Kala namak (zwart zout)

Engels: Black salt

Wat is het?

Kala namak is een speciale zoutsoort met een vrij hoog gehalte aan zwavel. De zwavel maakt het heel geschikt om plantaardige gerechten een authentieke eiersmaak te geven.

Kala namak wordt ook wel zwart zout genoemd, maar eigenlijk is het niet echt zwart, eerder roze of grijs.

Waar gebruik je het voor?

Je kunt een kleine hoeveelheid kala namak gebruiken in gerechten die je graag een ei-achtige smaak wilt geven, zoals scrambled tofu (vervanging voor scrambled eggs), veganistische omelet, en plantaardige mayonaise. De kala namak vervangt dan (een deel van) het zout in het recept.

Gebruik er niet te veel van, want de zwavelsmaak is al gauw te sterk. Persoonlijk houd ik eigenlijk helemaal niet zo van die typische eiersmaak (ook niet in echte eieren), dus ik gebruik het zelf niet.

Waar kun je het kopen?

Kala namak is te koop bij sommige Aziatische toko’s. Je kunt het ook op internet bestellen bij vegan webwinkels.

Recepten

Recepten met: "Kala namak", "zwart zout".

Veganistische kaas-kruiden croissantjes

Kaas-kruiden croissantjes, veganistisch David eet graag de kaas-kruiden croissants van Albert Heijn. Het was dus hoog tijd om daar eens een vegan-variant van te fabriceren. De blikjes croissantdeeg van Aldi en Jumbo huismerk zijn vegan, en als je goed zoekt zijn er nog meer vegan varianten te vinden. Je kunt er heel lekkere kaascroissantjes mee maken. Let op, […]

Groentenquiche

Groentenquiche, vegetarisch, veganistisch, zonder ei, zonder kaas

Dit is een echte groentenquiche, in de zin dat er veel groente in zit en weinig 'ei'. Met een paar geheime ingrediƫnten maak je de vulling heel smaakvol.