Gefermenteerde bulgurkaas

door onder Bijgerecht
Kenmerken: , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 1 grote pot kaas.
Vegan gefermenteerde bulgurkaas

Veganisten kunnen overal kaas van maken: noten, tofu, rijst, aardappel, wortels, en blijkbaar ook... bulgur! Dit recept voor 'poor man's cheese' kwam ik toevallig online tegen en toen wilde ik het natuurlijk proberen.

Het resultaat is een heel apart romig kaasje, wat qua smaak een beetje lijkt op Turkse witte kaas. Ik ga zeker eens proberen om hier börek mee te maken! Het is ook lekker als smeersel op crackers of brood, in ovenschotels en op pizza.

Bulgur is een vorm van in stukjes gebroken, gestoomde tarwekorrels. Je kunt het kopen bij Turkse winkels, biowinkels en sommige supermarkten in buurten waar veel mensen van Turkse afkomst wonen. Voor dit kaasrecept doe je de bulgur in een pot met water en een beetje sojayoghurt of rejuvelac en laat je het twee à drie weken fermenteren. Het krijgt dan een zurige hartige smaak. Vervolgens kun je er balletjes van maken die je inlegt in olijfolie zodat de smaak zich nog verder kan ontwikkelen.

Het is heel goedkoop te maken, wat wel eens leuk is ter afwisseling van de meer kostbare notenkaasjes. Ik heb het oorspronkelijke recept een beetje aangekleed met extra smaakmakers en wat kokosolie voor romigheid. Ook pureer ik het gefermenteerde bulgurmengsel even in de blender, zodat het mooi glad wordt, voor ik er balletjes van maak.

Ingrediënten

  • 1 kop bulgur
  • 1 1/2 tot 2 koppen koud water
  • 2 eetlepels sojayoghurt of rejuvelac
  • 1/2 theelepel zout
  • 3 eetlepels neutraal smakende kokosolie, gesmolten
  • 2 eetlepels edelgist (optioneel)
  • 1-2 eetlepels miso (optioneel)
  • zout naar smaak
  • Andere smaakmakers zoals kruiden en zongedroogde tomaat (optioneel)
  • 300-400 ml milde olijfolie of koolzaadolie met botersmaak (optioneel)

Bereiding

Meng in een grote glazen pot de bulgur met het water, de yoghurt of rejuvelac en het zout. Zet de pot weg op kamertemperatuur. Kijk na een paar uur of de bulgur het vocht heeft opgenomen en voeg eventueel wat extra water toe, zodat de bulgur net onder staat.

Laat de pot met bulgur twee à drie weken op kamertemperatuur staan, zodat het mengsel kan fermenteren. Roer het om de paar dagen even door. Er komen belletjes in, en het zal steeds zuurder gaan smaken. Proef af en toe om te kijken of je de smaak al goed vindt.

Als het mengsel na twee à drie weken naar jouw smaak genoeg gefermenteerd is kun je het overtollige vocht wat bovenop de bulgur staat afgieten (het water is rijk aan probiotica en kan gebruikt worden als starter of smaakmaker voor andere kazen). Doe de afgegoten bulgur in de kan van je blender of foodprocessor met de kokosolie, edelgist en miso en pureer tot een gladde massa. Andere smaakmakers die je wilt gebruiken zoals kruiden kun je zowel voor als na het blenden toevoegen. Voeg naar smaak eventueel ook wat extra zout toe.

Zet het gepureerde mengsel minstens een nacht in de koelkast, zodat het kan opstijven. Het krijgt de textuur van een stevige roomkaas. Je kunt het nu meteen gebruiken, of je kunt er met je handen balletjes van vormen die je inlegt in olie zodat het nog verder kan fermenteren en smaak ontwikkelen (zoals op de foto). Ik bewaar het mengsel vanaf nu in de koelkast, maar de balletjes in olijfolie kun je schijnbaar ook op kamertemperatuur bewaren. Het zou op die manier maanden goed kunnen blijven, maar dat heb ik zelf nog niet geprobeerd.

34 Reacties

Sacha op 17-10-2017 - 16:04

Hoi Martine, Ik ben erg benieuwd hiernaar! Ik ga het zeker proberen. Ik zou graag ook sigara böregi willen maken met witte kaas, dus helemaal blij om dit te lezen.

Martine op 18-10-2017 - 11:35

Leuk Sacha!

Korneel op 17-10-2017 - 18:50

Hoi, ben er ook mee begonnen! Heb wel kokosyoghurt met ferment gebruikt ipv de sojayoghurt (2maand voorbij verval) maar komt waarschijnlijk ook wel goed? Hij stond al lang in mijn koelkast omdat ik ze niet lust maar leek me nog normaal ruiken en smaken...vandaar.

Martine op 18-10-2017 - 11:35

Hoi Korneel, als de kokosyoghurt nog goed was dan zal het daarmee ook wel lukken ja.

Bo-Ann op 18-10-2017 - 15:59

Hoi Martine, De pot staat! Mijn man zal straks wel denken: wat staat daar nou? Haha! Moet de bulgur niet eerst afgespoeld worden? Ik heb dat wel gedaan, want dat heb ik zo geleerd. Wat je afgiet, kun je daarmee 1 op 1 rejuvelac vervangen? Het is natuurlijk ook rejuvelac, maar omdat er yoghurt doorheen zit; ik vraag me af of dat uitmaakt.

Martine op 18-10-2017 - 16:30

Hoi Bo-Ann, afspoelen is prima. Ik denk dat je inderdaad 1 op 1 rejuvelac kunt vervangen met het afgegoten water. Het maakt niet uit dat er wat yoghurt door zit.

Bo-Ann op 18-10-2017 - 17:16

Ok, fijn! Ik wil namelijk je franse kaasje gaan proberen!

Matthijs Hulsbosch op 18-10-2017 - 18:33

WoW, deze ga ik zeker proberen te maken! Gebruik je ongezoete sojayoghurt? Groet Matthijs

Martine op 18-10-2017 - 20:13

Leuk Matthijs! Ik gebruik inderdaad ongezoete sojayoghurt.

Susana op 19-10-2017 - 20:18

Apart; lijkt me lekker. Snel uitproberen! Vr.gr.

Kim op 23-10-2017 - 10:19

Hoi Martine, Zou ik dit recept ook kunnen maken met een ander graan? Rijst of quinoa bijvoorbeeld? Ik zou het namelijk willen proberen voor mijn dochtertje, die zowel een koemelk allergie, als helaas ook een glutenallergie heeft. Vandaar dat bulgur niet geschikt is voor haar. Groetjes Kim

Martine op 23-10-2017 - 17:46

Hoi Kim, ik heb het nog niet geprobeerd, maar misschien dat het met gierst bijvoorbeeld ook wel kan. Die zou ik dan wel even kort koken en dan af laten koelen voor je de yoghurt erbij doet. Bulgur is namelijk al voorgestoomd en dus niet rauw, zoals gierst.

Petrab op 1-11-2017 - 14:16

ik heb gemaakt heel makkelijk en heb het wel met een staafmixer gedaan en wat beetje vocht van de bulgur bij gedaan ging goed groetjes petra

Martine op 12-11-2017 - 11:28

Leuk Petra!

Bo-Ann op 3-11-2017 - 14:17

Hoi Martine, Kaasje is vrolijk bezig in de pot. Bij het testen: moet je het vocht proeven of de bulgur?

Martine op 12-11-2017 - 11:21

Hoi Bo-Ann, ik proef de bulgur, want dat is waar de kaas uiteindelijk van gemaakt wordt.

Marga op 16-11-2017 - 12:40

Hai Martine Hoe lang kan je het vocht van de bulgur bewaren? Ik heb het in potje gedaan en in koelkast gezet.

Martine op 16-11-2017 - 14:23

Hoi Marga, Ik denk dat het ongeveer een week goed blijft in de koelkast.

Sabrina op 6-12-2017 - 9:58

Hi Martine, maakt het nog uit of je grove of fijne bulgur gebruikt? Groetjes, Sabrina

Martine op 19-12-2017 - 14:18

Hoi Sabrina, ik gebruik fijne bulgur, maar met grove kan het denk ik ook. Die moet dan misschien wel wat langer fermenteren.

Suus op 18-12-2017 - 21:18

He Martine, ik heb een vraag over de probiotica/starter. Ik zie dat regelmatig terugkomen hier, en ik vraag me af of je die ook kunt invriezen en dat het dan weer "opstart"? Anders moet je heel hard kaasjes gaan maken zodat het niet bederft, hihi

Martine op 19-12-2017 - 14:39

Hoi Suus, probiotica zoals rejuvelac, sojayoghurt en deze bulgurkaas kun je inderdaad prima invriezen. Daarna 'doen' ze het nog gewoon.

Ryanne op 5-1-2018 - 16:27

Hi! Sluit je tijdens het fermenteren de pot af met een doek of met een deksel, m.a.w. moet de bulgur kunnen ademen? Ik ben blij met dit recept want ik heb nog bijna een hele zak bulgur staan maar ben er eigenlijk niet zo dol op. Aangezien alle (kaas)recepten die ik van je geprobeerd heb een groot succes zijn geweest moet dit ook wel weer lekker worden :)

Martine op 8-1-2018 - 13:11

Hoi Ryanne, een doek of deksel kan allebei. Als je een doek gebruikt krijg je waarschijnlijk een dun wit laagje op het water, wat je er weer terug in kunt mengen. Als je een deksel gebruikt gebeurt dit veel minder.

Mariska op 23-3-2018 - 10:16

Hoi, ik heb het nu een week staan maar er komen nog geen bubbeltjes. De geur is heel licht fris zurig dus dat lijkt me prima. Ben ik te ongeduldig?

Martine op 23-3-2018 - 10:24

Hoi Mariska, het is koud weer, dus dan bubbelt het niet zo hard. Als de geur lichtzurig is, gaat het goed. Iets meer geduld dus inderdaad :)

Mariska op 23-3-2018 - 16:21

Dank je Martine, dan zal ik wat meer geduld hebben;)

Mariska op 29-3-2018 - 12:37

Hoi, toch nog weer een vraagje, De belletjes zijn inmiddels wel gekomen;) maar er stond vanmorgen ineens ook een laagje groenige schimmel op. Ik heb het eraf geschept maar vraag me wel af of ik wel door moet gaan en niet overnieuw moet beginnen? Morgen staat het twee weken en de geur is nog steeds fris zurig

Martine op 29-3-2018 - 13:32

Blauwe schimmel is niet de bedoeling, maar als het niet terugkomt na het wegscheppen dan is de kaas nog wel eetbaar. Roer de kaas wat vaker door, dat gaat schimmelvorming tegen.

Mariska op 29-3-2018 - 15:54

Oke, bedankt voor je tip!

Mariska op 8-4-2018 - 21:03

Ik heb na drie weken de bulgur fijngemalen met de genoemde ingrediënten, een nachtje in de koelkast laten staan en vandaag de bolletjes gevormd en ingelegd in een pot in de olie. Natuurlijk wat geproefd en het smaakte heel lekker! ga er van de week iets lekkers me doen:)

Martine op 11-4-2018 - 12:28

Fijn dat het goed gelukt is Mariska!

Mariska op 15-4-2018 - 10:28

Inmiddels heb ik van de bulgurkaas borek gemaakt en op een toastje gegeten. Echt super lekker!

Martine op 16-4-2018 - 10:43

Mmm borek, leuk zeg!

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.