Vegan hüttenkäse (cottage cheese)

24 September 2018 onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 5 minuten, koken 0 minuten, totaal 5 minuten
Voor: 300 gram
Vegan hüttenkäse cottage cheese

Als kind at ik altijd graag hüttenkäse (ook wel cottage cheese). Ik had er nog niet echt een goed vegan alternatief voor gevonden, maar dit recept met verkruimelde tofu en sojayoghurt voldoet aan al mijn hüttenkäse cravings! Het is lekker smeuïg en hartig van smaak.

Net als cottage cheese van koemelk, is deze vegan hüttenkäse eiwitrijk, calciumrijk, vetarm en koolhydraatarm. Ik eet het graag als broodbeleg of op een cracker en ik gebruik het in recepten zoals ovenschotels, pastagerechten en salades. En soms snack ik het ook wel eens met een lepel direct uit het bakje! Alles wat je met hüttenkäse van koemelk kan, kan ook met deze vegan variant.

Veel recepten voor vegan hüttenkäse die ik online zag gebruiken geblende zijden tofu, maar ik vind het met sojayoghurt veel lekkerder. Het liefst gebruik ik ongezoete sojayoghurt van AH huismerk. Die is lekker dik en romig. Met ongezoete Alpro Mild&Creamy kan het ook, maar die is wat dunner, dus dan heb je misschien wat minder nodig. Als je al sojayoghurt en tofu in huis hebt voor andere recepten, is deze cottage cheese super snel en goedkoop om te maken.

Ingrediënten

  • 250 gram stevige tofu
  • 5-6 eetlepels ongezoete sojayoghurt
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 eetlepel edelgist
  • 1 theelepel citroensap

Bereiding

Verkruimel de tofu tot het formaat van hüttenkäse, met grotere en kleinere brokjes. Doe de tofukruimels in een schone theedoek, breng de punten van de doek bij elkaar en wring zo veel mogelijk vocht uit de tofu.

Meng in een bakje de tofukruimels met sojayoghurt, zout, edelgist en citroensap. Zet het mengsel in de koelkast zodat de smaken in kunnen trekken. Je kunt het nu meteen eten, maar de volgende dag is het lekkerder. De hüttenkäse blijft minstens een dag of 5 goed in de koelkast.

17 Reacties

José op 24-9-2018 - 20:43
O, dat klinkt goed... !! Ga ik binnenkort zeker proberen ! Ik vond cottage cheese ook altijd erg lekker in een salade, pasta erbij en klaar is de maaltijd :)
Martine op 25-9-2018 - 10:13
Leuk José! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.
Gabi op 26-9-2018 - 5:47
Hi Martine, ziet er lekker uit! Als ik dit met melkzuur i.p.v. citroensap zou maken, wat is dan de verhouding?
Martine op 26-9-2018 - 9:52
Hoi Gabi, als je melkzuurpoeder hebt is de verhouding dacht ik 1:1 met citroensap. Voor geconcentreerde vloeibare melkzuur zou ik 1:4 aanhouden, dus 1/4 theelepel melkzuur.
petra op 30-9-2018 - 12:19
hoi martine ik heb alpro go on gebruikt ipv de ah merk dat ging ook goed alleen met alpro go on die is net ietsje dikker maar het smaakt heerlijk
Martine op 1-10-2018 - 11:06
Leuk dat je het recept geprobeerd hebt Petra. Ik ben blij dat het goed in de smaak viel.
Monique op 7-10-2018 - 12:35
Hüttenkäse was ook altijd een van mijn favorieten - dat at ik soms ook gewoon rechtstreeks uit het bakje :-). Deze variant heb ik dus inmiddels geprobeerd. Ik vind 'm lekker als-ie iets zuurder is, dus ik heb naast het citroensap appelazijn toegevoegd totdat ik de smaak goed vond. O ja, en wat extra zout toch ook. Lekker op een geroosterd boterhammetje!
Martine op 8-10-2018 - 10:24
Leuk Monique! Je kunt de smaak inderdaad prima naar eigen wens aanpassen.
Rumana op 2-11-2018 - 19:39
Moet ik de tofu eerst bakken? Of moet ik het ongekookt uit de verpakking gebruiken?
Martine op 4-11-2018 - 11:43
Hoi Rumana, direct uit de verpakking, ongekookt. Tofu is gemaakt van gekookte sojamelk, dus het is eigenlijk al gaar.
Double Black op 23-11-2018 - 19:41
Hoi, gisteren gemaakt en... Super lekker! Dank je voor de uitgebreide beschrijving.
Centerpons op 7-1-2019 - 15:42
Smaakt erg goed. Complimenten!
Peggy op 19-2-2022 - 10:33
Hallo in de tekst spreekt u over zijden tofu en bij de ingrediënten spreekt u over stevige tofu.Wat moet het zijn?
Martine op 23-2-2022 - 9:48
Hoi Peggy, ik gebruik stevige tofu. In de tekst zeg ik dat ándere mensen soms zijde tofu gebruiken in plaats van de sojayoghurt.
Janna op 7-4-2022 - 18:04
Lekker! Dankjewel voor dit makkelijke recept. Goeie hüttenkäse bite. Ik doe 3x zoveel zout, 2x zoveel citroensap en ook 2x de gistvlokken ongeveer. Plus zwarte peper Mmmmmm.... Ik was vergeten de tofu uit te knijpen maar dit was niet erg, iets natter vind ik het wel lekker eigenlijk. Nog makkelijker... ;)
Corina op 26-4-2022 - 15:25
Ik zie dat in dit recept zout toegevoegd moet worden. Kan het ook zonder zout i.v.m. zoutbeperkt dieet? Zijn er dan bijv. nog andere kruiden toe te voegen om de zout te vervangen
Ilse op 27-8-2023 - 16:06
Vegetarisch ben ik allang maar dierenwelzijn wil ik echt 100% Bio vegan zijn en doe ik ook mn best voor. Net de hüttenkäse voor het eerst gemaakt. Conclusie: heerlijk! Vind het zelfs nog veel lekkerder dan 'echte' hüttenkäse! Heel erg bedankt voor dit recept!

Schrijf een reactie