Suikervrije ananasjam

18 August 2012 onder Sauzen en spreads
Kenmerken: , , , , ,
Voor: Maakt 2 à 3 potten jam, ongeveer 1 kilo
Ananasjam, suikervrij, veganistisch

David heeft goede jeugdherinneringen aan ananasjam en bananenjam. Deze jamsoorten lijken tegenwoordig van de (Nederlandse) aardbodem te zijn verdwenen. Hier in de buurt zijn ze in ieder geval nergens te krijgen. Zelfs onze goed gesorteerde biowinkel met wel honderd verschillende soorten jam verkoopt het niet.

Vorig weekend kreeg ik van mijn moeder een reusachtige rijpe ananas, en ik besloot dan maar eens zelf jam te gaan maken. Lezers die regelmatig op onze blog kijken weten inmiddels wel dat ik in zo'n geval meestal zal proberen om geen extra suiker toe te voegen als dat niet nodig is.

Suiker in de jam zorgt niet alleen voor een lekker zoete smaak, maar helpt ook om de vruchtensappen te binden tot een lekker smeuïge gel. Gelukkig bestaat er van het merk Marmello een geleermiddel op basis van citrus-pectine dat speciaal ontwikkeld is om lekker dikke suikervrije jam te maken. Er bestaan twee soorten, Marmello 2 voor jam met weinig suiker, en Marmello 1 voor suikervrije jam (beide te koop bij biowinkels, drogisterijen en sommige speciaalzaken).

Omdat het fruit in deze jam niet 'verdund' is met suiker (meestal bestaat jam voor meer dan 50% uit suiker), heeft het een hele lekkere intense fruitsmaak. Omdat jam toch ook wel zoet moet zijn, heb ik een paar theelepeltjes vloeibaar kalorie-arm zoetmiddel toegevoegd. In plaats van ananas kun je voor deze jam natuurlijk ook andere soorten fruit gebruiken, zoals aardbeien, frambozen, perziken en natuurlijk banaan. Als je koolhydraatarm fruit gebruikt, zoals bessen of aardbeien, is de jam ook koolhydraatarm, want het geleermiddel bevat nauwelijks koolhydraten.

Omdat suiker een conserverende werking heeft is suikervrije jam minder lang houdbaar dan 'gewone' jam. Als de jampotten goed afgesloten zijn en er weinig lucht in de pot zit, zou de suikervrije jam volgens Marmello toch meer dan een jaar houdbaar moeten zijn (het pakje bevat een bijsluiter met uitgebreide informatie over het maken van suikervrije jam). De jam is bij ons thuis lang voor die tijd op, dus wij maken ons er niet zo veel zorgen over.

Voor de zekerheid kun je de jam nog pasteurizeren door de gevulde potjes 10 minuten op 100 graden te verwarmen in de oven, tot er belletjes in de pot opstijgen. Zet een bakje heet water in de oven bij de potten, zodat de deksels niet uitdrogen. Geopende jampotten kun je het beste in de koelkast bewaren.

Als je geen zin hebt om potjes te steriliseren en dergelijke, kun je de jam in kleine porties in de vriezer bewaren en ontdooien als je er zin in hebt. Ook in de vriezer blijft hij ongeveer een jaar goed.

Ingrediënten

  • 2 à 3 glazen potjes met metalen draaideksels (bijvoorbeeld van jam of augurken)
  • 1 grote of 2 kleine rijpe ananassen (je hebt ongeveer een kilo vruchtvlees nodig)
  • 1 zakje Marmello type 1 voor jam zonder suiker
  • 2 theelepels vloeibaar zoetmiddel (zoetkracht varieert per soort, dus proef zelf)

Bereiding

Maak de potjes en deksels goed schoon in warm water met soda. Spoel ze om met kokendheet water en zet de potjes ondersteboven op een schone theedoek. Laat de dekseltjes in het hete water liggen, zodat de dunne rubberen afsluitrand aan de binnenkant van de deksels flexibel wordt.

Schil de ananas en snijd het vruchtvlees in plakken van de harde kern. Pureer de helft tot tweederde van het vruchtvlees samen met de marmello en het zoetmiddel in de blender en snijd de rest in kleine blokjes. Doe de blokjes en de puree samen in een schone pan en breng het geheel aan de kook. Als de massa kookt, moet je deze nog 1 à 2 minuten stevig laten doorkoken (veel belletjes over het de hele oppervlakte van de jam).

Haal de jam van het vuur en schep hem in de potjes. Vul de potjes helemaal tot de rand. Neem de deksels uit het warme water en draai ze stevig vast op de potjes. Zet de potjes meteen ondersteboven op de aanrecht zodat de achtergebleven lucht door de hete jam bubbelt en steriel wordt. Laat de potjes afkoelen en voorzie ze van een labeltje (uit het pakje Marmello) met daarop de inhoud en de datum waarop je de jam gemaakt hebt.

6 Reacties

Annemarie op 21-12-2014 - 13:32
bedankt voor de uitvoerige toelichting! Ik kende Marmello niet. Ga ik zeker proberen. Wel heb ik laatst bananenjam gemaakt (nog gewoon met geleisuiker) die heel lekker werd door toevoeging van sap en rasp van 1 citroen, 1 theelepel kaneel en een 1/2 theelepel steranijspoeder aan het kokende mengsel (of een kanaalstokje en een hele steranijs meekoken).
Martine op 21-12-2014 - 22:05
Yum, die bananenjam lijkt mij ook heel lekker!
Annemarie op 22-12-2014 - 12:04
O, bliksem! Ik zie nu dat ik twee receptjes voor jam door elkaar heb gehaald. De genoemde extra ingrediënten zijn voor perenjam. Voor de bananenjam had ik op een kilo bananen 125 ml citroensap en 75 gr pistachenootjes (grof gehakt) toegevoegd. Maar met bananen zullen de kruiden ook wel smaken ;-)
Annemarie op 22-12-2014 - 12:06
En de kaneel en het steranijspoeder passen natuurlijk ook heel goed bij ananas!
Martine op 22-12-2014 - 13:04
Thanks :-) Banaan met citroen en pistachenootjes klinkt ook heel bijzonder.
rie kause op 6-4-2015 - 14:45
wat ook heel goed werkt in vruchtenjam is agar-agar.Vind ik lekkerder dan marmello

Schrijf een reactie