Gumbo met broccoli en spinazie

door onder Avondmaaltijd, Soepen
Kenmerken: , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 4-6 personen
Gumbo met broccoli, spinazie en worst, vegetarisch, veganistisch

Gumbo is een Creoolse/Cajun stoofpot waar heel veel verschillende varianten van zijn. Volgens Wikipedia zijn de verbindende kenmerken een rijke bouillon, (groene) groente, eventueel vlees of vis en iets om de stoofpot in te dikken en het vocht te binden, zoals een roux (mengsel van olie of boter en bloem).

Deze vegetarische gumbo met broccoli is misschien niet heel autentiek, maar wel heel lekker met een volle pittig kruidige smaak. Ik gebruik hiervoor graag onze zelfgemaakte seitan worstjes, maar kant-en-klare vegaworst is ook lekker. In plaats van broccoli zou je sperzieboontjes kunnen gebruiken, of als je het kunt vinden, okra, de traditionele groente van de gumbo. Het slijmerige sap van de okra werkt ook als een verdikkingsmiddel, dus waarschijnlijk heb je dan wat meer bouillon nodig.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 4 eetlepels olijfolie of koolzaadolie met botersmaak
  • 5 eetlepels bloem
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 stengels bleekselderij, in schijfjes
  • 1 groene paprika, in stukjes
  • 3 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 5 koppen water
  • 1 stronk broccoli, in stukjes/roosjes
  • 1 1/2 kop (1 blikje) gekookte kikkererwten
  • 2 à 3 laurierbladen
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel zout
  • 1/4 theelepel cayenne peper
  • 1/4 theelepel versgemalen peper
  • 300 gram spinazie, hele blaadjes
  • 300 gram pittige plantaardige worst of seitan
  • 1 à 2 eetlepels tabasco of andere hot saus
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde basilicum

Bereiding

Verhit de olie en bloem in een diepe pan op middelhoog vuur en bak een minuutje of vijf, tot de bloem de kleur van karamel krijgt. Doe de ui, selderij, paprika en knoflook erbij en bak die nog vijf minuten mee.

Voeg het water, broccoli, kikkererwten, laurier, sojasaus, zout, cayenne en peper toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de stoofpot 10 à 15 minuten sudderen tot de broccoli gaar is.

Roer de spinazie, worst, hot saus, paprikapoeder, tijm en basilicum in de stoofpot en laat kort doorwarmen tot de spinazie geslonken is (in het begin lijkt het alsof je veel te veel spinazie hebt, maar als het gaat slinken past het makkelijk in de pan). Haal de pan van het vuur, maar laat de stoofpot nog vijf minuutjes staan om op smaak te komen. Serveer met aardappeltjes, rijst, couscous of ander gekookt graan.

2 Reacties

Les op 29-11-2014 - 19:00

Hi, Ik heb dit receptje eens geprobeerd als complete keukenamateur en het lijkt me wel gelukt te zijn (het staat nog op het vuur). Maar kan je even zeggen wat je bedoelt met de bouillon? :D Ik had de ui, selderij en paprika gefruit in de "karamel" en dan verder gewerkt in een grote stoofpot, maar is het de bedoeling dat je een bouillon van tevoren maakt met de knoflook ? En ja de berg spinazie leek in eerste instantie wel overkill maar die heeft zich snel aangepast aan de omgeving :)

Martine op 29-11-2014 - 20:35

Hoi Les, dankjewel voor de feedback. Ik zie dat per ongeluk 'bouillon' heb geschreven waar 'water' moet staan. Zo te zien ben ik ook vergeten de knoflook in de beschrijving te noemen. Sorry! Ik denk dat ik oorspronkelijk in dit recept misschien bouillon van een blokje gebruikte, maar dat ik dat tijdens het testen heb veranderd in water omdat de andere ingrediënten al genoeg smaak geven. Ik ga de beschrijving aanpassen. Hopelijk is het alsnog wel lekker geworden bij jou!

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.