Herman goes vegan – veganistisch vriendschapsbrood!

22 August 2017 onder Cake en gebak
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 30 minuten, koken 60 minuten, totaal 90 minuten
Voor: 20 plakjes cake + extra deeg
Vegan Herman tulband
Als kind heb je vast wel eens van een vriendje of vriendinnetje een bakje deeg voor vriendschapsbrood gekregen. Het deeg heette waarschijnlijk 'Herman' en er zat een brief bij waarin stond dat je er tien dagen voor moest zorgen en dan kon je een cake bakken en het overgebleven deeg doorgeven aan andere vrienden. Als je vroeger net zo was als ik, dan stond het deeg waarschijnlijk een dag of twee op de aanrecht, totdat je moeder het weggooide. Op Facebook kwam iemand pas met de vraag of je zo'n vriendschapsbrood ook veganistisch zou kunnen maken. Dat vond ik wel een leuk idee, een plantaardig brood dat je door kan geven aan andere vegans en mensen die interesse hebben in veganisme. Challenge accepted, ik ging een vegan Herman maken!

Recept voor vegan Herman

Algemene opmerkingen

Als je Hermandeeg krijgt, kun je het 10 dagen voeren om nieuwe Hermans te kweken die je door kunt geven aan iemand anders. Je kunt Herman ook zelf maken met de instructies. Als je het deeg door wilt geven aan iemand anders, doe er dan deze brief met instructies bij (klik!). Ik heb er behalve het recept ook informatie over plantaardig eten in gezet. Er gaat flink wat suiker in Herman. Een deel wordt opgegeten door de gist, maar in de uiteindelijke cake zit natuurlijk ook suiker. Bij het voeren kun je geen calorie-arm zoetmiddel gebruiken, want dan verhongert de gist, maar op dag 10 als je de cake gaat bakken, kan dat eventueel wel. Op de onderstaande foto zie je een gezondere variatie van de Hermancake met banaan in plaats van suiker, volkorenmeel en minder olie. De instructies voor deze bananenbrood versie staan in het recept. Je kunt zelf allerlei variaties op Herman maken met andere soorten fruit, specerijen en zelfs chocola. Als je een vegan Hermancake maakt dan hoor ik graag wat je ervan gebakken hebt! Herman bananenbrood, vegan

Dag 1

Om te beginnen zijn hier de instructies voor als je zelf een Herman wilt maken. Als je al een Herman hebt of er eentje krijgt van iemand anders hoef je op deze dag niks te doen.
 • 250 ml water
 • 100 gram suiker
 • 250 gram bloem (of volkorenmeel)
 • 1 zakje gist van 7 gram
Neem een grote glazen, aardewerken of plastic kom (geen metaal!) en meng daarin de bovenstaande ingrediënten. Dek de kom af met een doek (niet met een deksel!) en zet hem weg op kamertemperatuur tot de volgende dag.

Dag 2 en 3

Roer Herman minstens twee keer per dag even goed door. Herman gaat bubbelen. Zo gaat het goed!

Dag 4

Voer Herman met de volgende ingrediënten en roer goed door. Herman gaat opnieuw lekker belletjes maken.
 • 200 ml water
 • 250 gram suiker
 • 200 gram bloem (of volkorenmeel)

Dag 5 t/m 8

Roer Herman minstens twee keer per dag even goed door.

Dag 9

Voer Herman met de volgende ingrediënten en roer goed door.
 • 200 ml water
 • 250 gram suiker
 • 200 gram bloem (of volkorenmeel)
Verdeel Herman nu over 4 bakjes. Eén bakje gebruik je morgen voor de cake, twee bakjes geef je door aan vrienden, en met het laatste bakje begin je weer op dag één in het schema. Als je Herman beu bent kun je het vierde bakje ook weggeven, een tweede cake bakken, of het deeg invriezen voor later.

Dag 10

Vandaag kun je eindelijk je vriendschapscake bakken! Kies voor de decadente versie met bloem, suiker en olie, of het gezondere bananenbrood met volkorenmeel, banaan in plaats van suiker en minder olie. Verder blijft het recept hetzelfde.
 • 180 gram bloem (of volkorenmeel)
 • 200 gram suiker (of twee grote rijpe bananen, fijngeprakt)
 • 120 ml plantaardige olie (of 60 ml, als je bananen gebruikt) olie
 • 120 ml water of plantaardige melk
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 2 theelepels kaneel
 • 1 mespunt zout
 • 1 appel, geschild en in stukjes (optioneel)
 • 50-100 gram rozijnen (optioneel)
Verwarm de oven voor op 180 graden en meng in een kom de bovenstaande ingrediënten met één portie Hermandeeg die je gisteren apart hebt gezet. Roer kort maar krachtig tot het een mooi glad beslag is. Vet een langwerpige cakevorm, tulbandvorm of een springvorm van 24 cm in met olie. Doe het deeg in de vorm en bak de cake ongeveer 45-50 minuten. De cake is gaar als je een prikker in het midden kunt steken die er schoon weer uitkomt. Laat de cake helemaal afkoelen en stort hem dan op een bord.

17 Reacties

Janne op 26-8-2017 - 9:45
Als ik nou wel zin heb om een Hermancake te bakken, maar niet om mensen met bakjes deeg op te zadelen (dat heb ik toen ik klein was al vaak genoeg gedaan...), kan ik dan gewoon de hoeveelheden halveren en aan het eind twee porties maken, waarvan ik er eentje bak en eentje verder voer? Dat lijkt me ook mogelijk, toch?
Martine op 26-8-2017 - 13:43
Hoi Janne, ja dat kan prima!
Els op 1-9-2017 - 19:13
Wat superleuk, een vegan herman! Ik ga hem onthouden. Zorgde er vroeger ook altijd goed voor, dus zou nu ook moeten lukken :)
jacky op 14-10-2017 - 15:29
Hallo Martine. Sinds dat mijn zoon veganist is geworden verdiep ik me daar ook in. leuk recept die Herman! ik kende Herman nog niet. mijn vraag is: kan je Herman ook gebruiken voor het maken van brooddeeg? Hier wordt het een vriendschapsbrood genoemd maar daarna gaat het alleen over cake. Kan je Herman ook zien als een zuurdesem? Ik hoor graag van jullie. Erg leuke site trouwens...groet Jacky.
Martine op 15-10-2017 - 21:28
Hoi Jacky, Herman lijkt inderdaad op desem, maar dan met veel meer suiker. Je zou er misschien een zoet brood mee kunnen bakken.
Jacky op 26-10-2017 - 17:41
Hallo Martine, mijn eerste Herman is super goed gelukt! ik heb in plaats van suiker de bananen versie gemaakt. erg lekker! Vervolgens heb ik ook een Herman-brood gemaakt, ook erg goed gelukt. In plaats van de suiker voor de cake versie heb ik meer bloem gebruikt, een flinke lepel honing en een handje rozijnen. Het is dus een Herman-rozijnen-brood geworden. Iedereen vond het heerlijk!
Martine op 27-10-2017 - 10:54
Wat leuk Jacky! Fijn dat het zo goed gelukt is. Je zou ook een plantaardig zoetmiddel zoals agave of ahornsiroop kunnen nemen in plaats van de honing.
Anna op 18-12-2017 - 10:30
Omdat ik een koemelkallergie heb was ik op zoek naar een herman recept zonder melk. Gevonden dus! Ik heb hem gister opgestart, wat niet handig was, omdat ik met kerst weg ben. Nu vraag ik me af of ik hem vandaag al kan bakken. Want het begin deel is eigenlijk het deel wat je krijgt en waarvan normaal de andere helft wordt gebakken, toch?
Martine op 18-12-2017 - 16:18
Hoi Anna, je kunt het deeg inderdaad nu al bakken. De smaak is dan misschien nog wel wat minder sterk ontwikkeld dan wanneer je het deeg al wat langer hebt.
Iris op 1-2-2018 - 15:56
Ik ben benieuwd met welke smaken deze cake nog meer wordt gebakken. Niet alles past er even goed bij.
Martine op 5-2-2018 - 11:16
Hoi Iris, ik doe meestal iets met specerijen en fruit (peren, bessen etc.), maar chocola werkt misschien ook wel.
Ramon op 1-2-2019 - 15:16
Heeft iemand Herman al eens hartig afgemaakt op dag 10? Ondanks alle suiker? Wat zijn dan jullie ingrediënten?
Martine op 1-2-2019 - 15:25
Hoi Ramon, als je een hartige 'Herman' wil, kun je denk ik beter een gewone zuurdesemstarter maken van meel en water. Daar kun je veel makkelijker hartig brood en dergelijke van maken.
Eke op 12-2-2021 - 10:52
Hoi Martine, Wij wilden ook weer eens Herman maken, maar de starter wordt na een paar dagen erg alcoholisch. Ik kan me van "vroeger" niet herinneren dat dat zo was. Heb je enig idee hoe dat kan? Misschien te koud weggezet?
Martine op 22-2-2021 - 12:00
Hoi Eke, gist produceert altijd een beetje alcohol. Mijn starter heeft ook wel eens een meer 'alcoholische' fase, maar dat gaat meestal weer over als ik hem blijf voeren en verversen. Ik weet niet zeker of de temperatuur daar effect op heeft.
Hermandeeg op verschillende wijze te maken op 25-2-2021 - 14:15
Voor het eerst gemaakt. Porties verdeeld en uitgedeeld. Maar ik wil 1 portie graag voor een volgende keer in vriezen. Kan dit? Zo ja op wat voor een manier en voor hoelang
Marleen op 2-4-2022 - 8:33
Hoi Martin, Mijn dochter kreeg van de scouting vriendschapsdeeg mee maar dan met de naam Stuiter. Ivm diverse allergieën in de groep is de starter gemaakt met glutenvrij meel en rijstmelk. Bij de laatste stap op dag 10 moet ik het afbakken maar moeten er 3 eieren in. Dat wil ik niet. Kan ik hem zomaar zonder ei afbakken? Het aanvullen/voeden hebben we met sojamelk en glutenvrij melenmix gedaan.

Schrijf een reactie