Lijnzaad

Engels: flaxseed/linseed

Wat is het?

Lijnzaadjes zijn harde kleine druppelvormige zaadjes, die rijk zijn aan vezels en omega 3 vetten. Er is een bruine en een blonde (donkergele) variant van. Deze zijn wat smaak en voedingswaarde betreft vergelijkbaar, maar de blonde variant valt wat minder op als je het verwerkt in baksels met een lichte kleur.

Je kunt het lijnzaad heel eten, maar om de voedingswaarde en bindende eigenschappen optimaal te benutten is het beter om gebroken of gemalen lijnzaad te gebruiken.

Lijnzaad als ei-vervanger

Door fijngemalen lijnzaad te mengen met water of andere vloeistof kun je een ei-achtige massa maken. Dit werkt goed als vervanger voor ei in baksels, vooral die met een nootachtige smaak waarin de smaak van de zaadjes niet opvalt. Meng 1 eetlepel vermalen lijnzaad met 2 à 3 eetlepels vocht (water, melk of vruchtensap) ter vervanging van 1 ei.

Lijnzaadmeel in koolhydraatarme gerechten

Vanwege het bijzonder lage percentage koolhydraten is fijngemalen lijnzaad is erg geschikt als ingrediënt in koolhydraatarme koekjes, cakes en vegetarische burgers. In baksels met een lichte kleur is het mooier om geel lijnzaad te gebruiken in plaats van bruin, maar voor de werking en smaak maakt het niet uit.

Waar kun je het kopen?

Sommige biowinkels verkopen fijngemalen lijnzaad, maar je kunt ook zelf lijnzaad malen in je blender of foodprocessor. Let op: het is veel makkelijker om een flinke hoeveelheid lijnzaad fijn te malen dan kleine beetjes tegelijk (anders verstopt het zich in de hoekjes van je apparaat). Maal dus een voorraadje en bewaar het in een potje in de koelkast of vriezer, zodat het vet in de zaadjes niet ranzig wordt. Heel of gebroken lijnzaad is te koop in de meeste supermarkten. Is jouw supermarkt niet zo vooruitstrevend, ga dan naar de biowinkel of de natuurgeneeswinkel.

Recepten

Recepten met: "lijnzaad", "lijnzaadmeel", "gemalen lijnzaad", "fijngemalen lijnzaad".

Griekse courgettepizza

Courgette bladerdeegpizza, veganDe leukste creaties komen bij mij vaak als er niet zo veel ingrediënten in huis zijn. Er lag nog een rol bladerdeeg, een pakje tofu en een eenzame courgette in de koelkast. Door dat bladerdeeg dacht ik aan pizza, en toen dacht ik tofu ricotta. De courgette mocht ook meedoen. Een ui en wat Griekse smaken maakten er een heel geslaagde pizza van!

Knoflook-kruidenroomkaas

Tofu-kruidenroomkaas, veganIk wilde graag een lekkere kruidenroomkaas maken die niet gefermenteerd hoeft te worden. Dat werd deze creatie met tofu, cashewnoten en kokosolie. Door de tofu heeft deze roomkaas wat meer 'body' dan mijn gefermenteerde cashewroomkaas. Daardoor is hij niet alleen lekker op brood of op een toastje, maar ook in warme gerechten. Voor het eerst in hele lange tijd heb ik dus weer eens echte pasta met kruidenroomkaas gemaakt zoals ik dat in mijn vegetarische studententijd heel vaak at.

Polenta-witlofschotel

Polenta-witlofschotel, veganDeze super snelle ovenschotel met maïsgriesmeel was een experimentje wat heel goed uitpakte. De lekker hartige smaak en romig textuur van de polenta combineert heel goed met de licht bittere witlof, die door de korte gaartijd een beetje knapperig blijft. Je kunt dit serveren als voorgerechtje (leuk als iedereen zijn eigen bakje heeft), of als bijgerecht met bijvoorbeeld een seitan steak en jus.

Spaanse tortilla met kikkererwtenmeel

Spaanse tortilla van kikkererwtenmeel, veganIk had al een hele tijd een recept voor Spaanse tortilla met kikkererwtenmeel in mijn receptenvoorraad staan, en nu heb ik hem eindelijk eens gemaakt. Dat had ik véél eerder moeten doen, want het is een heerlijk recept. Ook helemaal niet moeilijk of tijdrovend, dus hij gaat hier zeker nog vaker op tafel verschijnen. Je kunt dit eten als brunch, lunch, avondeten of als onderdeel van een tafel vol met hapjes. Het past ook prima in een Spaanse tapas maaltijd.

Frambozentaart met crumble topping

Frambozen kruimeltaart, veganMijn bessentaart heeft al veel fans, dus het leek me leuk om een nog net iets mooier aangeklede versie daarvan te maken. Dat werd deze creatie, met frambozen en een lekker havermout-kruimellaagje erbovenop. Bijna net zo makkelijk en snel te maken als het origineel, maar net wat meer bijzonder.

Indiase one-pot-pasta (biryani)

Pasta biryani, veganAls je nog nooit one-pot-pasta gemaakt hebt moet je dat zo snel mogelijk een keer doen want het is zo fijn en makkelijk! Doordat je de pasta samen met de groente in dezelfde pan kookt ben je super snel klaar en heb je er weinig afwas van. Ideaal als je na een vermoeiende werkdag toch goed wilt eten. Deze Indiase variant is heerlijk verwarmend comfort food voor de winterse maanden. Het ziet er bedrieglijk eenvoudig uit, maar door de biryani-kruiden is het een echte smaakexplosie.

Banaan-choco-karamel kwarktaart

Banaan-choco-karamel kwarktaart, veganOmdat er slagroom in de vulling van deze taart verwerkt is, is hij veel luchtiger en romiger dan andere vegan kwarktaarten en cheesecakes. Door de karamel is hij lekker zoet en de laagjes banaan en chocola maken het helemaal af. Het is even een werkje om hem te maken, maar als je van romige taarten houdt is het de moeite helemaal waard.

Linzenstoofpotje op z’n Limburgs

Limburgse linzenstoofpot, veganIk vind dit echt een ultiem wintergerecht. Lekker kruidig, hartig en verwarmend. De combinatie van ontbijtkoek met een flinke scheut azijn maakt er een heerlijk smeuïge zoet-zure stoofpot van. Het wordt alleen maar lekkerder als je het een dag van tevoren maakt en dan opwarmt, dus het is ook een handig recept voor als je gasten krijgt.