Vegan barbecue

Vegan barbecue, spiesjes

Afgelopen weekend organiseerde ik een vegan barbecue voor mijn vaders familie. Een paar jaar geleden waren die nog best wel sceptisch over plantaardig eten, maar inmiddels zijn ze helemaal bijgedraaid. Ze waren elkaar de hele avond tips aan het geven over hoe je de lekkerste dingen maakt met vegan kipstukjes en falafel en ook de nieuwe plantaardige biefstuck van Vivera kreeg enthousiaste reacties. Zo zie je maar wat een beetje geduld en een hoop lekker plantaardig eten teweeg kan brengen. (Als ze meelezen, ik vond het echt leuk dat jullie zo enthousiast waren!)

In deze post deel ik mijn tips over hoe je zelf een heerlijke vegan barbecue in elkaar steekt met alles erop en eraan. Wij hadden bij deze barbecue een elektrische grillplaat (makkelijker in het gebruik en ook milieuvriendelijker als je groene stroom hebt), maar op een kolenbarbecue kan het natuurlijk ook prima.

Voorafjes

Ik had om te beginnen wat kleine hapjes op tafel gezet. Wraprolletjes, nootjes, olijven, hummus en toastjes. Zo konden we even lekker rustig wat drinken en een hapje eten voor de barbecue echt begon. Mediterrane dolmas zoals Turkse gevulde wijnbladeren en aubergine zouden hier ook heel goed bij passen. Of tortillachipjes en guacamole!

Vegan hapjes, hummus, olijven, snackgroente

Spiesjes

Toen kwam het echte barbecuevoer. Ik allerlei spiesjes voorbereid met groente en vleesvervangers. Vegan kipstukjes, gehaktballetjes, falafel en tempeh doen het allemaal heel goed op een spiesje. Vooral bij de tempeh is het lekker om hem van te voren eerst even te marineren, bijvoorbeeld met sojasaus of ketjap, gember en knoflook.

Ook de groente kun je eventueel op smaak brengen met een marinade. Ik had champignons gemarineerd met een beetje olie, balsamicoazijn, suiker en knoflook. Dat was super lekker! Omdat niet alles even makkelijk gaar wordt op de barbecue is het handig om groentes te kiezen die beetgaar ook goed smaken, zoals paprika, courgette, paddestoelen, cherrytomaatjes en ui. Hardere groentes zoals bloemkool, bietjes of maïs kun je beter even voorgaren door ze te stomen of blancheren. Je kunt groentes en (zoete) aardapppel ook in aluminiumfolie verpakken en dan lekker laten poffen.

Burgers en worst

Voor de barbecue kun je het beste burgers kiezen die niet gepaneerd zijn, zoals de nieuwe Vivera biefstuk, de ‘rauwe’ vegaburger van AH, de vegan burgers van Garden Gourmet en de groenteburgers van Vivera. Bij biowinkels is het assortiment burgers nog wat groter en hier vind je ook plantaardige worsten. Je kunt ook zelf burgers maken, maar zorg dan wel dat ze goed stevig zijn en niet uit elkaar vallen. Seitanburgers op basis van tarwegluten vind ik hier het handigst voor. Of kijk eens naar deze 'spareribs'.

Vegan barbecue

Sauzen

Geen barbecue zonder lekkere sausjes! Er zijn verschillende merken vegan mayonaise en satésaus. Denk bijvoorbeeld aan Remia mayolijn, Jean Bâton vegan mayo en Remia satésaus. Ketchup en currysaus zijn sowieso meestal vegan. Andere sauzen zoals knoflooksaus en cocktailsaus kun je zelf maken op basis van vegan mayonaise. Je kunt natuurlijk ook zelf vegan mayonaise maken en dat weer verwerken tot andere sauzen.

Salades

De salades vind ik misschien wel het lekkerste onderdeel van de barbecue. Ik maak sowieso altijd mijn fenomenale aardappelsalade. Yum! Daarnaast had ik dit keer een pastasalade met pesto en een lekker frisse groene salade met olijven en vinaigrette. Een lekere coleslaw, tabouleh of couscoussalade zijn ook fijne opties.

Toetje

Dan het toetje! Na zo’n avond barbecueën heb ik meestal niet zo’n zin in een zwaar dessert, dus ik houd het simpel met fruit. Ik had een lekkere bowl gemaakt, met vruchtensap en verschillende soorten fruit. Je kunt ook plakken ananas en watermeloen op de barbecue leggen, heerlijk! Als je het toch een beetje luxe wilt aankleden, serveer je daar een lekker bolletje vegan ijs bij, bijvoorbeeld van Professor Grünschnabel, Alpro of Ben&Jerry's.

Heb jij al gebarbecued deze zomer? Wat zijn jouw favoriete barbecue gerechten?

5 Reacties

Inez op 15-8-2018 - 7:17

Het ziet er heerlijk uit allemaal. Dank voor de inspiratie. Die aardappelsalade ga ik ook snel eens proberen. Favoriet bij mij zijn spiesjes; vind de grote stukken groenten zo lekker.

Martine op 15-8-2018 - 13:17

Leuk Inez! Dankjewel voor je comment.

Kim op 15-8-2018 - 21:38

Hai Martine! Maak je ook wel eens avocado mayonaise? Super simpel en lekker gezomd 😃 Mijn eerste vegan mayo (met soja-melk) kwam trouwens van deze website! Heel lekker!! Ik wil alleen niet te veel zonnebloem-olie eten, dus vandaar het avocado alternatief 🙂

Martine op 15-8-2018 - 22:20

Hoi Kim, avocado mayonaise heb ik nog nooit gehad. Hoe maak jij dat? Ik gebruik nu meestal Remia Mayolijn, maar als ik zelf mayo maak doe ik dat vaak met koolzaadolie.

Esther op 30-8-2018 - 7:27

Is er nu ook vegan ijs van Alpro??

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.