Olie

Plantaardige olie is er in allerlei soorten, zoals zonnebloemolie, olijfolie, sesamolie, rijstolie en kokosolie. Elk van deze soorten heeft net weer andere eigenschappen wat betreft smaak, consistentie en maximale temperatuur waarop het verhit kan worden. Vaak is er voor bepaalde recepten dus een specifiek type olie nodig.

Harde vetten

Bij het maken van koekjes of gebak is voor een goede textuur van het deeg bijvoorbeeld vaak een hard vet nodig. Meestal vragen zulke recepten om margarine, maar sommige pure plantaardige vetten zoals kokosolie, palmvet en cacaoboter zijn ook vast bij kamertemperatuur. Kokoskolie heb je in ongeraffineerde en geraffineerde vorm. De eerste heeft een lichte kokossmaak, maar de tweede smaakt neutraal en is geurloos.

Vloeibare olie

Veel recepten voor cakes en dergelijke gebruiken neutraal smakende vloeibare olie, zoals zonnebloemolie, rijstolie, koolzaadolie of sojaolie. Er is nu ook speciale koolzaadolie met een botersmaak. Olie met een sterke eigen smaak, zoals olijfolie, of is voor de meeste baksels minder geschikt.

Olie met een sterke smaak

In saladedressings en warme gerechten is het vaak juist wel lekker om een sterker smakende olie te gebruiken. Behalve olijfolie zijn er allerlei exotische varianten zoals walnootolie, geroosterde sesamolie en truffelolie.

Olie om te bakken

Als je de olie wilt gebruiken om in te bakken is het vooral belangrijk dat de olie tot een hoge termperatuur verhit kan worden zonder te verbranden of te roken. In het algemeen geldt dat koudgeperste extra vergine olie sneller gaat roken dan olie van latere persingen. Ik gebruik zelf het liefste rijstolie, omdat dit bijzonder rookmelder-proof is en heel neutraal smaakt zodat ik het ook voor baksels kan gebruiken.

Recepten

Recepten met: "olie", "olijfolie", "rijstolie", "kokosolie", "sesamolie", "walnootolie", "zonnebloemolie", "cacaoboter", "kokos olie".

Verjaardagstaart!

Chocolade-frambozentaart, verjaardag, veganistisch, zonder melk, zonder ei

Een hele lekkere, maar wel behoorlijk machtige chocolade-frambozentaart. Het is een heel fijn recept, want de taart is niet moeilijk om te maken, je kun alle ingrediƫnten in de supermarkt halen en als hij klaar is ziet het er heel indrukwekkend uit!

Notenpasta’s

notenpasta, walnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, zelfgemaakt, veganistisch, broodbeleg

Voor mijn moeders verjaardag heb ik drie verschillende soorten zelfgemaakte notenpasta gegeven: walnoot-kaneel, pompoenpit en zonnebloem-vanille. Als ik nog andere lekkere smaken ontdek zal ik die er hier ook bij zetten.

Zomersalade met gekruide tempehblokjes

pastasalade met tomaat, tempeh, avocado en pijnboompitten, vegetarisch, veganistisch

Voordat David en ik veganistisch gingen eten, maakten we op warme zomerdagen graag een salade met veel tomaten, sla, pasta en fetakaas. In plaats van feta gebruiken we tegenwoordig gekruide blokjes tempeh en onze salade is er eigenlijk alleen maar lekkerder van geworden!

Venkelrisotto

venkelrisotto, vegetarisch, veganistisch, zonder kaas

In deze eenvoudige risotto komt de pure smaak van venkel goed tot zijn recht. Het is niet moeilijk om te maken, maar je moet wel een beetje geduld hebben. Je beloning: romige risotto met een frisse kruidige smaak en boterzachte stukjes venkel.

Notenmelk, goed voor elk!

Notenmelk, veganistisch, plantaardig, glutenvrij, zonder soja

Heb je geen melk meer in huis? Maak zelf notenmelk! Het is makkelijker dan je misschien zou denken. Wij gebruiken steeds vaker zelfgemaakte plantenmelk. Het is goedkoper en wel zo milieuvriendelijk, want het bespaart een hoop verpakkingen en transport.

Suikervrije ontbijtmuffins

Suikervrije muffins met banaan, tarwekiemen en walnoot, veganistisch, zonder melk, zonder ei

Deze muffins zijn ideaal als gezonde snack of lekker ontbijtje dat je makkelijk mee kunt nemen onderweg. Er zit geen andere suiker in dan fruitsuiker uit bananen en door de tarwekiemen en walnoten bevatten ze ook nog eens relatief veel eiwitten en gezonde vetten.

Pesto met walnoten en wortelgroen

Pesto van walnoten en wortelgroen, veganistisch, zonder kaas, zonder melk

Pas kocht ik mooie bos wortelen met lekker verse blaadjes eraan. Meestal belanden die blaadjes linea recta bij het groenafval, maar een paar weken geleden had ik gelezen dat je ze ook kunt opeten. Je kunt wortelgroen gebruiken in salades, soepen en stoofpotten, maar je kunt er ook hele lekkere pesto mee maken.

Bladerdeegjes met Ethiopische linzenvulling

Ethiopische linzenflapjes, bladerdeeg, sambusa's, vegetarisch, veganistisch

Dit recept is gebaseerd op Ethiopische sambusa's, gefrituurde deegflapjes met een pittige gehaktvulling. Wij hebben het gehakt vervangen door linzen en om het onszelf makkelijk te maken hebben we kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt en de flapjes gebakken in de oven. Heel lekker en makkelijk!

Rauwe wortel-avocado soep

romige rauwe wortel-avocado soep, vegetarisch, veganistisch, zonder melk

Rauwe soep? Lekker! Soep van rauwe gepureerde groente smaakt lekker fris, heel anders dan met gekookte groente. De wortels geven een echte verse groentesmaak en de avocado maakt de soep heerlijk romig en zorgt ervoor dat hij ook goed vult.