Veganist worden in 8 stappen!

8 August 2017 onder Voedingsadvies
Kenmerken: 
Vegan stappenplan

Ik zie regelmatig vragen voorbij komen van mensen die graag veganist willen worden, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Een tijd terug heb ik eens een vegan stappenplan voor iemand gemaakt, en ik bedacht dat die eigenlijk gewoon hier op Vegetus moet staan voor iedereen!

Sommige mensen worden van de ene op de andere dag vegan. Ik was niet zo. Ik ben jarenlang een slordige bijna-vegetariër geweest en toen ik voor het eerst serieus nadacht over veganisme duurde het nog bijna twee jaar voor ik echt vegan was. Oeps! Ik had tijd nodig om nieuwe eetgewoontes aan te leren en moed te verzamelen. Achteraf viel het heel erg mee en had ik best wat eerder de grote stap kunnen zetten, maar achteraf weet je alles beter. De moraal van het verhaal: neem de tijd, uiteindelijk kom je er wel!

Het stappenplan

Het werkt zo: doe één stap tegelijk, en ga pas door naar de volgende als je er klaar voor bent. Staar je niet blind op de volgorde van de stappen. Als jij vlees nog niet wilt laten staan, maar kaas wel (of omgekeerd), dan kun je gewoon de stap waar je moeite mee hebt voor nu even overslaan en doorgaan met andere dingen die al wel haalbaar zijn. Sommige mensen beginnen liever met stap 5 en 6, het ontdekken van nieuwe producten en recepten. Elke stap in de goede richting telt!

Stap 1: Ga vleesvervangers, bonen en noten eten in plaats van vlees. Er zijn allerlei soorten vleesvervangers. Sommige zijn vrijwel niet te onderscheiden van dierenvlees, andere lijken er totaal niet op en zijn gemaakt van granen en peulvruchten. Probeer ze lekker allemaal uit!

PS. Dit is ook een goed moment om alvast B12 supplementen te kopen. Neem dagelijks 100 mcg of twee keer per week 1000 mcg.

Stap 2: Vervang koemelk en -yoghurt door plantenmelk en -yoghurt. Misschien moet je een paar verschillende proeven om te kijken wat je lekker vindt. Ik vind zelf sojamelk prima te doen, maar veel mensen hebben liever amandelmelk, havermelk of rijstmelk. Voor het koken van hartige gerechten kun je het beste een ongezoete melk nemen. Een een wolkje soja kookroom is een prima alternatief voor koffiemelk en voor cappucino's en lattes is er speciale 'Barista' melk van Oatly of Alpro. (Melk in producten laat je nog even zitten.)

Stap 3: Stop met eieren eten en gebruik in plaats daarvan bijvoorbeeld tofu. Voor pannenkoeken en cakes heb je geen ei nodig, kijk maar eens naar de recepten op deze site. (Ei in producten laat je nog even zitten).

Stap 4: Laat kaas weg. Op brood kun je bijvoorbeeld hummus, pindakaas, groentespread, tapenade, vegan boterhamworst of vegapaté eten (zie deze lijst). Je kunt ook veganistische kaas kopen zoals Wilmersburger bij Jumbo. Voor de warme maaltijden vinden veel mensen edelgist lekker in plaats van kaas.

Stap 5: Begin met het zoeken van vegan alternatieven voor de voedingsproducten die je gebruikt. Kies bijvoorbeeld dingen die op Gewoon Vegan staan, daarvan is al uitgezocht of het veganistisch is, zodat je niet te veel etiketten hoeft te lezen. Het is niet erg als je foutjes maakt, dat overkomt iedereen wel eens.

Stap 6: Ga op zoek naar nieuwe recepten, zodat je creatiever kunt koken en meer gevarieerd kunt eten. De website van de VeganChallenge is hier handig voor en deze website uiteraard ook.

Stap 7: Kijk naar alles wat je eet. Zijn er nog onvegan dingen? Probeer daar vervangers voor te vinden. (Bijvoorbeeld agavesiroop in plaats van honing.) Als je de puntjes op de i wilt zetten, kijk dan eens naar mijn masterclass etiketten lezen voor vegans.

Stap 8: Als je volledig veganist wilt worden, probeer dan om ook vegan cosmetica, schoonmaakmiddelen en kleding te kopen. De oude niet-vegan dingen die je nog hebt kun je eerst opgebruiken en afdragen.

Is een stappenplan niks voor jou?

Andere manieren om vegan te worden zijn bijvoorbeeld eerst je ontbijt plantaardig maken en dan de lunch en als laatste het avondeten (of juist andersom, wat jij handig vindt!). Of je kunt eerst één dag in de week vegan eten en dan twee, dan drie etc. Veel mensen gaan eerst thuis vegan eten, en daarna pas ook in restaurants en bij vrienden. Als je ergens in het proces blijft hangen en liever nog een poosje flexanist blijft, vinden we je nog steeds lief. Alle kleine beetjes helpen!

25 Reacties

Hermien - KouweKleren op 9-8-2017 - 11:34
Wat een mooie stappen! Ik ben sinds dit jaar vegetariër en probeer te minderen in andere dierlijke producten, maar ik wil dit op een haalbare manier doen en met enige voedingskennis. Stap voor stap werkt voor mij altijd goed - ik heb ook jarenlang nauwelijks vlees gegeten voor ik er volledig mee stopte - dus dit schemaatje is voor mij een mooie leidraad, dankjewel!
Martine op 9-8-2017 - 14:46
Leuk om te horen Hermien. Veel plezier met je plantaardige ontdekkingsreis!
Anouschka op 16-8-2017 - 7:36
Hey, ik eet al jaren geen vlees maar moet aanvullen met kip en vis omdat ik allergisch/intolerant ben voor eieren, look, allerlei soorten bonen, honing, soja. Het is voor mijzelf echt zo moeiallen om zaken te vinden die mijn vis of kip of vlees dat ik sowieso niet eet, te vervangen. Kan je me hierbij adviseren? Ik eet altijd erg veel groenten. Alvast bedankt
Martine op 21-8-2017 - 10:43
Hoi Anouschka, sorry voor de late reactie. Ik kan me voorstellen dat het echt een uitdaging is om dingen te vinden die je kunt eten als je zo veel allergieën hebt! Kun je wel tegen tarwe/gluten? Dan is seitan van tarwe-eiwit misschien een goede optie voor je. Die zou je dan zelf moeten maken, want in de winkel zit er altijd soja in. Ik heb verschillende recepten hiervoor op de site staan, zoals deze: https://vegetus.nl/basis-seitan/. Als er sojasaus in het recept staat kun je dat vervangen door Maggi smaakverfijner of Coconut aminos (online te bestellen). Als je wilt kun je ook een persoonlijk consult bij mij doen, dan kan ik je beter adviseren en kunnen we samen op zoek naar dingen die je kunt eten.
Iese op 16-8-2017 - 8:08
Hoi, wij eten ook geen bonen. Kikkererwten worden wel goed verdragen dus we eten regelmatig hummus met rauwkost tussendoor. Tofu en seitan staan hier ook elke week 1 keer op het menu. We eten ook wel eens een kant en klare burgers of worst (de bio versie bevat vaak minder toevoegingen) Verder eten we vedl fruit en groenten. Via simple happy kichen kan je handige fiches aanvragen met wat in welke groenten, vervangers,... zit Soya hoeft niet, je hebt ook cocosmelk, havermelk,... Soya bevat wel meer eitwitten dus zorgen dat je die aanvult met andere voeding Het moeilijkste vind ik hier nog uit eten gaan. Het lijkt wel alsof er altijd ergens iets in zit wat niet kan
Lieze op 19-8-2017 - 9:47
Supertoffe tips, lijkt heel haalbaar! Misschien is het ook interessant om te vermelden dat je best past start met vegan kaas als je 3 weken geen dierlijke kaas meer hebt gegeten. De kans is dan veel groter dat je die lust, omdat je minder streng kunt vergelijken!
Martine op 21-8-2017 - 10:47
Goeie tip Lieze. Het kan inderdaad even duren voor je de smaak van vegan kaas echt gaat waarderen.
Adriana op 21-8-2017 - 9:35
Fijn stappenplan! Voor mij kan het niet snel. Bovendien wil mijn partner niet steeds vegan eten. Hoe lekkerder het smaakt, hoe meer succes ik boek met vegan cooking. Deze week ga ik een vegan cake bakken.
Janni op 2-1-2018 - 19:53
Ik heb gehoord dat je best niet zomaar Vegan wordt, blijkbaar is dit niet zo goed voor je lichaam? Ik vind hier wel niets van terug... Sinds gisteren ben ik gestart met Vegan, voorlopig heb ik hier nog geen spijt van :-) ik voel me energieker en heb minder honger! En dat na 1 dag!
Martine op 3-1-2018 - 10:42
Hoi Janni, wat tof dat je vegan bent geworden! Sommige mensen hebben in het begin wat last van hun spijsvertering als ze hun dieet in één keer sterk veranderen, maar verder kan het geen kwaad. Als jij je er goed bij voelt is het helemaal prima. Let wel op dat je B12 supplementen neemt en verrijkte plantaardige melk gebruikt voor calcium. Succes!
Janni op 3-1-2018 - 19:56
Hi Martine, Bedankt voor jouw snelle reactie ;-) ik merk inderdaad wel een verandering in mijn spijsvertering, en wat opgeblazen. Blij te horen dat dit maar tijdelijk is en erbij hoort :-) Groetjes
Jessica op 12-4-2018 - 14:45
Bedankt voor je fijne artikel, Martine! Ik hoop dat je tips veel mensen overhalen om de sprong te wagen ;-) Ik heb laatst een blog geschreven over wat ik op een dag eet als veganist, misschien hebben je lezers er wat aan als toevoeging op jouw lijst van tips. Je kunt het hier nalezen: http://www.artyfartylife.com/wat-ik-als-vegan-eet-op-een-dag Groetjes, Jessica
Dette op 28-2-2019 - 7:47
Hey, Ik moet purine vrij eten, dus geen vlees meer. Dit lijkt me de ideale moment om vegan te beginnen eten! Dank voor het lijstje! Dit gaat me zeker op weg helpen. Jammer dat kikkererwten en andere peulvruchten ook verboden zijn! Ik zoek nog verder naar alternatieven...
Martine op 12-3-2019 - 16:20
Heel veel succes Dette! Je zou eens kunnen kijken naar vleesvervangers op basis van tarwe en schimmels, zoals seitan, Quorn en Wheaty. Van Vivera en Vegafit zijn er ook een paar producten op basis van tarwe.
Sudmey op 21-4-2019 - 19:57
Hey, ik wil graag veganist worden, vind de stappen plannen oké, ik eet sowieso al veel vis , maar wil super graag vegan worden , ik drink en eet plantaardige producten omdat ik niet tegen koemelk kan, heb wel een vraag zou het mogelijk zijn om langzaam aan vegan te worden heb wel al vegan mayonaise en wortelspread gemaaktsuper lekker
Martine op 19-5-2019 - 13:22
Hoi Sydmey, sorry voor de late reactie. Natuurlijk kun je langzaamaan vegan worden, zo heb ik het ook gedaan, zoals je in de inleiding kunt lezen.
anne op 30-10-2019 - 14:23
wat een fijne site. ik ben beginnend veganist dus kan hier veel vinden. waar ik tegen aanloop is dat ik gluten allergie heb en dat maakt het voor mij wel ingewikkeld. ook mag ik geen nachtschade producten eten en reageer ik niet goed op kikkererwten. hoop dat ik ondanks dat genoeg recepten over hou om te kunnen gaan gebruiken. groet Anne
Martine op 13-12-2019 - 17:56
Heel veel succes Anne! Met die allergieën is vegan inderdaad een extra uitdaging, maar het kan zeker. Kijk om te beginnen eens naar de tag met glutenvrije recepten op deze site.
Rene op 28-11-2019 - 2:55
Had een vraagje over vega worden Vis mag je ook niet eten en die voedingsstoffen en vis vetten waar haal je die dan uit? En creatine uit biefstuk Mvg
Martine op 13-12-2019 - 17:01
Hoi Rene, voor de gezonde omega 3 vetzuren uit vis kun je ook algenolie supplementen nemen, zoals die van Testa of Opti3. De vis haalt de omega 3 zelf ook uit algen. Creatine kan je lichaam zelf aanmaken, dus dit hoef je niet per se uit je voeding te halen. Er zijn echter vegan creatine supplementen te koop als je dit toch zou willen aanvullen.
Dore op 4-12-2019 - 18:51
Hoi, ik ben al mijn hele leven vegetariër en wil nu ook veganist worden. Ik weet alleen niet of ik, als ik vegan ben, nog dingen bij moet slikken. Heb jij nog tips?
Martine op 13-12-2019 - 16:06
Super tof Dore! Voor veganisten is het in ieder geval verstandig om B12 supplementen bij te slikken. Zie het linkje in dit artikel voor meer uitleg daarover. Daarnaast neem ik zelf nog vitamine D (verstandig voor alle Nederlanders) en DHA omega 3 supplementen van algenolie.
Kika op 14-1-2020 - 15:33
Hé ik heb een vraag ik wil graag veganist worden en eet eigenlijk al geen vlees en melk heb ik al vervangen met Coco’s melk maar hoe doe je dat met kleding enzo ben je geen echte veganist als je leren laarzen hebt ofzo (ik heb maar 1paar en draag verder nep bond )maar vroeg het me toch af. Groetjes
Martine op 19-1-2020 - 22:05
Hoi Kika, Tof dat je je verdiept in veganisme! Leren laarzen die je nog hebt kun je als veganist gewoon afdragen en als je dan toe bent aan nieuwe kun je laarzen/schoenen zonder leer nemen. Succes!
Inge op 28-7-2022 - 20:03
Hoi, ben al geruime tijd zelf benoemd flexitariër en wil eigenlijk wel overgaan op helemaal vegan. Nog wat moeite met het idee geen ei en kaas meer te eten, maar alles went (hoop ik). Ben me nu online aan het oriënteren, maar er is zoveel informatie (en helaas ook zoveel slechte informatie.) Punt is, ik heb van een natuurgeneeskundige het advies gekregen nagenoeg geen brood te eten en liefst geen soya, cashews en citrusfruit. Daarnaast ben ik lactose intolerant en ben allergisch voor steenvruchten, veel soorten noten (met name walnoten en hazelnoten) en appels. Hoe eet ik dan als veganist toch gezond zonder tekorten op te bouwen?

Schrijf een reactie