Tarwegluten zijn een magisch poeder. Het bestaat uit de eiwitten (=gluten) in tarwemeel en is het basis-ingrediënt voor seitan, een malse en veelzijdige vleesvervanger. Omdat tarweglutenpoeder voor het grootste deel uit eiwitten bestaat, is het ook geschikt als ingrediënt voor koolhydraatarm brood en gebak. Bakkers gebruiken tarwegluten als broodverbetermiddel.
Waar gebruik je het voor?
Je kunt met tarwegluten allerlei soorten fantastisch plantaardig vlees maken, zoals stoofvlees, worst en shoarma reepjes. Dat gaat als volgt in zijn werk: je mengt de gluten met water, kruiden en eventueel wat meel, gepureerde bonen of tofu. Je vormt het deeg tot een grote rol of kleinere worstjes of steaks die je kunt koken, stomen of bakken in de oven.
Als je tarwegluten wilt gebruiken in koolhydraatarme baksels, moet je met mengen met andere soorten meel zoals sojameel, amandelmeel of lijnzaadmeel. Onderaan de pagina vind je recepten die gebruik maken van zo’n koolhydraatarme bakmix.
Waar kun je het kopen?
Tenzij je een groothandel voor bakkersbenodigdheden of een uitgebreide molenwinkel in de buurt hebt zul je je tarwegluten via internet moeten bestellen, bijvoorbeeld op De-Zuidmolen.nl of DeHoopKlarenbeek.nl. Ook de vegetarische webwinkel Veggiedeli verkoopt gluten, onder de naam Seitan-fix. Bakkers gebruiken gluten als broodverbetermiddel, dus als je een warme bakker in de buurt hebt, zou je daar kunnen vragen of ze je een zak willen verkopen.
Door de bezorgkosten is het behoorlijk aan de prijs, maar met één kilo glutenpoeder kan je minstens vier kilo vleesvervangers maken, dus het is toch nog flink wat goedkoper dan kant en klare vleesvervangers. Wij onze bestellen tarwegluten in zakken van vijf kilo, wat hier in huis makkelijk op gaat, omdat we het glutenpoeder ook gebruiken om koolhydraatarm brood en gebak mee te maken.
Een hele lekkere, maar wel behoorlijk machtige chocolade-frambozentaart. Het is een heel fijn recept, want de taart is niet moeilijk om te maken, je kun alle ingrediënten in de supermarkt halen en als hij klaar is ziet het er heel indrukwekkend uit!
Voor mijn moeders verjaardag heb ik drie verschillende soorten zelfgemaakte notenpasta gegeven: walnoot-kaneel, pompoenpit en zonnebloem-vanille. Als ik nog andere lekkere smaken ontdek zal ik die er hier ook bij zetten.
Voordat David en ik veganistisch gingen eten, maakten we op warme zomerdagen graag een salade met veel tomaten, sla, pasta en fetakaas. In plaats van feta gebruiken we tegenwoordig gekruide blokjes tempeh en onze salade is er eigenlijk alleen maar lekkerder van geworden!
In deze eenvoudige risotto komt de pure smaak van venkel goed tot zijn recht. Het is niet moeilijk om te maken, maar je moet wel een beetje geduld hebben. Je beloning: romige risotto met een frisse kruidige smaak en boterzachte stukjes venkel.
Heb je geen melk meer in huis? Maak zelf notenmelk! Het is makkelijker dan je misschien zou denken. Wij gebruiken steeds vaker zelfgemaakte plantenmelk. Het is goedkoper en wel zo milieuvriendelijk, want het bespaart een hoop verpakkingen en transport.
Deze muffins zijn ideaal als gezonde snack of lekker ontbijtje dat je makkelijk mee kunt nemen onderweg. Er zit geen andere suiker in dan fruitsuiker uit bananen en door de tarwekiemen en walnoten bevatten ze ook nog eens relatief veel eiwitten en gezonde vetten.
Pas kocht ik mooie bos wortelen met lekker verse blaadjes eraan. Meestal belanden die blaadjes linea recta bij het groenafval, maar een paar weken geleden had ik gelezen dat je ze ook kunt opeten. Je kunt wortelgroen gebruiken in salades, soepen en stoofpotten, maar je kunt er ook hele lekkere pesto mee maken.
Dit recept is gebaseerd op Ethiopische sambusa's, gefrituurde deegflapjes met een pittige gehaktvulling. Wij hebben het gehakt vervangen door linzen en om het onszelf makkelijk te maken hebben we kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt en de flapjes gebakken in de oven. Heel lekker en makkelijk!
Rauwe soep? Lekker! Soep van rauwe gepureerde groente smaakt lekker fris, heel anders dan met gekookte groente. De wortels geven een echte verse groentesmaak en de avocado maakt de soep heerlijk romig en zorgt ervoor dat hij ook goed vult.