De lekkerste suikervrije chocolaatjes

11 February 2022 onder Dessert
Kenmerken: , , , ,
Suikervrije chocolade zelf maken vegan koolhydraatarm

David en ik houden allebei (een beetje te) veel van chocola, dus met goede voornemens voor het nieuwe jaar heb ik weer eens gekeken wat voor suikervrije opties er te koop zijn. Nou, dat valt tegen. Eigenlijk is alleen super pure (en dus bittere) 100% chocolade is echt helemaal suikervrij. Daarnaast zijn er 'suikervrije' chocolades te koop die gezoet zijn met suikeralcoholen, zoals maltitol. Die zijn niet zo fijn voor je darmen en worden in het lichaam alsnog omgezet in suiker.

Zelf suikervrije chocolade maken is gelukkig heel leuk om te doen en helemaal niet moeilijk. Bovendien kun je zelf allerlei variaties verzinnen die in de winkel niet suikervrij te koop zijn. De smaakjes op de foto zijn met licht gezouten amandelen, pinda's en kokos, frambozen crunch en koffie met karamelaroma. Ik heb ook al pepermuntaroma toegevoegd, voor chocolaatjes met 'after eight' smaak. Ik heb de chocolaatjes inmiddels aan verschillende mensen laten proeven en iedereen smult ervan. Een vriendin zei zelfs dat ze het één van de lekkerste chocolades vond die ze ooit had geproefd!

De basis voor deze zelfgemaakte chocolade is 100% chocola, ook wel cacaomassa genoemd. Dit kun je in de supermarkt halen, maar dat is relatief prijzig. Als je van plan bent vaker zelf chocolade te maken, loont het om een grote zak cacaomassa callets te bestellen. Ik gebruik graag die van het merk Callebaut, te koop bij online notenwinkels en horecagroothandels. Als je toch bezig bent, bestel meteen ook even een zakje cacaoboter druppels. Tot slot doe ik er graag wat notenpasta bij, om de pure chocoladesmaak wat milder en romiger te maken.

Suikervrije chocolade zelf maken vegan koolhydraatarm

Ingrediënten

  • 80 g cacaomassa (of 100% chocola)
  • 40 g cacaoboter (of evt. kokosolie)
  • 30 g amandel- of hazelnotenpasta (optioneel)
  • 1/4-1/2 theelepel vloeibaar zoetmiddel (stevia of Natrena classic), naar smaak
  • 1/4 theelepel vanille-, karamel- of mintaroma (optioneel)
  • Toevoegingen: gezouten of ongezouten noten, kokos, chili, gevriesdroogd fruit, oploskoffie (optioneel)

Bereiding

Weeg de cacaomassa en cacaoboter af, en zet ongeveer 1/4 van beide apart. Smelt de rest van de cacaomassa en cacaoboter samen met het zoetmiddel, notenpasta en aroma (als je die gebruikt) in een kom au bain marie of in de magnetron. Neem de kom van de warmtebron als alles gesmolten is.

Doe de 1/4 cacaomassa en cacaoboter erbij die je eerder achtergehouden hebt. Deze smelt nu ook, door de overgebleven warmte van het gesmolten mengsel. Je doet dit om de chocolade te tempereren, zodat het straks mooi stolt en gaat glanzen. Meng alles goed en proef of je het zoet genoeg vindt.

Als je nootjes, gedroogd fruit of koffie wilt toevoegen kun je die door de gesmolten chocolade mengen. Een andere optie is om ze straks over de chocola in de vorm te strooien, zodat ze er bovenop blijven liggen.

Neem een kunststof bakje van ongeveer 15x15 cm met een gladde bodem (of gebruik een echte mal voor chocolade). Giet het gesmolten megnsel erin en laat het goed uitvloeien naar alle hoekjes. Bestrooi eventueel met toppings van je keuze.

Zet de chocolade weg op een koele plaats om op te stijven (liever niet in de koelkast, want dan ontstaat er snel condens). Na een paar uur is de chocolade volledig opgesteven. Houd je vorm ondersteboven en duw een beetje op de onderkant, zodat de chocoladereep loslaat. In een afgesloten bakje blijft deze chocola minstens een maand goed.

Schrijf een reactie