanavond maken. Heb al veel te lang geen roti op en deze versie klinkt heerlijk.

Martine op 30-3-2017 - 14:30

Leuk Mariët!

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.