Gebakken Camembert, vegan style

3 November 2021 onder Bijgerecht
Kenmerken: , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 20 minuten, totaal 30 minuten
Voor: 2-4 porties
Gebakken Camembert in bladerdeeg vegan

Pre-vegan was Camembert of Brie uit de oven één van mijn absolute lievelingsgerechten. Ik had dit heel lang niet meer gegeten, maar nu er steeds meer vegan Camemberts in de winkels komen, heb ik toch maar weer eens een poging gewaagd. En met succes! Deze vegan versie doet absoluut niet onder voor die met koemelk.

In dit recept maak je kleine bladerdeeg-pakketjes met Camembert en stukjes appel. De pittige schimmelkaas-smaak combineert heel goed met zoet fruit, zoals appel of abrikoos. Ik vind het lekker om er geroosterde spruitjes of bloemkool met knoflook bij te serveren. Die kun je roosteren op dezelfde bakplaat als waar je de Camembertpakketjes op bakt. Als je er nog iets van een vleesvervanger bij wilt, is schnitzel een goede optie. Of bijvoorbeeld gebakken gemengde paddenstoelen.

Gebakken Camembert in bladerdeeg vegan

Je kunt een vegan kaasje uit de winkel gebruiken (met name de Camembert van Nurishh is heel geschikt), of mijn zelfgemaakte Brie/Camembert. Als je de kaas zelf wilt maken, moet je wel op tijd beginnen, want hij moet minimaal 3-4 weken rijpen! In ieder geval is het belangrijk om een kaasje te gebruiken dat goed smelt. Sommige vegan Camemberts op basis van noten smelten niet zo goed.

Met één kaasje van 140 gram kun je 2-4 porties maken. Bij 2 porties heb je een royale hoeveelheid kaas. Met 4 porties is het eerder een hapje of voorgerecht.

Ingrediënten

  • 2-4 plakjes vegan bladerdeeg (bijvoorbeeld Koopmans original)
  • 1/2 zoete appel, geschild en in blokjes (of een paar eetlepels abrikozenjam)
  • 140 gram vegan Camembert
  • 1-2 eetlepels sojamelk of sojaroom

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Ontdooi evenveel plakjes bladerdeeg als het aantal porties dat je wilt maken. Snijd het kaasje in hetzelfde aantal porties.

Leg op elk plakje bladerdeeg een stukje kaas en wat blokjes appel. Maak er een pakketje van door de hoeken van het bladerdeeg over de kaas en appel te vouwen en de naden zorgvuldig dicht te knijpen. Besmeer de pakketjes met een beetje sojamelk, zodat ze straks mooi glanzend bruin worden.

Bak de pakketjes in het midden van de oven ongeveer 20 minuten, tot het bladerdeeg mooi goudbruin is. Misschien loopt er wat gesmolten kaas uit. Serveer bijvoorbeeld met geroosterde groente.

Een Engelse versie van dit recept vind je hier

1 Reacties

Karin op 20-12-2021 - 19:38
Dát was lekker! Helemaal voor herhaling vatbaar. Ik keek een paar dagen geleden weer naar je sinaasappelcake-recept (beproefd en ook zalig) en ontdekte je vegan camembertgerechtje met spruitjes. En toevallig kon ik in ons dorp voor het eerst Nurishh kopen.

Schrijf een reactie