Lecithine is een emulgator. Dat wil zeggen dat het wordt gebruikt om te voorkomen dat mengels (emulsies) die bestaan uit verschillende stoffen gaan ontmengen. De emulgator zorgt er dus voor dat een emulsie (bijvoorbeeld een saus) langer stabiel blijft en niet gaat schiften. Om deze reden zie je soja lecithine vaak als ingrediënt in kant en klare sauzen en andere producten.
Waar gebruik je het voor?
Als je zelf thuis allerlei sauzen en dergelijke maakt, dan kun je er ook een beetje lecithine aan toevoegen om te zorgen dat ze goed binden en langer gebonden blijven. Ik doe bijvoorbeeld vaak een theelepeltje lecithine poeder door mijn huisgemaakte plantaardige mayonaise. Dit is in de meeste gevallen niet echt nodig, zeker niet als je de saus binnen een paar dagen opgebruikt, maar ik vind het soms wel handig. Vooral bij de zelfgemaakte ‘boter’ waarvoor hieronder een recept staat, is het belangrijk om wat lecithine toe te voegen.
Waar kun je het kopen?
Sojalecithine is te koop bij veel biowinkels en natuurgeneeswinkels. Het wordt vaak verkocht als voedingssupplement. Behalve lecithine uit soja bestaan er ook andere vormen, zoals lecithine uit zonnebloempitten, koolzaad en kippenei.
Afgelopen zaterdag gaf ik op Vegfest een presentatie over voedingswetenschap en het belang van goede voedingsadviezen voor de toekomst van veganisme (foto door Lize Jansen). De zaal zat goed vol en ik kreeg veel vragen. Tof dat er zo veel mensen in dit onderwerp geïnteresseerd zijn! In deze blogpost vat ik de belangrijkste punten nog […]
Veganisten kunnen overal kaas van maken: noten, tofu, rijst, aardappel, wortels, en blijkbaar ook… bulgur! Dit recept voor ‘poor man’s cheese’ kwam ik toevallig online tegen en toen wilde ik het natuurlijk proberen. Het resultaat is een heel apart romig kaasje, wat qua smaak een beetje lijkt op Turkse witte kaas. Ik ga zeker eens […]
Voor mijn meeste recente workshop over ei-vervangers vroeg één van de deelnemers of ik ook een snel quicherecept had. Voor de meeste vegan quiches moet je aan de slag met tofu, of je moet dikke saus van kikkererwtenmeel koken zoals in dit super lekkere recept. Dat is op zich niet moeilijk, maar het is misschien […]
Dit is zonder twijfel de lekkerste vegan kaas die ik tot nu toe geproefd heb! De deelnemers van mijn kaasworkshop waren er ook weg van. Hij is romig en stevig tegelijk en heeft een heerlijk volle geitenkaas-achtige smaak. Hij is heerlijk op een broodje of salade, maar hij komt het best tot zijn recht als […]
Ondergewicht (een BMI lager dan 18,5). Je hoort er weinig over, maar toch hebben best veel mensen er last van. Aankomen kan net zo moeilijk zijn als afvallen, omdat er een aanpassing van je voedingspatroon en leefstijl voor nodig is. In deze post geef ik een flinke lijst praktische tips voor mensen die graag voor […]
Ik ben in de ban van de vegan kaassoufflés! Dit is geen uitvinding van mij. Verschillende slimmeriken maken al langer hun eigen vegan kaassoufflés, en je kunt ze ook kant-en-klaar kopen bij de Vegetarisch Snackbar in Den Haag. Nu heb ik het eindelijk ook eens geprobeerd, en ik ben er meteen helemaal aan verslingerd. Ze […]
UPDATE: het is wat onduidelijk hoe de kleine blender precies heet. Op de doos staat Nutrition Mixer Pro, maar in de webwinkel heet deze de Smoothie mixer. De Nutrition Mixer in de webwinkel heeft een plastic buitenkant en een lager toerental en aantal Watt dan de Smoothie mixer. Blenders! Ik zie heel vaak vragen voorbij […]
Als kind heb je vast wel eens van een vriendje of vriendinnetje een bakje deeg voor vriendschapsbrood gekregen. Het deeg heette waarschijnlijk ‘Herman’ en er zat een brief bij waarin stond dat je er tien dagen voor moest zorgen en dan kon je een cake bakken en het overgebleven deeg doorgeven aan andere vrienden. Als […]
Ik zie regelmatig vragen voorbij komen van mensen die graag veganist willen worden, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Een tijd terug heb ik eens een vegan stappenplan voor iemand gemaakt, en ik bedacht dat die eigenlijk gewoon hier op Vegetus moet staan voor iedereen! Sommige mensen worden van de ene op de andere […]
David is helemaal weg van de vegan Turkse pizza’s van Lekker Anders. Ik vind die ook heerlijk en ze zijn fijn als makkelijke maaltijd, maar het gaat bij mij dan toch een beetje kriebelen of ik zoiets niet goedkoper en voedzamer kan maken. Zo gezegd, zo gedaan! Ik nam volkoren wraps als basis en gebruikte […]