Lecithine is een emulgator. Dat wil zeggen dat het wordt gebruikt om te voorkomen dat mengels (emulsies) die bestaan uit verschillende stoffen gaan ontmengen. De emulgator zorgt er dus voor dat een emulsie (bijvoorbeeld een saus) langer stabiel blijft en niet gaat schiften. Om deze reden zie je soja lecithine vaak als ingrediënt in kant en klare sauzen en andere producten.
Waar gebruik je het voor?
Als je zelf thuis allerlei sauzen en dergelijke maakt, dan kun je er ook een beetje lecithine aan toevoegen om te zorgen dat ze goed binden en langer gebonden blijven. Ik doe bijvoorbeeld vaak een theelepeltje lecithine poeder door mijn huisgemaakte plantaardige mayonaise. Dit is in de meeste gevallen niet echt nodig, zeker niet als je de saus binnen een paar dagen opgebruikt, maar ik vind het soms wel handig. Vooral bij de zelfgemaakte ‘boter’ waarvoor hieronder een recept staat, is het belangrijk om wat lecithine toe te voegen.
Waar kun je het kopen?
Sojalecithine is te koop bij veel biowinkels en natuurgeneeswinkels. Het wordt vaak verkocht als voedingssupplement. Behalve lecithine uit soja bestaan er ook andere vormen, zoals lecithine uit zonnebloempitten, koolzaad en kippenei.
Gehaktballetjes zijn een leuke manier om een eenvoudige pasta met saus een beetje aan te kleden. De balletjes in dit recept zijn gemaakt van kikkererwten en tarwegluten in plaats van vlees. Lekker hartig en heel smakelijk.
Als je nog nooit ogenboontjes (Engels: black eyed peas) gegeten hebt, moet je ze zeker eens proberen, lekker zacht en romig met een kruidig zoete smaak. In dit kruidige eenpansgerecht zijn ze goed op hun plaats.
Ik wilde al een hele poos koolhydraatarme pitabroodjes bakken, handig om snel een lekkere maaltijd mee in elkaar te draaien. Na een paar experimenten hebben we nu malse, knapperige pita's met maar ongeveer 4 gram koolhydraten per broodje.
Pizza zonder kaas... Veel veganisten vinden dat geen probleem, maar David en ik hebben wel graag kazig laagje op onze pizza. Gelukkig zijn daar allerlei smakelijke plantaardige oplossingen voor, zoals de plantaardige Wilmersburger kaas op deze pizza.
Deze lekkere notenkaas smaakt niet exact hetzelfde als mozzarella, maar de smaak doet zeker niet onder voor kaas van dierenmelk. Het recept lijkt nogal lang, maar eigenlijk is het helemaal niet veel werk. Je moet wel wat geduld hebben, want het duurt even voor de kaas rijp is.
Dit verrassende recept is ideaal als je snel iets lekkers op tafel wilt zetten en alleen maar tijd hebt om even naar de supermarkt te gaan. De curry is niet alleen lekker, maar ziet er ook nog eens heel leuk uit.
Een typisch Amerikaanse lekkernij, maar dan zonder melk of eieren en ook nog eens koolhydraatarm! Deze kleine cakejes zijn een fijne snack die goed vult en die je ook makkelijk mee kunt nemen als je ergens heen moet.
Ik ben dol op chili. Het is heel makkelijk te maken, snel klaar en je kunt er in elke supermarkt de ingrediënten voor kopen. Deze variant met bataat (zoete aardappel) is een fijne variatie op het chili thema. In plaats van zoete aardappelen kun je ook pompoen gebruiken.
Doe jij ook mee? Morgen begint de eerste ronde van de Veggiechallenge. De meiden van de stichting Viva Las Vega’s dagen je uit om een maand lang, in juni óf juli, vaker vegetarisch of veganistisch te gaan eten. Je kunt zelf je doelstelling kiezen, één dag geen vlees tot 7 dagen in de week vegetarisch […]