Kikkererwten hebben een fijne nootachtige smaak en zijn heel veelzijdig in het gebruik. De meeste supermarkten hebben ze in blik en soms in droge vorm. Droge kikkererten kun je ook in vrijwel iedere toko en natuurwinkel kopen.
Net als eigenlijk bij alle peulvruchten loont het zowel voor de smaak als voor je portemonnee om ze zelf te 24 uur te weken en te koken. Als je ze heel wilt gebruiken, is drie kwartier à een uur koken genoeg, dan hebben ze nog wat beet. Als je ze wilt pureren is het beter om ze wat langer te koken. Ze zijn een paar dagen houdbaar in de koelkast en een paar maanden in de diepvries.
Hele kikkererwten zijn heerlijk in salades, groentecurries en stoofpotjes. Gepureerd kun je ze verwerken in smeersels en dips zoals hummus en in vegaburgers, zoals falafel.
Vorig week schreef ik over umami, de vijfde basissmaak die mensen kunnen proeven. In deze post deel ik een tweede recept bomvol umami, namelijk umami hummus! De smaak van deze spread in de verte een beetje aan oude kaas denken. De gerookte paprika zorgt voor een subtiel rooksmaakje. Het is lekker als broodbeleg of met […]
Op VeggieWorld gaf ik een workshop over ‘umami’. Iedereen kent de basissmaken zoet, zuur, zout en bitter, maar heb je wel eens van umami gehoord? Umami is Japans voor ‘hartig’ of ‘heerlijkheid’ en dit is de vijfde smaak die mensen kunnen proeven. Umami komt veel voor in dierlijke producten zoals vlees en kaas. Daardoor vinden […]
Ik bedacht dat er nog geen super simpel roerbakgerecht op de site stond. Bij deze dus een fijn basisrecept voor roerbakken, waar je zelf lekker op kunt variëren. Vervang de tofu bijvoorbeeld door vegan kipstukjes of kikkererwten, kies andere groente (spitskool, broccoli, prei, wortel etc.) en wissel af met de sauzen. Dit gerecht kan in […]
De nummer één vraag van nieuwe vegans, die ik steeds opnieuw voorbij zie komen op Facebook, is ‘Wat kan ik op mijn brood doen?’. Brood (vooral volkorenbrood) is een gezonde en makkelijke maaltijd. Het is een goede bron van jodium en B-vitamines. Vegan broodbeleg hoeft gelukkig helemaal niet ingewikkeld te zijn. Als je een beetje rondkijkt […]
Vegan gehaktballen! Ik heb al allerlei recepten geprobeerd, maar een echt goeie gehaktbal met jus zoals oma die vroeger maakte, dát was me tot nu toe nog niet gelukt. Social media staat deze week bol van de berichten over het nieuwe rauwe vegan gehakt van Naturli. Ik ben maandag meteen even naar de grote Albert […]
Shakshuka is een nieuwe favoriet hier in huis. Dit mediterraanse gerecht van ui, paprika, tomaat en ei is super makkelijk vegan te maken als je het ei vervangt door een beslag van kikkererwtenmeel. Je kunt dit voor het ontbijt, lunch óf avondeten serveren. Ik denk dat het super leuk is als onderdeel van een uitgebreid […]
Vorige week stond er in het NRC een column van Martijn Katan met de titel ‘Verrijking voor veganisten’. Ik heb hier veel vragen en reacties over gezien op social media. Sommige vegans waren blij dat Katan aandacht vroeg voor het toevoegen van essentiële voedingsstoffen aan plantaardige producten. Anderen vonden het artikel te negatief. Zelf had […]
Ik had zin in een bakprojectje en David had zin in banketstaaf, dus dat was snel beslist. Ekoplaza verkoopt schijnbaar vegan banketstaven dit jaar, maar het is verrassend makkelijk om ze zelf te maken van amandelspijs en bladerdeeg. Het leuke is dat je er dan ook een persoonlijk tintje aan kunt geven, bijvoorbeeld door er […]
David en ik keken op Youtube een documentaire over Japanse curry, en toen wilden we dat zelf ook wel eens eten! De geschiedenis van curry in Japan is super interessant. Je zou verwachten dat Japanners curry hebben overgenomen van andere Aziatische landen zoals India of Thailand, maar dat is niet zo! Het is indirect in […]
Ik had zin in pasta voor de lunch, er lag een restje rucola in de koelkast en ik had nog een bakje cherrytomaatjes. Het resultaat was zo lekker dat ik toch maar even mijn camera gepakt hebt om het met jullie te kunnen delen. Jum! De pasta is super smaakvol door de pesto, rucola en […]