Lecithine is een emulgator. Dat wil zeggen dat het wordt gebruikt om te voorkomen dat mengels (emulsies) die bestaan uit verschillende stoffen gaan ontmengen. De emulgator zorgt er dus voor dat een emulsie (bijvoorbeeld een saus) langer stabiel blijft en niet gaat schiften. Om deze reden zie je soja lecithine vaak als ingrediƫnt in kant en klare sauzen en andere producten.
Waar gebruik je het voor?
Als je zelf thuis allerlei sauzen en dergelijke maakt, dan kun je er ook een beetje lecithine aan toevoegen om te zorgen dat ze goed binden en langer gebonden blijven. Ik doe bijvoorbeeld vaak een theelepeltje lecithine poeder door mijn huisgemaakte plantaardige mayonaise. Dit is in de meeste gevallen niet echt nodig, zeker niet als je de saus binnen een paar dagen opgebruikt, maar ik vind het soms wel handig. Vooral bij de zelfgemaakte ‘boter’ waarvoor hieronder een recept staat, is het belangrijk om wat lecithine toe te voegen.
Waar kun je het kopen?
Sojalecithine is te koop bij veel biowinkels en natuurgeneeswinkels. Het wordt vaak verkocht als voedingssupplement. Behalve lecithine uit soja bestaan er ook andere vormen, zoals lecithine uit zonnebloempitten, koolzaad en kippenei.
Een hele lekkere, maar wel behoorlijk machtige chocolade-frambozentaart. Het is een heel fijn recept, want de taart is niet moeilijk om te maken, je kun alle ingrediƫnten in de supermarkt halen en als hij klaar is ziet het er heel indrukwekkend uit!
Voor mijn moeders verjaardag heb ik drie verschillende soorten zelfgemaakte notenpasta gegeven: walnoot-kaneel, pompoenpit en zonnebloem-vanille. Als ik nog andere lekkere smaken ontdek zal ik die er hier ook bij zetten.
Voordat David en ik veganistisch gingen eten, maakten we op warme zomerdagen graag een salade met veel tomaten, sla, pasta en fetakaas. In plaats van feta gebruiken we tegenwoordig gekruide blokjes tempeh en onze salade is er eigenlijk alleen maar lekkerder van geworden!
In deze eenvoudige risotto komt de pure smaak van venkel goed tot zijn recht. Het is niet moeilijk om te maken, maar je moet wel een beetje geduld hebben. Je beloning: romige risotto met een frisse kruidige smaak en boterzachte stukjes venkel.
Heb je geen melk meer in huis? Maak zelf notenmelk! Het is makkelijker dan je misschien zou denken. Wij gebruiken steeds vaker zelfgemaakte plantenmelk. Het is goedkoper en wel zo milieuvriendelijk, want het bespaart een hoop verpakkingen en transport.
Deze muffins zijn ideaal als gezonde snack of lekker ontbijtje dat je makkelijk mee kunt nemen onderweg. Er zit geen andere suiker in dan fruitsuiker uit bananen en door de tarwekiemen en walnoten bevatten ze ook nog eens relatief veel eiwitten en gezonde vetten.
Pas kocht ik mooie bos wortelen met lekker verse blaadjes eraan. Meestal belanden die blaadjes linea recta bij het groenafval, maar een paar weken geleden had ik gelezen dat je ze ook kunt opeten. Je kunt wortelgroen gebruiken in salades, soepen en stoofpotten, maar je kunt er ook hele lekkere pesto mee maken.
Dit recept is gebaseerd op Ethiopische sambusa's, gefrituurde deegflapjes met een pittige gehaktvulling. Wij hebben het gehakt vervangen door linzen en om het onszelf makkelijk te maken hebben we kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt en de flapjes gebakken in de oven. Heel lekker en makkelijk!
Rauwe soep? Lekker! Soep van rauwe gepureerde groente smaakt lekker fris, heel anders dan met gekookte groente. De wortels geven een echte verse groentesmaak en de avocado maakt de soep heerlijk romig en zorgt ervoor dat hij ook goed vult.