Vegan quesadillas, zonder kaas

19 July 2018 onder Avondmaaltijd, Bijgerecht, Hapjes, Lunch
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 5 minuten, koken 10 minuten, totaal 15 minuten
Voor: 4 personen
Vegan quesadillas zonder kaas

Voor een snelle lunch of avondeten maak ik graag quesadillas. Geroosterde wraps met vulling, een soort Mexicaanse tosti. Traditioneel gaat er kaas in (de naam betekent 'kaasdingetje'), maar je kunt ze ook met allerlei andere dingen vullen. Het lijkt misschien niet zo bijzonder, maar het is verrassend lekker! De wraps zijn heerlijk knapperig en krijgen extra smaak van het roosteren. Dat contrasteert goed met de smeuïge hartige vulling. Quesadillas zijn in een handomdraai klaar. Je kunt ze ook serveren als hapjes bij een borrel of buffet met een Mexicaans thema.

Je kunt quesadillas vullen met vanalles en nog wat. In dit recept gebruik ik refried beans (zie hieronder), maar guacamole, hummus, restjes chili of curry, of zelfs zoiets als samosavulling is erg lekker. Als je nog restjes van eerdere maaltijden hebt kun je die er prima in verwerken.

Refried beans zijn gebakken gepureerde bruine, zwarte of pintobonen met ui, kruiden, olie en zout. Je kunt dit kant en klaar in de winkel kopen (bijvoorbeeld bij AH van het merk La Morena, AH noemt het zelf 'bonenspread'). Je kunt het zelf ook maken door goed gaargekookte bonen te verwarmen in een pannetje met gebakken ui of uienpoeder, zout, een scheutje olie en eventueel kruiden zoals komijn, chili, oregano, knoflook en korianderblad.

Ingrediënten

  • 4 grote (volkoren) wraps
  • 1 blik refried beans (of zelfgemaakt van 1 pot bruine of zwarte bonen)
  • Optioneel: avocado, tomaat, paprika, rauwe of gebakken ui, maïs, spinazie, vegan gehakt, kipstukjes, komijnpoeder, oregano, verse koriander, vegan kaas, chilisaus, jalapeno pepertjes, chipotle pepers etc.

Bereiding

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur, zonder olie. (Tip: je kunt de quesadillas ook in een tosti-ijzer of contactgrill bakken!) Besmeer een wrap met een dikke laag refried beans (ongeveer een half blik). Leg een tweede wrap er bovenop en druk even stevig aan. Als je wilt kun je naar smaak groente, vleesvervangers, vegan kaas en kruiden toevoegen aan de vulling, maar doe ze niet té vol, want dan zijn ze straks moeilijk om te draaien. Ik serveer zelf de groente er liever naast als salade, zoals op de foto.

Leg de gevulde quesadilla in de hete koekenpan en laat een minuut of twee bakken tot de onderkant mooie bruine plekjes heeft. Draai om met behulp van een spatel en/of bord en bak ook de andere kant nog twee minuutjes. Maak ondertussen de volgende quesadilla. Snijd de gebakken quesadillas in punten met een scherp mes of pizzasnijder.

Serveer de quesadillas eventueel met een salade of soep. Ik maakte er voor de lunch een eenvoudige salsa van tomaat, groene paprika en Franks RedHot chilisaus bij.

Schrijf een reactie