Kruidige groente, rijst en ogenboontjes in één pan

door onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , , ,
Voor: 2-3 personen
Ogenbonen stoofpot met groente en rijst, vegetarisch, veganistisch, plantaardig, recept

Als je nog nooit ogenboontjes (Engels: black eyed peas) gegeten hebt, moet je ze zeker eens proberen, lekker zacht en romig met een kruidig zoete smaak. Ze doen het goed in pittige stoofschotels zoals deze, maar in salades zijn ze ook lekker. De bonen zijn het lekkerst als je ze zelf weekt en kookt, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een blikje uit de supermarkt meenemen.

De lijst van ingrediënten (met name specerijen) van dit recept is aan de lange kant, maar verder is het eigenlijk heel makkelijk te maken. Houd er in je planning rekening mee dat de stoofschotel een half uurtje moet sudderen. In die tijd kun je nog lekker even de keuken opruimen, een boek lezen of andere nuttige en minder nuttige dingen doen.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 groene paprika, in blokjes
  • 2 wortels, geschild en in blokjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1/2 kop zilvervliesrijst
  • 2 1/2 koppen groentebouillon
  • 1 1/2 (1 blik) kop ogenbonen (black-eyed peas)
  • 3 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 2 laurierbladeren
  • 1/2 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel mosterdpoeder
  • 1/2 theelepel venkel- of selderijzaad, geplet
  • 1/4 theelepel cayennepeper of chilipeper
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel versgemalen peper
  • 1/2 kop gewelde rozijntjes (optioneel)
  • 1/2 kop geroosterde cashewnoten (optioneel)

Bereiding

Verhit de olijfolie in een diepe pan en fruit de ui, paprika en wortel tot de ui glazig is. Doe nu de tomaten, rijst, bouillon, bonen, knoflook en specerijen erbij en breng het geheel aan de kook. Doe een deksel op de pan en laat 30 à 40 minuten zachtjes pruttelen tot de rijst gaar is. Roer af en toe door om aanbranden te voorkomen.

Als het gerecht aan het einde van de kooktijd nog erg vochtig kun je de laatste minuten het deksel van de pan halen zodat het kan inkoken. Meng eventueel een half kopje in warm water gewelde rozijntjes door de stoofschotel en/of strooi er wat geroosterde cashewnoten overheen.

7 Reacties

Alex op 23-12-2015 - 21:42

Voor de tweede keer gemaakt. Erg lekker! Met rozijnen is erg aan te raden, want het vormt een heerlijk zoet contrast met de kruidige, warme smaak.

Martine op 31-12-2015 - 12:23

Hey Alex, leuk dat je dit gemaakt hebt! Lijkt me inderdaad heerlijk met rozijnen, goeie tip :-)

Inez op 8-9-2016 - 17:57

Lekker. Ik had snelkook-zilvervliesrijst en kookte de stukjes wortel (die vaak wat lang hard blijven) even voor. Dus snel klaar! Ook rozijnen gebruikt.!

Martine op 8-9-2016 - 18:04

Leuk Inez, dankjewel voor de feedback!

Sanne op 22-2-2017 - 19:04

Klinkt heerlijk, ik ga nu beginnen met koken! :)

Petra op 23-2-2017 - 13:06

Klinkt lekker, ik ga het maken met gedroogde boontjes. Begrijp ik het goed dat het recept uitgaat van boontjes uit blik? M.a.w.: moet ik de boontjes voorkoken?

Martine op 23-2-2017 - 13:22

Hoi Petra, ik maak dit recept inderdaad met boontjes die al gekookt zijn, of boontjes uit blik. De kooktijd is misschien net lang genoeg dat je droge voorgeweekte ogenboontjes gaar zou kunnen kunnen koken in de bouillon, maar ik denk dat ze dan net iets te hard blijven nog. Voorkoken is dus verstandig.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.