Tahin is een pasta van fijngemalen sesamzaadjes. Er bestaan verschillende soorten: lichte tahin van gepelde sesam en donkere tahin van zaadjes met een velletje er nog aan. Tahin van de biologische winkel is vaak ook minder vloeibaar dan de Tahin die je in Turkse winkeltjes vindt. In recepten gebruik ik altijd Turkse tahin, maar je kunt ook andere soorten nemen, voor de smaak maakt het niet veel uit.
Waar gebruik je het voor?
Tahin is een belangrijk ingrediënt voor recepten uit het Midden-Oosten, zoals hummus en baba ganoush. Je kunt het ook gebruiken als smaakmaker voor veganistische smeersels, sauzen, ovenschotels en kaasvervangers. Je kunt tahin ook in pure vorm gebruiken als broodsmeersel of dip. Ik eet bijvoorbeeld graag in tahin gedoopte stukjes appel.
Waar kun je het kopen?
Tahin is te koop bij Turkse toko’s, biologische winkels (hier heet het soms sesampasta), en Aziatische toko’s (daar heet het vaak sesam saus).
Zoals bij de meeste notenpasta’s scheidt de olie zich van de vaste deeltjes als de tahin een poostje ongebruikt in de winkel of in je (koel)kast heeft gestaan. In dat geval moet je even een paar minuten stevig roeren om de olie weer door de pasta te mengen. Het kan ook helpen om de pot een paar dagen op zijn kant te leggen, zodat de zwaartekracht meehelpt om de twee delen van de pasta weer bij elkaar te brengen.
Het kastanjemeel in deze crêpes een licht nootachtige zoete smaak. Omdat ze zo dun zijn, zijn ze ook supersnel klaar. In een handomdraai kun je een hele stapel op tafel zetten. Leuk als luxe ontbijt, lunch of zelfs dessert!
We hebben al een traditioneel lasagnerecept op de site, dus vandaag gaan we de creative kant op: een glutenvrije en koolhydraatarme lasagne met plakken gegrilde courgette in plaats van lasagnebladen.
Wil je Vegetus een keer live in actie zien? Dat kan! Komende zondagmiddag, 2 september, geeft Martine namelijk samen met een andere kookgek een korte workshop veganistisch kaas maken op het Magneet Festival in Amsterdam Oost. Kom je ook kijken?
Het ijs op de foto is gemaakt van frambozen, sojamelk en een beetje zoetmiddel. Het recept is klaar in... minder dan één minuut! Met een krachtige blender zoals onze vitamix kun je in een paar seconden bevroren fruit pureren tot een lekker bakje ijs, maar met een 'gewone' blender gaat het ook wel. Heel gezond en super makkelijk.
Gumbo is een Creoolse/Cajun stoofpot waar heel veel verschillende varianten van zijn. De verbindende kenmerken zijn een rijke bouillon, (groene) groente, eventueel vlees of vis en iets om de stoofpot in te dikken, bijvoorbeeld een roux (mengsel van olie of boter en bloem). Deze vegetarische gumbo met broccoli is misschien niet heel autentiek, maar wel heel lekker.
Vorig weekend kreeg ik van mijn moeder een reusachtige rijpe ananas, en ik besloot dan maar eens zelf jam te gaan maken. Trouwe lezers weten inmiddels wel dat ik in zo'n geval meestal zal proberen om geen extra suiker toe te voegen als dat niet nodig is.
Na mijn succes met de koolhydraatarme pitabroodjes wilde ik ook graag low carb wraps proberen te maken. De textuur van deze wraps lijkt heel sterk op 'gewone' tortilla's en ze zijn ook nog eens heel snel en makkelijk te maken.
Andijvie in de soep? Veel lekkerder dan je misschien zou denken! De licht bittere smaak van de andijvie geeft een fijne nuance aan de pittig zoete smaak van de tomaten, bonen en worteltjes.
Moussaka is lekkere Griekse ovenschotel. Het wordt meestal gemaakt met aardappelen, maar als je die vervangt door wat extra gehakt, dan heb je een heerlijk koolhydraatarme ovenschotel. De witte saus is gemaakt van gepureerde amandelen.
Roti, zo ongeveer mijn meest favoriete soort afhaalvoedsel, wel vegetarisch en zonder ei graag! Het recept is hieronder is ook niet bepaald autentiek Surinaams, maar wel veel smakelijker (en goedkoper) dan de roti uit zo'n doos van Knorr of Albert Heijn. In plaats van kip en eieren gebruik ik seitan en kikkererwten.