Kokosmeel

Engels: coconut flour

Wat is het?

Kokosmeel (ook wel: kokosvezels) is ontvet kokos-vruchtvlees. Eigenlijk is het een restproduct van de productie van kokosmelk. Het kokosvlees wordt eerst gepureerd met water en daarna gezeefd om mooie romige kokosmelk zonder vezels te krijgen. De ontvette vezels blijven achter in de zeef en worden gedroogd en verkocht als kokosmeel.

Ik vind kokosmeel vaak nogal duur voor een ‘afvalproduct’, maar dat zal wel komen omdat het momenteel een echte dieethype is. Het is ook wel handig spul: glutenvrij, koolhydraatarm, rijk aan vezels en je kunt er goed mee bakken.

Als je zuinig ingesteld bent zou je zelf kokosmelk kunnen maken van kokosrasp en water en vervolgens de overgebleven pulp drogen in een voedseldroger of in je oven op een lage stand om zelf kokosmeel te maken.

Waar gebruik je het voor?

Ik moet er nog een beetje mee experimenteren, maar kokosmeel is heel geschikt voor allerlei glutenvrije en koolhydraatarme baksels. Je kunt het ook gebruiken in ‘gewone’ baksels. Vervang maximaal 1/4 van het tarwemeel in een recept door kokosmeel voor baksels met een heerlijke zachte kokossmaak.

Waar kun je het kopen?

Kokosmeel is op steeds meer plaatsen te koop. In de meeste natuurwinkels staat het bij de bak-ingrediënten of bij de kokosolie en andere kokosproducten. Sommige gewone drogisterijen verkopen het tegenwoordig ook.

Recepten

Recepten met: "kokosvezels", "kokosmeel", "kokos meel".

Mijn favoriete gezonde vegan producten

Gezonde producten, veganEr wordt soms heel moeilijk en mysterieus gedaan over of bepaalde producten nu wel of niet gezond zijn. Maar eigenlijk is het heel makkelijk: gezonde producten worden gemaakt van gezonde ingrediënten. En wat zijn gezonde ingrediënten dan? Onbewerkte basisproducten zoals groente, fruit, peulvruchten, volkoren graan en noten. Als het product grotendeels hieruit bestaat, is het […]

Vegan captain’s dinner

Vegan captain's dinnerNu de herfst echt is begonnen krijg ik vanzelf extra veel zin in stevige Hollandse kost. We eten dus weer vaker stamppotjes, geroosterde wortelgroentes en traditionele peulvruchtgerechten zoals snert en bruine bonensoep. Deze vegan variant van ‘captain’s dinner’ is een nieuwe favoriet in mijn repertoire. Dit soort gerechten werden vaak geserveerd op schepen omdat ingrediënten […]

Spaghettipompoen met vegan kaassaus en rooktofu

Spaghettipompoen met vegan kaassaus en rooktofuSpaghettipompoen is een mooie gele of geel-groen gestreepte pompoensoort met een langwerpig-ovale vorm. Het gare vruchtvlees heeft een lekker zoet-nootachtige pompoensmaak en valt uit elkaar in losse vezeltjes, die wel wat weg hebben van noodles. Tot voor kort waren deze pompoenen in Nederland moeilijk verkrijgbaar, de laatste tijd zie ik ze regelmatig bij Albert Heijn […]

Vegan hüttenkäse (cottage cheese)

Vegan hüttenkäse cottage cheeseAls kind at ik altijd graag hüttenkäse (ook wel cottage cheese). Ik had er nog niet echt een goed vegan alternatief voor gevonden, maar dit recept met verkruimelde tofu en sojayoghurt voldoet aan al mijn hüttenkäse cravings! Het is lekker smeuïg en hartig van smaak. Net als cottage cheese van koemelk, is deze vegan hüttenkäse […]

Betrouwbare websites over gezondheid en voeding

Betrouwbare websites over gezondheid en voedingAls je gaat googelen op gezondheidskwaaltjes of voedingsadvies, kun je binnen een kwartier overtuigd raken dat je lichaam zichzelf vergiftigt en dat je nú op een glutenvrije, sojavrije sapkuur moet om te ‘detoxen’ (tip: detoxen kan je lichaam zelf en sapjes zijn overbodig). Helaas staat er heel veel misinformatie en bangmakerij op internet en in […]

Vegan broodpizza

Vegan broodpizzaToen David een klein jongetje was, aten ze thuis vaak deze ‘plaatpizza’ met boterhammen als bodem. Super makkelijk te maken en budgetvriendelijk! We hebben dit pas weer eens gegeten en het is verrassend lekker! Als je het met volkorenbrood maakt, is het ook nog eens gezonder dan traditionele pizza met een bodem van witmeel. Net […]

Geroosterde bloemkool met linzen en nectarine

Geroosterde bloemkool met linzen en nectarineAls je nog nooit geroosterde bloemkool of broccoli op hebt, weet je niet wat je mist! Door het roosteren krijgen deze groentes een onverwacht rijke smaak en een lekker zacht-stevige beet. Nu we het er toch over hebben, geroosterde spruitjes zijn ook héérlijk, zelfs voor spruitjeshaters. Voor deze salade roosterde ik de bloemkool met currykruiden, […]

Vegan barbecue

Vegan barbecue, spiesjesAfgelopen weekend organiseerde ik een vegan barbecue voor mijn vaders familie. Een paar jaar geleden waren die nog best wel sceptisch over plantaardig eten, maar inmiddels zijn ze helemaal bijgedraaid. Ze waren elkaar de hele avond tips aan het geven over hoe je de lekkerste dingen maakt met vegan kipstukjes en falafel en ook de […]

Polentafrietjes met zwarte bonenchili

Polentafrietjes met zwarte bonenchiliJammie, polenta! Deze ‘frietjes’ hebben vanbinnen een lekker romige textuur en hartige smaak, met een knapperig korstje erom. Het is even een werkje om de maispap te koken, op te laten stijven en er frietjes van te bakken, maar het is de moeite 100% waard! Ik at ze dit keer met chili, maar ze zijn […]

Vegan quesadillas, zonder kaas

Vegan quesadillas zonder kaasVoor een snelle lunch of avondeten maak ik graag quesadillas. Geroosterde wraps met vulling, een soort Mexicaanse tosti. Traditioneel gaat er kaas in (de naam betekent ‘kaasdingetje’), maar je kunt ze ook met allerlei andere dingen vullen. Het lijkt misschien niet zo bijzonder, maar het is verrassend lekker! De wraps zijn heerlijk knapperig en krijgen […]