Kikkererwtenmeel

Andere talen: gram flour, garbanzo flour, chickpea flour, besan

Wat is het?

Kikkererwtenmeel wordt gemaakt van gemalen kikkererwten. Het heeft een geel-achtige kleur en een fijne textuur. Kikkererwtenmeel heeft rauw een uitgesproken bittere smaak, die veel mensen erg vies vinden, maar deze verdwijnt als je het meel verhit.

Waar gebruik je het voor?

Kikkererwtenmeel is enorm veelzijdig. Je kunt er sauzen mee binden en het gebruiken als eivervanger in pannenkoeken en cakes. In combinatie met andere soorten glutenvrij meel is het geschikt om tarwemeel te vervangen in glutenvrije recepten. Verder wordt het veel gebruikt in Indiase zoete en hartige baksels. Je kunt er ook socca of farinata van maken, een heerlijke quiche-achtige hartige taart of pannenkoek die in Italië en Frankrijk veel wordt gegeten.

Waar kun je het kopen?

Kikkererwtenmeel is te koop in biowinkels en sommige toko’s. Bij de toko is het vaak veel goedkoper dan in de biowinkel. Bij mijn favoriete lokale toko betaal ik €2,50 voor een kilo kikkererwtenmeel (zie de zak op de foto). Houdt er even rekening mee dat er in toko’s meestal geen kikkererwtenmeel op de verpakking staat, maar één van de andere namen die hierboven achter ‘andere talen’ vermeld staan.

Recepten

Recepten met: "kikkererwtenmeel".

Currysoep met kikkererwten

Currysoep met kikkererwten, veganDeze currysoep is super simpel te maken omdat je eigenlijk alleen maar een uitje hoeft te snipperen en een paar blikken opentrekken. Toch is het een gezonde volwaardige maaltijd. Aan het einde zet je nog even de staafmixer erin, zodat de soep lekker dik en smeuïg wordt.

Tex-Mex enchilada ‘lasagne’

Mexicaanse enchilada lasagne, veganHeb je een luie dag? Voor deze ovenschotel hoef je niet te koken. Meng de ingrediënten voor de vulling in een kom en maak cashewroom in de blender. Daarna is het een kwestie van ovenschaal vullen, bakken en eten!

Makkelijke chocoladetaart

Chocoladetaart met chocoladeglazuur, veganDeze taart ziet er heel mooi uit en hij smaakt heerlijk, én hij is eenvoudig en snel te maken. Je kunt alle ingrediënten gewoon bij de supermarkt om de hoek halen. Waar wacht je nog op?

Tajine met aubergine en kikkererwten

Tajine met aubergine en kikkererwten, veganIk ben dol op de malse beet en zachte smaak van gestoofde aubergines en dit recept is een hele makkelijke manier om ze klaar te maken. Je bakt de ingrediënten even aan en vervolgens heb je er tot etenstijd bijna geen omkijken meer naar.