Koemelk is gemakkelijk te vervangen door plantaardige melk. Er zijn veel verschillende varianten, maar in Nederland is sojamelk het goedkoopst en ook het makkelijkst te vinden. De meeste supermarkten verkopen wel een paar soorten op de afdeling met houdbare melk, meestal van de merken Alpro of Vivera, soms ook van een huismerk. Voor de soja in Alpro en Vivera melk is geen regenwoud gekapt. Niet iedereen vindt gewone sojamelk even lekker, maar zeker sommige varianten met een smaakje, zoals banaan, chocolade en macchiato smaken erg goed. Aan de melk is vaak vitamine B12 en calcium toegevoegd, zodat het net zo voedzaam is als koemelk.
Andere soorten plantaardige melk zoals rijstmelk, havermelk, amandelmelk en hazelnootmelk zijn vooral in natuurwinkels te koop, maar steeds meer supermarkten nemen ze ook in het assortiment op. Vooral notenmelk is erg lekker (denk vloeibare hazelnoten!), dus zeker de moeite waard om eens uit te proberen.
Welke melk moet ik kiezen?
Om te koken gebruiken wij meestal sojamelk omdat dit goedkoop (vergelijkbaar met biologische koemelk) en makkelijk te krijgen is. Je kunt sojamelk op precies dezelfde manier gebruiken als koemelk. In de meeste gerechten merk je niet of nauwelijks verschil in smaak, zeker niet als je kruiden of andere zoete of hartige smaakmakers toevoegt. In hartige gerechten, zoals sauzen en dergelijke, werkt ongezoete sojamelk het beste (let op: de naturel smaken bevatten zoetmiddel en soms vanille, neem dus echt een pak waar ongezoet op staat!). Voor zoetige gerechten, zoals cakes, koekjes, havermoutpap en smoothies kun je best de gezoete naturel sojamelk gebruiken.
Zelf plantaardige melk maken
Je kunt ook zelf plantaardige melk maken door noten, zaden of gekookte granen in de blender te pureren met water en deze vloeistof eventueel nog te zeven door een kaasdoek, schone theedoek of zakdoek. Meestal is zeven niet eens nodig, zolang de kleine overgebleven deeltjes niet zullen opvallen in het eindproduct. Handig voor als je even geen pak melk in huis hebt!
Het kastanjemeel in deze crêpes een licht nootachtige zoete smaak. Omdat ze zo dun zijn, zijn ze ook supersnel klaar. In een handomdraai kun je een hele stapel op tafel zetten. Leuk als luxe ontbijt, lunch of zelfs dessert!
We hebben al een traditioneel lasagnerecept op de site, dus vandaag gaan we de creative kant op: een glutenvrije en koolhydraatarme lasagne met plakken gegrilde courgette in plaats van lasagnebladen.
Wil je Vegetus een keer live in actie zien? Dat kan! Komende zondagmiddag, 2 september, geeft Martine namelijk samen met een andere kookgek een korte workshop veganistisch kaas maken op het Magneet Festival in Amsterdam Oost. Kom je ook kijken?
Het ijs op de foto is gemaakt van frambozen, sojamelk en een beetje zoetmiddel. Het recept is klaar in... minder dan één minuut! Met een krachtige blender zoals onze vitamix kun je in een paar seconden bevroren fruit pureren tot een lekker bakje ijs, maar met een 'gewone' blender gaat het ook wel. Heel gezond en super makkelijk.
Gumbo is een Creoolse/Cajun stoofpot waar heel veel verschillende varianten van zijn. De verbindende kenmerken zijn een rijke bouillon, (groene) groente, eventueel vlees of vis en iets om de stoofpot in te dikken, bijvoorbeeld een roux (mengsel van olie of boter en bloem). Deze vegetarische gumbo met broccoli is misschien niet heel autentiek, maar wel heel lekker.
Vorig weekend kreeg ik van mijn moeder een reusachtige rijpe ananas, en ik besloot dan maar eens zelf jam te gaan maken. Trouwe lezers weten inmiddels wel dat ik in zo'n geval meestal zal proberen om geen extra suiker toe te voegen als dat niet nodig is.
Na mijn succes met de koolhydraatarme pitabroodjes wilde ik ook graag low carb wraps proberen te maken. De textuur van deze wraps lijkt heel sterk op 'gewone' tortilla's en ze zijn ook nog eens heel snel en makkelijk te maken.
Andijvie in de soep? Veel lekkerder dan je misschien zou denken! De licht bittere smaak van de andijvie geeft een fijne nuance aan de pittig zoete smaak van de tomaten, bonen en worteltjes.
Moussaka is lekkere Griekse ovenschotel. Het wordt meestal gemaakt met aardappelen, maar als je die vervangt door wat extra gehakt, dan heb je een heerlijk koolhydraatarme ovenschotel. De witte saus is gemaakt van gepureerde amandelen.
Roti, zo ongeveer mijn meest favoriete soort afhaalvoedsel, wel vegetarisch en zonder ei graag! Het recept is hieronder is ook niet bepaald autentiek Surinaams, maar wel veel smakelijker (en goedkoper) dan de roti uit zo'n doos van Knorr of Albert Heijn. In plaats van kip en eieren gebruik ik seitan en kikkererwten.