Sojasaus

Engels: soy sauce

Wat is het?

Sojasaus heb je in allerlei soorten. De meeste supermarkten verkopen vooral ketjap, dat is meestal niet meer dan een chemisch geproduceerd aftreksel met een zoetig zoute smaak. De betere soorten sojasaus zijn bijvoorbeeld tamari en shoyu, gemaakt van gefermenteerde sojabonen.

Welke sojasaus gebruiken jullie?

Als er in onze recepten sojasaus staat bedoelen we dat je tamari of shoyu moet gebruiken, geen ketjap. In de biowinkel staat er op de etiketten van de flessen sojasaus dat het tamari of shoyu is, maar in de toko kan het minder duidelijk zijn welke fles je moet hebben. Goede sojasaus herken je aan de korte ingrediëntenlijst: sojabonen, zout, water en eventueel tarwe. Ons favoriete merk is Kikkoman.

Waar gebruik je het voor?

Sojasaus is een belangrijke smaakmaker in Oosterse gerechten, maar je kunt het ook gebruiken om een fijne hartige ‘umami’ smaak te geven aan gerechten uit andere keukens, zoals aan Hollandse stoofschotels. Ook vleesvervangers zoals seitan, sojabrokjes, tempeh en tofu kun je heel lekker op smaak brengen met een scheutje goede sojasaus

Recepten

Recepten met: "sojasaus".

Crêpes met kastanjemeel

Crêpes met kastanjemeel, veganistisch, zonder ei, zonder melk

Het kastanjemeel in deze crêpes een licht nootachtige zoete smaak. Omdat ze zo dun zijn, zijn ze ook supersnel klaar. In een handomdraai kun je een hele stapel op tafel zetten. Leuk als luxe ontbijt, lunch of zelfs dessert!

Workshop op het Magneet Festival

Wil je Vegetus een keer live in actie zien? Dat kan! Komende zondagmiddag, 2 september, geeft Martine namelijk samen met een andere kookgek een korte workshop veganistisch kaas maken op het Magneet Festival in Amsterdam Oost. Kom je ook kijken?

Lekker fruitig ijs zonder melk of suiker

Frambozen ijs, veganistisch, zonder melk, zonder ei

Het ijs op de foto is gemaakt van frambozen, sojamelk en een beetje zoetmiddel. Het recept is klaar in... minder dan één minuut! Met een krachtige blender zoals onze vitamix kun je in een paar seconden bevroren fruit pureren tot een lekker bakje ijs, maar met een 'gewone' blender gaat het ook wel. Heel gezond en super makkelijk.

Gumbo met broccoli en spinazie

Gumbo met broccoli, spinazie en worst, vegetarisch, veganistisch

Gumbo is een Creoolse/Cajun stoofpot waar heel veel verschillende varianten van zijn. De verbindende kenmerken zijn een rijke bouillon, (groene) groente, eventueel vlees of vis en iets om de stoofpot in te dikken, bijvoorbeeld een roux (mengsel van olie of boter en bloem). Deze vegetarische gumbo met broccoli is misschien niet heel autentiek, maar wel heel lekker.

Suikervrije ananasjam

Ananasjam, suikervrij, veganistisch

Vorig weekend kreeg ik van mijn moeder een reusachtige rijpe ananas, en ik besloot dan maar eens zelf jam te gaan maken. Trouwe lezers weten inmiddels wel dat ik in zo'n geval meestal zal proberen om geen extra suiker toe te voegen als dat niet nodig is.

Koolhydraatarme wraps

Koolhydraatarme tortilla wraps, veganistisch, zonder ei

Na mijn succes met de koolhydraatarme pitabroodjes wilde ik ook graag low carb wraps proberen te maken. De textuur van deze wraps lijkt heel sterk op 'gewone' tortilla's en ze zijn ook nog eens heel snel en makkelijk te maken.

Moussaka met amandelroomsaus

Moussaka, koolhydraatarm, vegetarisch, veganistisch

Moussaka is lekkere Griekse ovenschotel. Het wordt meestal gemaakt met aardappelen, maar als je die vervangt door wat extra gehakt, dan heb je een heerlijk koolhydraatarme ovenschotel. De witte saus is gemaakt van gepureerde amandelen.

Vega roti voor Hollanders

Roti met seitan en kikkererwten, vegetarisch, veganistisch, zonder ei

Roti, zo ongeveer mijn meest favoriete soort afhaalvoedsel, wel vegetarisch en zonder ei graag! Het recept is hieronder is ook niet bepaald autentiek Surinaams, maar wel veel smakelijker (en goedkoper) dan de roti uit zo'n doos van Knorr of Albert Heijn. In plaats van kip en eieren gebruik ik seitan en kikkererwten.