Één basisdeeg – Vijf smaken vegan koekjes

25 December 2022 onder Cake en gebak
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 60 minuten, koken 15 minuten, totaal 75 minuten
Voor: 25-50 koekjes
Vegan kerstkoekjes

Met het recept in deze post maak je met één basisdeeg vijf verschillende soorten koekjes: zandkoekjes, gingerbread, chocolate chip cookies, pindakaaskoekjes en duimkoekjes met jam. Daarbij krijg je recepten voor suikerglazuur, chocoladeglazuur en royal icing (dikke glazuur) om de koekjes te versieren. Doe er voor het grootste plezier ook gekleurde sprinkels bij!

Je kunt al die koekjes natuurlijk in je eentje maken, maar het leukst is het om het met een groepje te doen, zoals je familie, een clubje vriend(inn)en, een kinderfeestje of zelfs een scoutinggroep of schoolklas. Vorig jaar deden we dit met een clubje vegans hier uit de buurt. Heel leuk en gezellig! We maakten de mooiste kerststerren en gingerbread mannetjes.

In plaats van kerstkoekjes kun je natuurlijk ook andere thema's nemen, of gewoon het thema 'koekjes bakken'. Andere uitsteekvormpjes, andere kleuren, andere versiering en je bent klaar!

Hieronder vind je eerst de totale lijst van ingrediënten voor alle koekjes en een lijstje van keukenbenodigdheden. Daaronder staan de recepten voor elk van de koekjes. Met dit recept krijg je 600 gram basisdeeg, waarmee je 25-50 koekjes kunt maken. Je kunt het recept makkelijk verdubbelen. Als je een hele grote hoeveelheid wilt maken, gebruik dan meerdere mengkommen.

Ingrediënten

  • 100 gram fijne witte kristalsuiker (je kunt eventueel gewone witte suiker fijner malen in een foodprocessor)
  • 200 gram ongezouten vegan boter in een papiertje, bijvoorbeeld Violife Vioblock (van tevoren klaarzetten op kamertemperatuur)
  • 300 gram tarwebloem + extra om te bestuiven
  • 250 gram poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 5 theelepels aardbeienjam, of andere jam die je lekker vindt
  • 1 eetlepel pindakaas
  • 30 gram vegan chocolate chips, of in stukjes gehakte pure chocolade
  • 50 gram pure chocolade
  • Snufje zout
  • 1/2 tl gember poeder
  • 1/4 tl kaneel
  • 3 eetlepels aquafaba/kikkererwtenvocht (uit een blik kikkererwten, of van zelfgekookte erwten)
  • 1 tl donkere stroop (optioneel)
  • Decoratiestrooisel, bijvoorbeeld hagelslag, Dr. Oetker Unicorn Mix (bij AH en Jumbo) of Tasty Me (o.a. bij Xenos)
  • Voedingskleurstof, bijvoorbeeld vegan rood en groen van de Aziatische toko of natuurlijke kleuren uit bietensap en spinazie (optioneel)
Tasty Me vegan decoratiestrooisel

Keukenspullen

  • Oven
  • Mengkom
  • Weegschaal
  • Lepel en vork
  • Bakpapier
  • Deegroller (optioneel, maar wel handig)
  • Mixer of foodprocessor (optioneel)
  • Koekjes-uitstekers in kerstthema (optioneel)
  • Spuitzak met een fijn spuitmondje (optioneel)
  • Bakkwastje (optioneel)

Basisdeeg

  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram ongezouten vegan boter
  • 300 gram bloem
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Snufje zout

Laat de boter op kamertemperatuur komen. Mix of kneed de boter samen met de suiker tot een smeuïge massa. Dan de bloem erbij doen en weer kneden tot je een mooie bal deeg hebt.

Verdeel het deeg in 5 gelijke delen. Maak van elk deel één van de onderstaande variaties. Houd de delen die je nog niet gebruikt koud in de koelkast.

versierde vegan koekjes

1. Versierde zandkoekjes

  • 1/5 van het basisdeeg

Strooi een beetje bloem op je werkblad en rol het basisdeeg uit tot een dikte van ongeveer 1/2 cm. Gebruik een koekjes-uitsteker om vormpjes te maken. Leg de koekjes op bakpapier. Na het bakken kun je deze koekjes versieren.

2. Gingerbread

  • 1/5 van het basisdeeg
  • 1 tl stroop (optioneel)
  • 1/2 tl gember poeder
  • 1/4 tl kaneel

Kneed de stroop en specerijen door het basisdeeg. Strooi een beetje bloem op je werkblad en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 1/2 cm. Gebruik een koekjes-uitsteker om vormpjes te maken. Leg de koekjes op bakpapier. Na het bakken kun je deze koekjes versieren.

3. Duimkoekjes met jam

  • 1/5 van het basisdeeg
  • aardbeienjam, of andere jam die je lekker vindt

Maak 5 balletjes deeg ter grootte van een walnoot en druk ze een beetje plat. Maak in elk koekje een holletje met je duim, en vul dat met 1/2 theelepel jam. Leg de koekjes op bakpapier.

4. Chocolate chip cookies

  • 1/5 van het basisdeeg
  • 30 gram chocolate chips, of in stukjes gehakte pure chocolade

Kneed de stukjes chocolade door het basisdeeg. Maak 5 balletjes deeg ter grootte van een walnoot en druk ze een beetje plat. Leg de koekjes op bakpapier.

5. Pindakaas koekjes

  • 1/5 van het basisdeeg
  • 1 eetlepel pindakaas

Kneed de pindakaas door het basisdeeg. Maak 5 balletjes deeg ter grootte van een walnoot en druk ze een beetje plat. Leg de koekjes op bakpapier. Druk met een vork een ruitjespatroon in de bovenkant van de koekjes. Leg de koekjes op bakpapier.

Bak de koekjes

Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg het bakpapier met koekjes op een bakplaat of ovenrooster. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten. Laat ze niet te bruin worden, dan smaken ze bitter.

Laat de koekjes afkoelen en versier ze eventueel met glazuur en decoratiestrooisel.

Vegan koekjes met glazuur

Versier de koekjes

Als de koekjes gebakken en afgekoeld zijn, kun je ze versieren. Kijk eventueel wat videos op Youtube voor tips. Vooral met royal icing kun je prachtige tekeningen op de koekjes maken als je wilt. Of houdt het lekker simpel, dat is natuurlijk ook prima. Als de glazuur helemaal opgedroogd en uitgehard is, kun je de koekjes in een afgesloten trommel een paar dagen bewaren (als je niet meteen allemaal opeet!).

Suikerglazuur

  • 125 gram poedersuiker
  • 2 theelepels water (of groente- of vruchtensap)
  • Voedingskleurstoffen (optioneel)
  • Aromastoffen zoals vanille, pepermunt of citroen (optioneel)

Doe de poedersuiker in een kommetje. Voeg 1 theelepel water toe en roer tot dit wordt opgenomen. Voeg nu druppelsgewijs de 2e theelepel water toe en blijf roeren tot de glazuur glanst. Als de glazuur te stijf is, voeg dan nog een paar druppels water toe. Is de glazuur te vloeibaar geworden, doe er dan extra poedersuiker bij.

Je kunt de glazuur een kleurtje geven met een paar druppels voedingskleurstof of een smaakje door aroma toe te voegen. Breng de glazuur met een bakkwastje of lepeltje aan op de gebakken en afgekoelde koekjes. Versier ze eventueel verder met decoratiestrooisel. Laat de glazuur op de koekjes minstens een uur drogen tot hij helemaal hard is.

Aquafaba royal icing

  • 30 gram (2-3 eetlepels) aquafaba/kikkererwtenvocht
  • 125 gram poedersuiker
  • Voedingskleurstoffen (optioneel)
  • Aromastoffen zoals vanille, pepermunt of citroen (optioneel)

Doe de aquafaba in een mengkom en klop even los met een mixer (of garde). Doe de helft van de poedersuiker erbij en mix tot het is opgenomen. Doe de andere helft van de poedersuiker erbij en mix ongeveer 5 minuten tot de icing mooi dik is. Hoe langer je mixt, hoe stijver de icing wordt. Je kunt de icing een kleurtje geven met voedingskleurstof of een smaakje door aroma toe te voegen.

Doe de icing in een spuitzak met een klein spuitmondje (of een zipzakje waar je een puntje vanaf knipt) en teken mooie versieringen op de gebakken en afgekoelde koekjes. Versier eventueel verder met decoratiestrooisel. Laat de icing op de koekjes enkele uren drogen zodat hij mooi stevig wordt.

Chocoladeglazuur

  • 50 gram pure chocolade

Smelt de chocolade au bain-marie in een klein kommetje. Dip de gebakken en afgekoelde koekjes (voor de helft) in de chocolade en leg ze op een vel bakpapier. Versier de koekjes eventueel verder door eetbare decoratie over de chocolade te strooien. Laat de chocolade op een koele plek hard worden.

4 Reacties

Camille op 28-12-2022 - 13:05
Wat een gezellig en leuk recept. Vraagje Martine, is bakpapier eigenlijk vegan ik kan er niets over vinden namelijk,na het bakken ruik ik de volgende dag een soort bacon/spek luchtje van het gebruikte bakpapier afkomen.
Martine op 29-12-2022 - 14:15
Hi Camille, voor zover ik weet ik bakpapier vegan ja. Er kan na gebruik inderdaad een bakluchtje aan zitten. De associatie met bacon/spek heb ik daarbij zelf niet. Om dit helemaal zeker te weten zou je het bij de fabrikant moeten navragen, maar ik ga ervan uit dat als hier dierlijke bestanddelen werden gebruikt, dat het dan algemeen bekend zou zijn.
holistik yaşam op 24-2-2024 - 6:04
Güzel aydınlatıcı makale için teşekkürler, holistik yaşam hakkında daha iyisi şamda kayısı, umarım faydalı çalışmalarınızın devamı gelir.
Minke op 27-3-2024 - 16:22
Hoi Martine, Dit bericht is al oud en dat doet vermoeden dat Vegetus een beetje verleden tijd is, maar wil je deze site alsjeblieft in de lucht houden? Ik haal er nog bijna dagelijks inspiratie uit. En mocht je de site toch verwijderen, wil je dit dan tijdig aankondigen? Bedankt alvast! Groetjes, Minke

Schrijf een reactie