Gefermenteerde bulgurkaas

door onder Bijgerecht
Kenmerken: , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 1 grote pot kaas.
Vegan gefermenteerde bulgurkaas

Veganisten kunnen overal kaas van maken: noten, tofu, rijst, aardappel, wortels, en blijkbaar ook... bulgur! Dit recept voor 'poor man's cheese' kwam ik toevallig online tegen en toen wilde ik het natuurlijk proberen.

Het resultaat is een heel apart romig kaasje, wat qua smaak een beetje lijkt op Turkse witte kaas. Ik ga zeker eens proberen om hier börek mee te maken! Het is ook lekker als smeersel op crackers of brood, in ovenschotels en op pizza.

Bulgur is een vorm van in stukjes gebroken, gestoomde tarwekorrels. Je kunt het kopen bij Turkse winkels, biowinkels en sommige supermarkten in buurten waar veel mensen van Turkse afkomst wonen. Voor dit kaasrecept doe je de bulgur in een pot met water en een beetje sojayoghurt of rejuvelac en laat je het twee à drie weken fermenteren. Het krijgt dan een zurige hartige smaak. Vervolgens kun je er balletjes van maken die je inlegt in olijfolie zodat de smaak zich nog verder kan ontwikkelen.

Het is heel goedkoop te maken, wat wel eens leuk is ter afwisseling van de meer kostbare notenkaasjes. Ik heb het oorspronkelijke recept een beetje aangekleed met extra smaakmakers en wat kokosolie voor romigheid. Ook pureer ik het gefermenteerde bulgurmengsel even in de blender, zodat het mooi glad wordt, voor ik er balletjes van maak.

Ingrediënten

  • 1 kop bulgur
  • 1 1/2 tot 2 koppen koud water
  • 2 eetlepels sojayoghurt of rejuvelac
  • 1/2 theelepel zout
  • 3 eetlepels neutraal smakende kokosolie, gesmolten
  • 2 eetlepels edelgist (optioneel)
  • 1-2 eetlepels miso (optioneel)
  • zout naar smaak
  • Andere smaakmakers zoals kruiden en zongedroogde tomaat (optioneel)
  • 300-400 ml milde olijfolie of koolzaadolie met botersmaak (optioneel)

Bereiding

Meng in een grote glazen pot de bulgur met het water, de yoghurt of rejuvelac en het zout. Zet de pot weg op kamertemperatuur. Kijk na een paar uur of de bulgur het vocht heeft opgenomen en voeg eventueel wat extra water toe, zodat de bulgur net onder staat.

Laat de pot met bulgur twee à drie weken op kamertemperatuur staan, zodat het mengsel kan fermenteren. Roer het om de paar dagen even door. Er komen belletjes in, en het zal steeds zuurder gaan smaken. Proef af en toe om te kijken of je de smaak al goed vindt.

Als het mengsel na twee à drie weken naar jouw smaak genoeg gefermenteerd is kun je het overtollige vocht wat bovenop de bulgur staat afgieten (het water is rijk aan probiotica en kan gebruikt worden als starter of smaakmaker voor andere kazen). Doe de afgegoten bulgur in de kan van je blender of foodprocessor met de kokosolie, edelgist en miso en pureer tot een gladde massa. Andere smaakmakers die je wilt gebruiken zoals kruiden kun je zowel voor als na het blenden toevoegen. Voeg naar smaak eventueel ook wat extra zout toe.

Zet het gepureerde mengsel minstens een nacht in de koelkast, zodat het kan opstijven. Het krijgt de textuur van een stevige roomkaas. Je kunt het nu meteen gebruiken, of je kunt er met je handen balletjes van vormen die je inlegt in olie zodat het nog verder kan fermenteren en smaak ontwikkelen (zoals op de foto). Ik bewaar het mengsel vanaf nu in de koelkast, maar de balletjes in olijfolie kun je schijnbaar ook op kamertemperatuur bewaren. Het zou op die manier maanden goed kunnen blijven, maar dat heb ik zelf nog niet geprobeerd.

47 Reacties

Sacha
17-10-2017

Hoi Martine, Ik ben erg benieuwd hiernaar! Ik ga het zeker proberen. Ik zou graag ook sigara böregi willen maken met witte kaas, dus helemaal blij om dit te lezen.

Martine
18-10-2017

Leuk Sacha!

Korneel
17-10-2017

Hoi, ben er ook mee begonnen! Heb wel kokosyoghurt met ferment gebruikt ipv de sojayoghurt (2maand voorbij verval) maar komt waarschijnlijk ook wel goed? Hij stond al lang in mijn koelkast omdat ik ze niet lust maar leek me nog normaal ruiken en smaken...vandaar.

Martine
18-10-2017

Hoi Korneel, als de kokosyoghurt nog goed was dan zal het daarmee ook wel lukken ja.

Bo-Ann
18-10-2017

Hoi Martine, De pot staat! Mijn man zal straks wel denken: wat staat daar nou? Haha! Moet de bulgur niet eerst afgespoeld worden? Ik heb dat wel gedaan, want dat heb ik zo geleerd. Wat je afgiet, kun je daarmee 1 op 1 rejuvelac vervangen? Het is natuurlijk ook rejuvelac, maar omdat er yoghurt doorheen zit; ik vraag me af of dat uitmaakt.

Martine
18-10-2017

Hoi Bo-Ann, afspoelen is prima. Ik denk dat je inderdaad 1 op 1 rejuvelac kunt vervangen met het afgegoten water. Het maakt niet uit dat er wat yoghurt door zit.

Bo-Ann
18-10-2017

Ok, fijn! Ik wil namelijk je franse kaasje gaan proberen!

Matthijs Hulsbosch
18-10-2017

WoW, deze ga ik zeker proberen te maken! Gebruik je ongezoete sojayoghurt? Groet Matthijs

Martine
18-10-2017

Leuk Matthijs! Ik gebruik inderdaad ongezoete sojayoghurt.

Susana
19-10-2017

Apart; lijkt me lekker. Snel uitproberen! Vr.gr.

Kim
23-10-2017

Hoi Martine, Zou ik dit recept ook kunnen maken met een ander graan? Rijst of quinoa bijvoorbeeld? Ik zou het namelijk willen proberen voor mijn dochtertje, die zowel een koemelk allergie, als helaas ook een glutenallergie heeft. Vandaar dat bulgur niet geschikt is voor haar. Groetjes Kim

Martine
23-10-2017

Hoi Kim, ik heb het nog niet geprobeerd, maar misschien dat het met gierst bijvoorbeeld ook wel kan. Die zou ik dan wel even kort koken en dan af laten koelen voor je de yoghurt erbij doet. Bulgur is namelijk al voorgestoomd en dus niet rauw, zoals gierst.

Petrab
1-11-2017

ik heb gemaakt heel makkelijk en heb het wel met een staafmixer gedaan en wat beetje vocht van de bulgur bij gedaan ging goed groetjes petra

Martine
12-11-2017

Leuk Petra!

Bo-Ann
3-11-2017

Hoi Martine, Kaasje is vrolijk bezig in de pot. Bij het testen: moet je het vocht proeven of de bulgur?

Martine
12-11-2017

Hoi Bo-Ann, ik proef de bulgur, want dat is waar de kaas uiteindelijk van gemaakt wordt.

Marga
16-11-2017

Hai Martine Hoe lang kan je het vocht van de bulgur bewaren? Ik heb het in potje gedaan en in koelkast gezet.

Martine
16-11-2017

Hoi Marga, Ik denk dat het ongeveer een week goed blijft in de koelkast.

Sabrina
6-12-2017

Hi Martine, maakt het nog uit of je grove of fijne bulgur gebruikt? Groetjes, Sabrina

Martine
19-12-2017

Hoi Sabrina, ik gebruik fijne bulgur, maar met grove kan het denk ik ook. Die moet dan misschien wel wat langer fermenteren.

Suus
18-12-2017

He Martine, ik heb een vraag over de probiotica/starter. Ik zie dat regelmatig terugkomen hier, en ik vraag me af of je die ook kunt invriezen en dat het dan weer "opstart"? Anders moet je heel hard kaasjes gaan maken zodat het niet bederft, hihi

Martine
19-12-2017

Hoi Suus, probiotica zoals rejuvelac, sojayoghurt en deze bulgurkaas kun je inderdaad prima invriezen. Daarna 'doen' ze het nog gewoon.

Ryanne
5-1-2018

Hi! Sluit je tijdens het fermenteren de pot af met een doek of met een deksel, m.a.w. moet de bulgur kunnen ademen? Ik ben blij met dit recept want ik heb nog bijna een hele zak bulgur staan maar ben er eigenlijk niet zo dol op. Aangezien alle (kaas)recepten die ik van je geprobeerd heb een groot succes zijn geweest moet dit ook wel weer lekker worden :)

Martine
8-1-2018

Hoi Ryanne, een doek of deksel kan allebei. Als je een doek gebruikt krijg je waarschijnlijk een dun wit laagje op het water, wat je er weer terug in kunt mengen. Als je een deksel gebruikt gebeurt dit veel minder.

Mariska
23-3-2018

Hoi, ik heb het nu een week staan maar er komen nog geen bubbeltjes. De geur is heel licht fris zurig dus dat lijkt me prima. Ben ik te ongeduldig?

Martine
23-3-2018

Hoi Mariska, het is koud weer, dus dan bubbelt het niet zo hard. Als de geur lichtzurig is, gaat het goed. Iets meer geduld dus inderdaad :)

Mariska
23-3-2018

Dank je Martine, dan zal ik wat meer geduld hebben;)

Mariska
29-3-2018

Hoi, toch nog weer een vraagje, De belletjes zijn inmiddels wel gekomen;) maar er stond vanmorgen ineens ook een laagje groenige schimmel op. Ik heb het eraf geschept maar vraag me wel af of ik wel door moet gaan en niet overnieuw moet beginnen? Morgen staat het twee weken en de geur is nog steeds fris zurig

Martine
29-3-2018

Blauwe schimmel is niet de bedoeling, maar als het niet terugkomt na het wegscheppen dan is de kaas nog wel eetbaar. Roer de kaas wat vaker door, dat gaat schimmelvorming tegen.

Mariska
29-3-2018

Oke, bedankt voor je tip!

Mariska
8-4-2018

Ik heb na drie weken de bulgur fijngemalen met de genoemde ingrediënten, een nachtje in de koelkast laten staan en vandaag de bolletjes gevormd en ingelegd in een pot in de olie. Natuurlijk wat geproefd en het smaakte heel lekker! ga er van de week iets lekkers me doen:)

Martine
11-4-2018

Fijn dat het goed gelukt is Mariska!

Mariska
15-4-2018

Inmiddels heb ik van de bulgurkaas borek gemaakt en op een toastje gegeten. Echt super lekker!

Martine
16-4-2018

Mmm borek, leuk zeg!

Anita
16-6-2018

Ik heb i.p.v. bulgur, quinoa gebruikt. Ik heb het een (maar) 1 week op kamer temperatuur laten fermenteren omdat het buiten zo warm is. De kaas heb ik gemaakt, in een pot met olie gedaan en staat nu ongeveer 1 1/2 week in de koelkast. Net rook ik eraan en het rook ontzettend vies, toch een stukje geproefd maar het smaakt ook heel vies. Misschien gaat met het bulgur wel goed, anders weet ik niet waar het aan ligt? Wel jammer, ziet er heel mooi uit.

Martine
17-6-2018

Hoi Anita, ik zou het inderdaad nog eens proberen met bulgur. Bulgur is voorgestoomd en dus eigenlijk al gaar, terwijl quinoa graantjes rauw zijn en een hele sterke smaak hebben. Dat maakt veel verschil denk ik

Suzanne
29-10-2018

Hoi! Ik heb hem net afgegoten, spannend hoor! Hij was wel nog echt veel te nat om in balletjes te kneden dus hij mag nog even uitlekken in een theedoek. Hopelijk heb ik genoeg olijfolie om het te laten rijpen. Het ruikt wel echt naar kaas al!

Martine
30-10-2018

Leuk Suzanne! Als je de bulgur blend met de kokosolie en dan in de koelkast zet, wordt hij ook nog wat steviger omdat de kokosolie gaat stollen.

Ellen
11-5-2019

Wat is dit lekker zeg! Toen die pot op de hoek van het aanrecht stond te fermenteren dacht ik echt dat het nooit iets kon worden, maar hallelujah... ik heb het mengsel na het blenden in twee batches van 270 gr verdeeld, de ene gemengd met wat gedroogde tomaat, groene olijf en verse tijm en de andere met oregano, sumak en verse knoflook. Allebei superlekker geworden, thx!

Martine
13-5-2019

Super leuk Ellen! Ik zag je berichtje ook op Facebook voorbij komen. De kaas ziet er lekker uit. Leuke variaties ook! Geniet ervan :)

Abby
2-6-2019

Ik heb voor de kaas donkere bulgur gebruikt en de pot 2,5 weken laten fermenteren. Het heeft erg veel gebubbeld en nu zit er een vrij heftige koolzuursmaak aan het mengsel. Ik ben bang dat het te lang gefermenteerd heeft. Ik laat het vannacht nog even in de koeling staan, misschien dat het morgen beter smaakt. Heb je misschien tips om de smaak te verbeteren? Voor nu ga ik maar eerst weer opnieuw beginnen! :/

Martine
3-6-2019

Hoi Abby, de smaak wordt meestal milder als het even in de koelkast heeft gestaan en als je de andere ingrediënten hebt toegevoegd. Ik heb geen ervaring met donkere bulgur, maar het zou kunnen dat dat een wat sterkere smaak geeft dan lichte bulgur.

Joke
2-7-2019

Kan je i.p.v kokosolie ook olijfolie gebruiken of wordt de kaas dan te dun? Ik gebruik nooit kokosolie en houd erg van olijfolie.

Martine
2-7-2019

Hoi Joke, met olijfolie zal de kaas inderdaad niet opstijven. Je kunt er dan dus geen balletjes van vormen, maar je zou het wel gewoon in een bakje of potje kunnen doen en als smeerkaas gebruiken.

Joke
3-7-2019

Bedankt Martine, ik ga het gauw proberen.

Rosemarijn
6-11-2019

Ik weet niet wat ik mis heb gedaan maar er kwam steeds een dikke laag wit/gelige "romige" massa net boven het water. Het ruikt naar ouwe sokken met een vleugje fris/zuur. Na 2weken en 2 dagen heb ik alles geblenderd maar het smaakt ook naar ouwe sokken. Ik heb voor het opstarten een eetlepel apro soja mild and creamy zonder toevoeging gebruikt(dus ook geen suiker) Zou het daar aan kunnen liggen? De kaas is ook wat gelige ipv wit. Ik dacht dat ik gewone bulgar had geen bruine iig.

Martine
13-12-2019

Hoi Rosemarijn, excuses voor het late antwoord. Jammer dat het recept niet goed bevallen is. Die wit/gelige massa is waarschijnlijk gist. Dat kan op zich geen kwaad. Je kunt dit wegscheppen en gewoon verder gaan met het recept. Een beetje 'oude sokkengeur' hoort er ook bij, maar het moet uiteraard niet onprettig zijn. Ik denk dat er waarschijnlijk toch iets mis is gegaan met de fermentatie, waardoor er te veel ongewenste gisten en bacteriën bij gekomen zijn. Was de sojayoghurt nog vers? En heb je alle keukenspullen voor gebruik steeds goed schoongemaakt?

Schrijf een reactie