Andere talen: gram flour, garbanzo flour, chickpea flour, besan
Wat is het?
Kikkererwtenmeel wordt gemaakt van gemalen kikkererwten. Het heeft een geel-achtige kleur en een fijne textuur. Kikkererwtenmeel heeft rauw een uitgesproken bittere smaak, die veel mensen erg vies vinden, maar deze verdwijnt als je het meel verhit.
Waar gebruik je het voor?
Kikkererwtenmeel is enorm veelzijdig. Je kunt er sauzen mee binden en het gebruiken als eivervanger in pannenkoeken en cakes. In combinatie met andere soorten glutenvrij meel is het geschikt om tarwemeel te vervangen in glutenvrije recepten. Verder wordt het veel gebruikt in Indiase zoete en hartige baksels. Je kunt er ook socca of farinata van maken, een heerlijke quiche-achtige hartige taart of pannenkoek die in Italië en Frankrijk veel wordt gegeten.
Waar kun je het kopen?
Kikkererwtenmeel is te koop in biowinkels en sommige toko’s. Bij de toko is het vaak veel goedkoper dan in de biowinkel. Bij mijn favoriete lokale toko betaal ik €2,50 voor een kilo kikkererwtenmeel (zie de zak op de foto). Houdt er even rekening mee dat er in toko’s meestal geen kikkererwtenmeel op de verpakking staat, maar één van de andere namen die hierboven achter ‘andere talen’ vermeld staan.
Gehaktballetjes zijn een leuke manier om een eenvoudige pasta met saus een beetje aan te kleden. De balletjes in dit recept zijn gemaakt van kikkererwten en tarwegluten in plaats van vlees. Lekker hartig en heel smakelijk.
Als je nog nooit ogenboontjes (Engels: black eyed peas) gegeten hebt, moet je ze zeker eens proberen, lekker zacht en romig met een kruidig zoete smaak. In dit kruidige eenpansgerecht zijn ze goed op hun plaats.
Ik wilde al een hele poos koolhydraatarme pitabroodjes bakken, handig om snel een lekkere maaltijd mee in elkaar te draaien. Na een paar experimenten hebben we nu malse, knapperige pita's met maar ongeveer 4 gram koolhydraten per broodje.
Pizza zonder kaas... Veel veganisten vinden dat geen probleem, maar David en ik hebben wel graag kazig laagje op onze pizza. Gelukkig zijn daar allerlei smakelijke plantaardige oplossingen voor, zoals de plantaardige Wilmersburger kaas op deze pizza.
Deze lekkere notenkaas smaakt niet exact hetzelfde als mozzarella, maar de smaak doet zeker niet onder voor kaas van dierenmelk. Het recept lijkt nogal lang, maar eigenlijk is het helemaal niet veel werk. Je moet wel wat geduld hebben, want het duurt even voor de kaas rijp is.
Dit verrassende recept is ideaal als je snel iets lekkers op tafel wilt zetten en alleen maar tijd hebt om even naar de supermarkt te gaan. De curry is niet alleen lekker, maar ziet er ook nog eens heel leuk uit.
Een typisch Amerikaanse lekkernij, maar dan zonder melk of eieren en ook nog eens koolhydraatarm! Deze kleine cakejes zijn een fijne snack die goed vult en die je ook makkelijk mee kunt nemen als je ergens heen moet.
Ik ben dol op chili. Het is heel makkelijk te maken, snel klaar en je kunt er in elke supermarkt de ingrediënten voor kopen. Deze variant met bataat (zoete aardappel) is een fijne variatie op het chili thema. In plaats van zoete aardappelen kun je ook pompoen gebruiken.
Doe jij ook mee? Morgen begint de eerste ronde van de Veggiechallenge. De meiden van de stichting Viva Las Vega’s dagen je uit om een maand lang, in juni óf juli, vaker vegetarisch of veganistisch te gaan eten. Je kunt zelf je doelstelling kiezen, één dag geen vlees tot 7 dagen in de week vegetarisch […]