Koemelk is gemakkelijk te vervangen door plantaardige melk. Er zijn veel verschillende varianten, maar in Nederland is sojamelk het goedkoopst en ook het makkelijkst te vinden. De meeste supermarkten verkopen wel een paar soorten op de afdeling met houdbare melk, meestal van de merken Alpro of Vivera, soms ook van een huismerk. Voor de soja in Alpro en Vivera melk is geen regenwoud gekapt. Niet iedereen vindt gewone sojamelk even lekker, maar zeker sommige varianten met een smaakje, zoals banaan, chocolade en macchiato smaken erg goed. Aan de melk is vaak vitamine B12 en calcium toegevoegd, zodat het net zo voedzaam is als koemelk.
Andere soorten plantaardige melk zoals rijstmelk, havermelk, amandelmelk en hazelnootmelk zijn vooral in natuurwinkels te koop, maar steeds meer supermarkten nemen ze ook in het assortiment op. Vooral notenmelk is erg lekker (denk vloeibare hazelnoten!), dus zeker de moeite waard om eens uit te proberen.
Welke melk moet ik kiezen?
Om te koken gebruiken wij meestal sojamelk omdat dit goedkoop (vergelijkbaar met biologische koemelk) en makkelijk te krijgen is. Je kunt sojamelk op precies dezelfde manier gebruiken als koemelk. In de meeste gerechten merk je niet of nauwelijks verschil in smaak, zeker niet als je kruiden of andere zoete of hartige smaakmakers toevoegt. In hartige gerechten, zoals sauzen en dergelijke, werkt ongezoete sojamelk het beste (let op: de naturel smaken bevatten zoetmiddel en soms vanille, neem dus echt een pak waar ongezoet op staat!). Voor zoetige gerechten, zoals cakes, koekjes, havermoutpap en smoothies kun je best de gezoete naturel sojamelk gebruiken.
Zelf plantaardige melk maken
Je kunt ook zelf plantaardige melk maken door noten, zaden of gekookte granen in de blender te pureren met water en deze vloeistof eventueel nog te zeven door een kaasdoek, schone theedoek of zakdoek. Meestal is zeven niet eens nodig, zolang de kleine overgebleven deeltjes niet zullen opvallen in het eindproduct. Handig voor als je even geen pak melk in huis hebt!
Een hele lekkere, maar wel behoorlijk machtige chocolade-frambozentaart. Het is een heel fijn recept, want de taart is niet moeilijk om te maken, je kun alle ingrediƫnten in de supermarkt halen en als hij klaar is ziet het er heel indrukwekkend uit!
Voor mijn moeders verjaardag heb ik drie verschillende soorten zelfgemaakte notenpasta gegeven: walnoot-kaneel, pompoenpit en zonnebloem-vanille. Als ik nog andere lekkere smaken ontdek zal ik die er hier ook bij zetten.
Voordat David en ik veganistisch gingen eten, maakten we op warme zomerdagen graag een salade met veel tomaten, sla, pasta en fetakaas. In plaats van feta gebruiken we tegenwoordig gekruide blokjes tempeh en onze salade is er eigenlijk alleen maar lekkerder van geworden!
In deze eenvoudige risotto komt de pure smaak van venkel goed tot zijn recht. Het is niet moeilijk om te maken, maar je moet wel een beetje geduld hebben. Je beloning: romige risotto met een frisse kruidige smaak en boterzachte stukjes venkel.
Heb je geen melk meer in huis? Maak zelf notenmelk! Het is makkelijker dan je misschien zou denken. Wij gebruiken steeds vaker zelfgemaakte plantenmelk. Het is goedkoper en wel zo milieuvriendelijk, want het bespaart een hoop verpakkingen en transport.
Deze muffins zijn ideaal als gezonde snack of lekker ontbijtje dat je makkelijk mee kunt nemen onderweg. Er zit geen andere suiker in dan fruitsuiker uit bananen en door de tarwekiemen en walnoten bevatten ze ook nog eens relatief veel eiwitten en gezonde vetten.
Pas kocht ik mooie bos wortelen met lekker verse blaadjes eraan. Meestal belanden die blaadjes linea recta bij het groenafval, maar een paar weken geleden had ik gelezen dat je ze ook kunt opeten. Je kunt wortelgroen gebruiken in salades, soepen en stoofpotten, maar je kunt er ook hele lekkere pesto mee maken.
Dit recept is gebaseerd op Ethiopische sambusa's, gefrituurde deegflapjes met een pittige gehaktvulling. Wij hebben het gehakt vervangen door linzen en om het onszelf makkelijk te maken hebben we kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt en de flapjes gebakken in de oven. Heel lekker en makkelijk!
Rauwe soep? Lekker! Soep van rauwe gepureerde groente smaakt lekker fris, heel anders dan met gekookte groente. De wortels geven een echte verse groentesmaak en de avocado maakt de soep heerlijk romig en zorgt ervoor dat hij ook goed vult.