Sojabrokjes/TVP

Wat is het?

TVP staat voor Textured Vegetable Protein (plantaardig eiwit met textuur), en het is een soort gepoft en gedroogd soja-eiwit. In hun droge vorm zien de sojabrokken er niet erg smakelijk uit, maar je kunt er heel gemakkelijk en goedkoop plantaardige vleesvervangers mee maken door ze te weken in bouillon en vervolgens te kruiden en te bakken in een beetje olie of te verwerken in curries, tomatensauzen of stoofschotels.

Waar kun je het kopen?

Er zijn verschillende formaten sojabrokken te krijgen, van fijn granulaat tot grote filets. In de meeste biowinkels kun je meestal alleen de kleine brokjes kopen, vaak van het merk Vetara, die heel geschikt zijn om plantaardig gehakt mee te maken. Een zak kost iets meer dan € 3,-. Daar kun je wel 10 keer met zijn tweeën van eten, dus het is veel goedkoper dan kant en klaar vegagehakt uit de supermarkt.

Als je goed zoekt zijn er in toko’s en op internet nog veel meer formaten, vormen en merken TVP te koop. Bij de toko zijn er soms vrij grote brokken waar je bijvoorbeeld saté mee kunt maken en kleine brokjes, die vooral geschikt zijn als vervanger voor gehakt. Bij Chinese toko’s in Amsterdam heb ik ook een soort bieflapjes en shoarmareepjes gezien. Ook de vegetarische webwinkel Veggiedeli verkoopt reepjes (schnetzel) en lapjes (medaillons en big steaks).

Hoe maak je ze klaar?

Voordat je ze verder kunt verwerken moet je sojabrokken eerst weken of koken, zodat ze zacht worden. Het is lekker om daarvoor een krachtige bouillon te gebruiken, zodat de brokjes wat meer smaak krijgen. Omdat de grotere soorten na bereiding een beetje sponzig kunnen zijn is het belangrijk om ze te weken in weinig water of goed uit te knijpen voor gebruik, vooral als je ze wilt bakken.

Als je een gerecht maakt dat van zichzelf vrij veel vocht bevat, zoals tomatensaus, dan kun je de sojabrokken in droge vorm toevoegen en minstens 20 minuten laten meekoken. Het neemt dan de smaak en een deel van het vocht van de saus op. Wil je de TVP toevoegen aan iets wat droger is, bijvoorbeeld een ovenschotel, dan moet je het zoals gezegd weken of koken in water met een smaakmaker, zoals bouillon, kruidenmix of sojasaus, 5 tot 20 minuten, afhankelijk van het soort TVP, hoe zacht je het wilt hebben en wat je er daarna nog mee gaat doen. Eenmaal geweekt kun je het verder net zo gebruiken als kant en klare vleesvervangers.

Recepten

Recepten met: "tvp", "sojabrokken", "sojabrokjes", "sojabrokken/tvp", "sojabrokjes/tvp", "tvp/sojabrokken", "tvp/sojabrokjes", "texturized vegetable protein".

Verjaardagstaart!

Chocolade-frambozentaart, verjaardag, veganistisch, zonder melk, zonder ei

Een hele lekkere, maar wel behoorlijk machtige chocolade-frambozentaart. Het is een heel fijn recept, want de taart is niet moeilijk om te maken, je kun alle ingrediënten in de supermarkt halen en als hij klaar is ziet het er heel indrukwekkend uit!

Notenpasta’s

notenpasta, walnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, zelfgemaakt, veganistisch, broodbeleg

Voor mijn moeders verjaardag heb ik drie verschillende soorten zelfgemaakte notenpasta gegeven: walnoot-kaneel, pompoenpit en zonnebloem-vanille. Als ik nog andere lekkere smaken ontdek zal ik die er hier ook bij zetten.

Zomersalade met gekruide tempehblokjes

pastasalade met tomaat, tempeh, avocado en pijnboompitten, vegetarisch, veganistisch

Voordat David en ik veganistisch gingen eten, maakten we op warme zomerdagen graag een salade met veel tomaten, sla, pasta en fetakaas. In plaats van feta gebruiken we tegenwoordig gekruide blokjes tempeh en onze salade is er eigenlijk alleen maar lekkerder van geworden!

Venkelrisotto

venkelrisotto, vegetarisch, veganistisch, zonder kaas

In deze eenvoudige risotto komt de pure smaak van venkel goed tot zijn recht. Het is niet moeilijk om te maken, maar je moet wel een beetje geduld hebben. Je beloning: romige risotto met een frisse kruidige smaak en boterzachte stukjes venkel.

Notenmelk, goed voor elk!

Notenmelk, veganistisch, plantaardig, glutenvrij, zonder soja

Heb je geen melk meer in huis? Maak zelf notenmelk! Het is makkelijker dan je misschien zou denken. Wij gebruiken steeds vaker zelfgemaakte plantenmelk. Het is goedkoper en wel zo milieuvriendelijk, want het bespaart een hoop verpakkingen en transport.

Suikervrije ontbijtmuffins

Suikervrije muffins met banaan, tarwekiemen en walnoot, veganistisch, zonder melk, zonder ei

Deze muffins zijn ideaal als gezonde snack of lekker ontbijtje dat je makkelijk mee kunt nemen onderweg. Er zit geen andere suiker in dan fruitsuiker uit bananen en door de tarwekiemen en walnoten bevatten ze ook nog eens relatief veel eiwitten en gezonde vetten.

Pesto met walnoten en wortelgroen

Pesto van walnoten en wortelgroen, veganistisch, zonder kaas, zonder melk

Pas kocht ik mooie bos wortelen met lekker verse blaadjes eraan. Meestal belanden die blaadjes linea recta bij het groenafval, maar een paar weken geleden had ik gelezen dat je ze ook kunt opeten. Je kunt wortelgroen gebruiken in salades, soepen en stoofpotten, maar je kunt er ook hele lekkere pesto mee maken.

Bladerdeegjes met Ethiopische linzenvulling

Ethiopische linzenflapjes, bladerdeeg, sambusa's, vegetarisch, veganistisch

Dit recept is gebaseerd op Ethiopische sambusa's, gefrituurde deegflapjes met een pittige gehaktvulling. Wij hebben het gehakt vervangen door linzen en om het onszelf makkelijk te maken hebben we kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt en de flapjes gebakken in de oven. Heel lekker en makkelijk!

Rauwe wortel-avocado soep

romige rauwe wortel-avocado soep, vegetarisch, veganistisch, zonder melk

Rauwe soep? Lekker! Soep van rauwe gepureerde groente smaakt lekker fris, heel anders dan met gekookte groente. De wortels geven een echte verse groentesmaak en de avocado maakt de soep heerlijk romig en zorgt ervoor dat hij ook goed vult.