Review van Lidl Power blender en Nutrition mixer

1 September 2017 onder Overige
Kenmerken: 
Lidl Silvercrest Power blender en Nutrition mixer

UPDATE: het is wat onduidelijk hoe de kleine blender precies heet. Op de doos staat Nutrition Mixer Pro, maar in de webwinkel heet deze de Smoothie mixer. De Nutrition Mixer in de webwinkel heeft een plastic buitenkant en een lager toerental en aantal Watt dan de Smoothie mixer.

Blenders! Ik zie heel vaak vragen voorbij komen van mensen die op zoek zijn naar een krachtige blender om bijvoorbeeld zelf vegan kaas, notenpasta en andere recepten mee te maken. Ik heb zelf al weer een aantal jaar een Vitamix waar ik heel tevreden over ben, maar dat is een prijzige machine van ruim 600 euro. Tegenwoordig zijn er iets goedkopere opties zoals de Revoblend, maar niet iedereen kan of wil een paar honderd euro uitgeven aan een keukenapparaat.

Meestal raad ik daarom de Magimix Le Blender aan voor mensen die een echte Vitamix, Blendtec of Revoblend te duur vinden. Deze kost rond de 200 euro en ik heb er heel veel positieve ervaringen over gehoord. Er komen ook steeds meer goedkope Vitamix- en Blendtec look-a-likes op de markt, maar ik vind het altijd lastig om te weten hoe goed die zijn. Daar kom je toch pas echt achter als je zo'n apparaat wat langer gebruikt.

Toen ik deze Silvercrest power blender van Lidl voorbij zag komen werd ik erg nieuwsgierig. Een power blender voor 70 euro, wat voor kwaliteit krijg je dan? Ik zocht nog een betaalbare blender voor mijn kookworkshops en voor die prijs durfde ik wel een gokje te wagen. Ik kocht ook meteen een kleinere Nutrition mixer van 30 euro erbij, om ook zo'n ding eens uit te proberen. Deze blenders zijn af en toe bij Lidl in de winkel te koop, maar je kunt ze het hele jaar rond bestellen in de Lidl webwinkel.

De power blender

Ik vergelijk hier de Silvercrest power blender met mijn Vitamix. Op het eerste gezicht lijken ze veel op elkaar. Een groot motorblok (de Vitamix heeft 1200 watt, de Silvercrest 2000!) met meerdere snelheden en een pulse functie, een mengkom, een stamper en een duidelijk instructieboekje. Op de Vitamix krijg je 7 jaar garantie, op de Lidl blender 3 jaar (slijtage en onjuist gebruik zijn niet gedekt). Het grootste verschil is op het eerste gezicht de prijs. De Lidl blender kost ongeveer één achtste van de wat ik voor mijn Vitamix betaald heb.

Ik vind de Silvercrest blender er mooier uit zien, maar hij is wel wat minder handig in het gebruik. De kom kan maar op één manier op het motorblok staan en de deksel gaat wat moeilijk open en dicht omdat je het uitstekende hoekje op de juiste manier in een vergrendelingsmechanisme moet duwen, anders gaat hij niet aan. Vergeleken met de soepele deksel van de Vitamix is dit echt een minpunt, al is het wel veiliger dat de blender alleen aan kan met de deksel erop. Je ziet ook duidelijk verschil in de kwaliteit van de onderdelen. Bij de Vitamix is het aandrijfradartje van het motorblok van metaal, maar bij de Lidl blender is het van kunststof. Ik vraag me ook af hoe lang het plastic vergrendelingsclipje van de deksel mee zal gaan. Daarmee komen we ook meteen op het grootste probleem van de Silvercrest blender, hij is een beetje uit zijn krachten gegroeid.

Met de Vitamix (en andere dure power blenders) kun je prima harde noten, granen en peulvruchten fijnmalen. De Silvercres kan dit niet, ondanks dat hij op papier een hoger wattage heeft dan de Vitamix. In het bijbehorende boekje staat dat je er geen granen en dergelijke mee kunt malen, en maximaal 50 gram noten per keer. Hier zie je het echte verschil tussen deze blenders, en wordt het ook duidelijk waarom de Lidl blender zo veel goedkoper is. Het lijkt er sterk op dat ze hebben bespaard op dure onderdelen die ervoor zorgen dat een krachtige blender ook echt zwaar werk kan doen.

Lidl Silvercrest Power blender

Dan de vuurproef. Ik heb een paar cashewnotenkaasjes gemaakt met de Silvercrest blender, en om hem extra op de proef te stellen heb ik de noten niet voorgeweekt. Mijn vitamix kan dat prima aan en maakt ook van ongeweekte noten een perfect romig kaasje. Ik was best tevreden over het resultaat van de Silvercrest. Hij had iets meer tijd nodig om de noten helemaal fijn te krijgen. De notenmassa spettert door de hele kan, zodat je tussendoor een paar keer moet stoppen om de massa weer naar beneden te schrapen. De Vitamix heeft daar minder last van. Uiteindelijk werd de kaas wel mooi romig, net als uit de Vitamix.

Als je overweegt om een goedkope power blender zoals die van Lidl te kopen, bedenk dan goed wat je ermee wilt doen. Voor smoothies, gekookte peulvruchten en notenkaasjes van voorgeweekte noten kan het best een goede keus zijn, maar je kunt hem beter geen al te zware taken laten doen. Houd er ook rekening mee dat hij mogelijk minder lang mee gaat dan een duurdere blender met betere onderdelen.

De Nutrition mixer

Ik had geen hoge verwachtingen van dit kleine apparaat, maar hij heeft me flink verrast! Er zit een krachtig motortje in, wat ook harde dingen zoals noten in een mum van tijd fijnmaalt. Ik kon er zelfs pindakaas in maken, wat ik met de Power blender niet aandurfde vanwege de waarschuwing dat je er maximaal 50 gram noten per keer in kunt doen. De Nutrition mixer heeft wel maar één stand en geen verstelbare snelheidsknop zoals de Power blender. Hij staat uit óf AAN, en dan wordt alles wat je erin doet meteen met volle kracht en groot geraas vakkundig verpulverd.

Het apparaat bestaat uit een motorblok, twee blenderkoppen (voor nat en voor droog), twee kleine mengkommen van 350 ml, een grotere mengkom van 700 ml en drie lekproof deksels met afsluitbare drinkopening. Als je onderweg graag smoothies drinkt kun je dus na het blenden een drinkdeksel op de mengkom doen en de smoothie in je tas meenemen.

Volgens het boekje mogen alle onderdelen behalve het motorblok in de vaatwasser, dus dat is lekker makkelijk schoonmaken (dit geldt ook ook voor de Power blender trouwens). Ik denk wel dat de onderdelen langer mee gaan als je ze met de hand afwast. Net als bij de Power blender zijn de aandrijfradartjes van kunststof, dus ik ben benieuwd hoe het gaat met slijtage als ik hem wat langer gebruik. Ook op de Nutrition mixer krijg je 3 jaar garantie (slijtage en onjuist gebruik uitgesloten).

Mijn conclusie

Als je weinig geld wilt uitgeven aan een krachtige blender om noten kaasjes, notenpasta en andere zware taken mee te doen, dan zou ik voor de Nutritionmixer gaan. Hij is lekker compact, handig in het gebruik en makkelijk schoon te maken. Misschien gaat hij na een paar jaar stuk, maar dan heb je voor 30 euro weer een nieuwe.

De Power blender ziet er prachtig uit en maakt mooie beloftes, maar hij is wat onhandig in het gebruik en kan uiteindelijk ongeveer hetzelfde als de Nutrition mixer (minder zelfs, want je kunt er geen grotere hoeveelheden noten in malen). Alleen als je regelmatig grote hoeveelheden wilt blenden is de Power blender een betere keus, want de capaciteit van de kan is wel aanzienlijk groter dan die van Nutrition mixer.

Heb je er wat meer geld voor over en wil je een apparaat wat waarschijnlijk de rest van je leven mee gaat, koop dan een Magimix Le Blender, Revoblend of andere krachtige blender van een betrouwbaar merk.

9 Reacties

TRu op 23-10-2017 - 5:49
HA Martine IK wilde deze bestellen maar ze hadden hem nu niet zou je evt een workshop in Assendelft willen geven zo wie zo heb ik denk ik wel 5 vrouwen groet Trudie
Martine op 23-10-2017 - 17:44
Hoi Trudie, weet je een goede workshopruimte in Assendelft? Ik heb een ruimte in Zaandam, zouden jullie daar eventueel naartoe willen komen? En wat zouden jullie dan willen leren tijdens de workshop? Je mag me ook mailen op contact(@)vegetus.nl
Rosan op 13-12-2017 - 23:55
hoi, zijn de bekers/mengkommen van glas of van (bpa-vrij) plastic? bedankt!
Martine op 19-12-2017 - 14:26
Hoi Rosan, ze zijn van bpa-vrij plastic inderdaad.
Yvonne op 23-3-2018 - 15:07
Ha Martine, ik heb op Lidl.nl gekeken voor de kleine blender maar mij is nou niet duidelijk welke ik moet hebben... de een is smoothie mixer, 39,99, 22.00 toeren en 3 bekers, de andere is Nutrition mixer ook 39,99 19.000 toeren en daar staat bij :ook voor noten en koffiebonen... is t de laatse die jij bedoelde dan? groet Yvon
Martine op 25-3-2018 - 10:14
Hoi Yvonne, dat is inderdaad verwarrend. In mijn review test ik de smoothie mixer van 2200 toeren. Ondanks dat het er niet bij staat kun je hier ook noten mee hakken. https://www.lidl-shop.nl/SILVERCREST-Smoothie-mixer/p100220205
Lidwien op 23-10-2018 - 17:02
Hi Martine, ik heb de smoothie mixer nu enkele weken in huis. Ik zocht voor mijn studentenbudget een mixertje, kwam bij deze pagina, en inmiddels ontbijt ik heerlijk met smoothies of zelfgemaakte pindakaas. Ik ben er enorm blij mee!
Martine op 23-10-2018 - 17:13
Hoi Lidwien, fijn dat hij goed bevalt! Ik ben ook nog steeds blij met mijn smoothie mixer.
Miranda op 26-8-2021 - 11:54
Hallo, ook ik heb de silvercrest Nutrion mixer. Sinds 2018 denk ik ook. Hij doet het nog steeds, best mooi voor zo'n niet heel duur apparaat. Maar wat is jullie ervaring met het geluid van dit ding. Het lijkt met de keer wel erger te worden. Als ik hem aanzet kan je het volgens mij buiten horen en dit zal zeker niet best zijn voor je gehoor.

Schrijf een reactie