Moussaka met amandelroomsaus

8 August 2012 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , ,
Voor: 2-3 personen
Moussaka, koolhydraatarm, vegetarisch, veganistisch

Moussaka is lekkere Griekse ovenschotel. Het wordt meestal gemaakt met aardappelen, maar als je die vervangt door wat extra gehakt, dan heb je een heerlijk koolhydraatarm gerecht. In plaats van de gebruikelijke bechamelsaus met tarwebloem gebruik ik hier zelfgemaakte roomsaus van amandelen.

Dit recept lijkt misschien veel werk, maar als je eenmaal bezig bent valt het eigenlijk reuze mee. Het is wel belangrijk om van tevoren alvast de amandelen in water te weken zodat ze zacht worden en de aubergine in het zout te zetten zodat je het vocht eruit kunt persen.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = 1 flinke koffiemok

Voor de auberginelaag

  • 2 kleine aubergines, in dunne plakken (2-3 mm)
  • 1/2 eetlepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie

Voor de rode saus

  • 70 gram droge sojabrokjes/tvp of een bakje vegagehakt
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 rode of gele paprika, in kleine stukjes
  • 1 blik blokjes tomaat
  • 4-5 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1/4 theelepel versgemalen peper
  • 1/4 theelepel nootmuskaat

Voor de amandelroom

  • 1/2 kop blanke amandelen, enkele uren voorgeweekt in water
  • 1 theelepel azijn
  • 1 kleine teen knoflook
  • 1 mespunt versgemalen peper
  • 1 mespunt zout
  • 3/4 kop water
  • 1/4 theelepel johannesbroodpitmeel (optioneel, neem een paar eetlepels minder water als je dit weglaat)

Bereiding

De aubergine laag

Snijd de aubergines in plakken van 1/2 cm dik. Bestrooi de plakken met zout en leg ze in een vergiet. Laat ze minstens een half uur liggen zodat het zout het vocht uit de aubergines kan trekken. Spoel daarna de plakken af onder de kraan, tot er vrijwel geen zout meer aan zit. Stapel de plakken op elkaar en knijp de stapel voorzichtig maar wel krachtig uit, zodat het achtergebleven vocht uit de aubergines geperst wordt.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier en vet het bakpapier in met een beetje olijfolie. Leg de uitgeknepen plakken aubergine op de bakplaat en smeer de bovenkant in met de rest van de olijfolie (zo'n siliconen kwastje is hiervoor erg handig).

Schuif de bakplaat in de oven en bak de aubergineplakken 10 minuten tot ze goudbruin (maar nog niet donkerbruin) zijn. Laat ze afkoelen en maak ondertussen de rode saus en de amandelroom.

(Eventueel kun je het roosteren van de aubergines ook uitstellen tot je de andere delen van het recept bijna klaar hebt. Je kunt dan na het roosteren de oven aan laten staan terwijl je je ovenschotel vult. Dit vergt wat extra planning, maar je hoeft dan maar één keer de oven voor te verwarmen. Gebruik een vork om de warme plakken aubergine in de schaal te leggen, zodat je niet je vingers brandt.)

De rode saus

Doe de sojabrokjes en de sojasaus in een klein pannetje en voeg water toe tot de brokjes net onderstaan. Breng aan de kook en laat 5 minuutjes op laag vuur koken to de brokjes zacht maar niet papperig zijn (sla deze stap over als je kant-en-klaar vegagehakt gebruikt).

Verhit de olie in een grotere pan en bak daarin de paprika en de voorgekookte sojabrokjes. Voeg de overige ingrediënten toe en breng het mengsel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen.

De amandelroom

Doe alle ingrediënten in de blender of foodprocessor en pureer tot een gladde saus. Afhankelijk van de kracht van je blender kan dit enkele minuten duren.

Samenvoegen

Neem een kleine ovenschaal en schep daarin dunne laagjes van rode saus, aubergines, rode saus, witte saus, aubergines, rode saus en tot slot een wat dikkere laag witte saus. Zet de schaal in de oven en bak 25 à 30 minuten op 200 graden.

17 Reacties

Alynda op 8-8-2012 - 18:38
Wat leuk zeg! Zelf amandelroom maken ook, hmmm. Het ziet er erg lekker uit!
Martine op 8-8-2012 - 18:51
Thanks! :-) Zelf room maken is helemaal niet moeilijk. Het is veel dikker dan kookroom uit een pakje, dus zolang je niet te veel water toevoegt heb je geen (koolhydraatrijke) bindmiddelen nodig om er een lekkere saus mee te maken.
Mindy Friedlander-Schaper op 9-8-2012 - 2:41
I LOVE Moussaka- never had it with potatoes.
JuKe op 27-10-2014 - 10:37
Hallo, ik heb geen johannesbroodpitmeel maar wel arrowroot en agar agar. Kan ik deze gebruiken? En hoeveel moet ik ervan gebruiken in dit recept? Dank
Martine op 27-10-2014 - 12:26
Hoi! Je kunt het johannesbroodpitmeel vervangen door een flinke theelepel arrowroot.
José op 9-1-2015 - 15:09
Kun je de amandelroomsaus ook maken met amandelmeel? Hoeveel heb je dan nodig?
Martine op 9-1-2015 - 15:48
Ja, dat kan zeker! 1/2 kop amandelen weegt 70 à 80 gram, dus je kunt ze vervangen door 75 gram amandelmeel. Succes!
Jeanette op 1-3-2015 - 21:19
Dag Martine, ik maakte altijd moussaka. Waren de kids helemaal weg van, stokbroodje en sla erbij. In het groot maken, de helft in de vries. Maar de topping heeft kaas. Van die geurige heerlijke (foute :-) pecorino. Hoe kom ik daar toch weer een beetje bij. Met amandelroom (cashew kan wsch ook), en dan, teentje knof, 2 eetlepels gist? Zou dan 'm doen? Heb jij een idee? Dank alvast.
Martine op 1-3-2015 - 21:49
Hoi Jeanette, pittige kaassmaak kun je namaken met een combinatie van edelgist, miso en een beetje azijn. Je zou bijvoorbeeld deze saus eens kunnen proberen. Die doet het ook prima op ovenschotels. http://vegetus.nl/cashew-maccheese-met-broccoli/
Wim op 20-12-2017 - 23:32
@Jeanette De Parmezaanse kaas van deze website is heel lekker: en ook nog vrij gezond met noten en edelgistvlokken. Misschien een idee om die te gebruiken als topping boven de amandelroom in deze moussaka? https://vegetus.nl/vegan-parmezaan/ @Martine Zijn de amandelen in dit recept te vervangen door amandelpasta uit een potje?
Martine op 21-12-2017 - 11:23
Hoi Wim, ik denk dat het met amandelpasta ook wel kan ja.
Wim op 21-12-2017 - 11:26
Hoeveel amandelpasta uit een potje heb ik dan nodig? En zou ik dan nog water moeten toevoegen? Of niet?
Martine op 21-12-2017 - 11:36
Ongeveer 70 gram amandelpasta. En daar dan inderdaad water aan toevoegen zoals in het recept staat.
Wim op 21-12-2017 - 12:10
Super! Dank je wel :)
anoniem op 9-1-2018 - 11:41
Echt een geweldig recept! Ik heb het in korte tijd al twee keer gemaakt, heerlijk!
Rebecca op 9-9-2019 - 19:06
Oh jeetje, wat veel knoflook (love that!) Eerlijk had ik mijn twijfels en deed ik er toch stiekem aardappels tussen (en andere ‘left overs’ want ik had ook nog champignons en courgette. En mijn overdatum-amandelmeel moest op, zag die tip in de reacties. Oh en ik at er tzatziki bij.. Ik heb werkelijk gesmuld!!
Martine op 10-9-2019 - 9:17
Leuk Rebecca! Fijn dat het zo goed gelukt is.

Schrijf een reactie